MTI

Nem tudták feltörni az ETA-vezér számítógépének kódját

Nem tudja feltörni a spanyol rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet feltételezett vezetőjének számítógépeit védő kódokat - vált ismertté pénteken Madridban rendőrségi forrásból.

Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát, fedőnevén "Txerokit", hétfőn vették őrizetbe a francia hatóságok. Az elfogásakor lefoglalt két laptop adattárát egy internetről letölthető program védi, amelynek titkos kódjait a spanyol rendőrök nem tudják megfejteni.

A nyomozók szerint a számítógépes adatokhoz csak akkor tudnának hozzájutni, ha maga Txeroki elárulná nekik a jelszavakat, vagy pedig szerencsés véletlen folytán az őrizetbe vett férfi iratai közt rábukkannának a titkos kódokra.

Öt évvel ezelőtt Ibon Fernández Iradinak, az ETA akkori katonai vezetőjének őrizetbe vétele után a rendőrség egy cédulán bukkant rá a jelszóra. Ennek köszönhetően a hatóságok hozzáfértek Iradi számítógépéhez, amelyen részletes adatokat találtak az ETA szervezeti felépítéséről. Ez később lehetővé tette számos terrorista elfogását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hiftu #17
  Ha kulcsfile-t használt, akkor még Ő maga sem tudja a jelszót.
  Erről ennyit.
 • fawcet #16
  egyszerű a megoldás: igazságszérummal kiszedni a jelszót aki tudja (terrorvezértől).
 • waterman #15
  matematikai esélyük van. csak lehet mire megfejtenék előfodrdulhat, hogy senki nem él azok közül akikre terhelő adatok vannak a gépen. a truecrypt partíciót is fel lehet törni, csak jó sok idő kell hozzá. minél hosszabb a jelszó, annál több. ha meg kulcsfile-t használt, akkor lehet már egy tó fenekén pihen az azt tartalmazó pendrive..
 • Effendi #14
  Hát téged sem az eszedért fognak ellopni...
  Remélem éppen spanyolba utazol a metrón, amikor rád robbantják az alagutat.
  Na viszlát.
 • vajon kiki #13
  ennyit rendőrökről ...

  hajrá szakadárok ! hajrá kalózok !
 • vajon kiki #12
  nem próbáltak semmit sem, mert az ott ülő okostojások pontosan ugyanolyan jól tudják hogy SEMMI esélyük nincs a kód visszafejtésére mint én.
 • vajon kiki #11
  majdnem mindegy mit használnak, ha AES-en alapszik (márpedig azon alapszik) valószínűleg truecrypt-et , de lehetett akár PGP whole disk encryption vagy FreeOTFE is ...

  ezeket a rendszereket több mint lehetetlen feltörni a tudomány mai állása szerint.
 • god25 #10
  Ennyi, ha linuxot használ az ember!
  LINUX
 • torreadorz #9
  Rohadt nagy gépszörnnyel is sokáig tart feltörni egy picit hosszabb kulcsot :)

  Amúgy nem biztos hogy csak a nagy összeesküvéselmélet a megoldás, lehet hogy tényleg nem képesek mindenre erre nem gondoltál még?
 • kow83 #8
  Biztos vagy benne hogy az nsa olyan könnyedén fejt kódot és hogy azok a gépek léteznek?
  Nem lehet tudni, de hogy van egy rohadt nagy gépszörnyük, az tuti. Pénz nem akadály, szürkeállomány van, akkor minden lehetséges, lásd: Google.

  "csak mert az utóbbi pár évi amerikai fiaskók után lehet hogy mégsem úgy megy ez mint a filmekben. Pl. oszamát azóta se kapták el..."
  Nem is akarják elkapni, lelepleződnének a disznóságaik.

  "irakban mit ad isten nem találtak vegyi fegyvert pedig a hiper über szuper cia szerint ott voltak..."
  Dehogy voltak, csak kellett ürügy, hogy benyomulhassanak a hadsereggel, mert Szaddam bácsi nem úgy fütyült, ahogy ők szerették volna.