Berta Sándor

Jobban védenék Ausztriában a betegaktákat

Az illetékes osztrák minisztérium új rendelettervezete szerint egységes biztonsági szabványokkal kell védeni az egészségügyi iratokat.

A várhatóan a jövő év elején hatályba lépő döntés értelmében a jövőben mind az állami, mind pedig a magán intézményeknek meg kell szerezniük az ISO 27001 szabványt. A kórházaknak, klinikáknak és más ellátóhelyeknek 2012-től szigorúan tilos lesz személyes adatokat tartalmazó faxokat és titkosítatlan e-maileket küldeniük.
A szaktárca célja, hogy a jövőben a betegek személyes és egészségügyi adatai minden eddiginél jobban védve legyenek az illetéktelen hozzáférésektől és hogy ezek az információk kizárólag a biztonságos hálózatokban legyenek hozzáférhetők.

A rendelet egyaránt vonatkozik az orvosokra, a laboratóriumokra, a kórházakra és a szanatóriumokra, valamint egyéb gyógyhelyekre. A rendelettervezet kitér arra is, hogy a türelmi idő 3 év, vagyis aki 2012 után sem tér át az új rendszerre és hanyagul kezeli betegek adatait, arra akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. Az osztrák kormány ezzel a lépéssel egyrészt az Európai Unió kezdeményezésére, másrészt az elmúlt évek adatlopásaira reagált.

Eric Schreiber, a CIS tanúsítócég ügyvezető igazgatója közölte, hogy a tanúsítás megszerzése átlagosan 1600 euróba kerül, de például az orvosoknak ennél kevesebbet kell majd kifizetniük. Martin Stickler, az Osztrák Orvosi Kamara szóvivője felháborodva fogadta a bejelentést, mondván, a teljes ELGA-projekt, amelynek az új rendszer is a része lesz évek óta figyelmen kívül hagyja, hogy az orvosok már évek óta biztonságos adattovábbító megoldásokat használnak A szervezet 8000 tagja ugyanis bármikor csatlakozhat a belső intranethez, amely titkosított információküldést és -cserét tesz lehetővé.


Legutóbb Németországban kerültek fel az internetre több száz páciens kórlapjai és adatai. Hiába vannak azonban biztonsági rendszerek, az emberi tényező jelentette kockázat ellen ezek sem nyújtanak tökéletes védelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!