Berta Sándor

Intelligens kapszula a Philipstől

A Philips szakemberei egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amelynek a segítségével célzottan juttathatók a szervezetbe a gyógyszerek.

Az iPill nevű intelligens kapszula mérete csupán 11 x 26 mm és a gyógyszerek adagolásán kívül képes a pH-érték, valamint a test hőmérsékletének mérésére is. "Bebizonyítottuk, hogy létre lehet hozni ilyen készüléket és a benne rejlő lehetőségeket már sikerült is demonstrálnunk laboratóriumi környezetben" - közölte Steve Klink, a Philips Research szóvivője. A következő lépést a klinikai tesztek és a sorozatgyártási lehetőségek megvizsgálása jelentik.

Az iPillbe épített mikroprocesszor a pH-értékeket figyeli és azok alapján határozza meg, hogy mikor optimális a kapszulában elhelyezett gyógyszerek szervezetbe juttatása. Az előzetes programozás során lehetőség van annak meghatározására, hogy a gyógyszermennyiséget az eszköz egyetlen nagy, vagy számos kisebb adagban adagolja a szervezetbe. Klink elmondta, hogy egyes betegségek esetében a pH-értékek meghatározóak lehetnek, ezért különösen sokat segíthet az iPill, valamint lehetőség van arra is, hogy az eszközt más eljárásokkal ötvözzék.


A készülék a vezeték nélküli kommunikációs modulnak köszönhetően egyfolytában kapcsolatban van az orvosi ellenőrző egységgel és képes a rögzített adatokat folyamatosan továbbítani. Mivel a kapcsolat kétoldalú, így az orvos akár le is állíthatja a szerkezet működését, ha például a beteg az első adag gyógyszerre rosszul reagált. "Később tovább szeretnénk csökkenteni a kapszulák méretét és újabb funkciókkal látnánk el őket. Egyelőre azonban szeretnénk bebizonyítani a rendszer előnyeit" - nyilatkozta a szóvivő.

A gyógszergyártó cégek nagy érdeklődéssel fogadták az új eszközt, amit várhatóan bemutatnak az American Association of Pharmaceutical Scientists éves konferenciáján is. Dr. Karsten Cremer, a bázeli Pharma Concepts egyik vezetője úgy vélte, hogy az iPill-technológia különösen sokat segíthet a gyomorrákban, a Crohn-betegségben és más gyomorbetegségekben szenvedők terápiájában. A Philips elérhetővé tett egy WMV formátumú videót, amely a kapszulát és annak működését mutatja be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #16
    Valóban van, de kurva drága, mert még nem gyártják a kínaiak.
    Egy magyar cég is nyomul (izraeli licenccel).

    Én javasoltam nekik, hogy az üvegburok legyen lecsavarható (csak nem fog magától kicsavarodni a belekben), és csak ezt dobják ki felhasználás után (ki nyelne le egy olyan kütyüt, amelyik egy másik ember seggéből jött ki?), az érzékeny elektronika legyen újból felhasználható.
    Persze, az igazi megoldás nem ez, hanem a testszkenner, amely ideális esetben reggel a zuhany alatt letapogat, megkukkolja amit a vécébe ürítesz, és már fel is írta a napi gyógyszert vagy táplálék kiegészítőt.
  • katonalevi #15
    Szerintem egy kicsit veszeleyes , mivel radio hullamokkal mukedne , azaz az orvosnak lenne hozzaferese , nah kepzeljetek el ha valaki bejut a halozatba es elkezd jatszani (itt a "normalis" emberkekre gondolok)...az elozo temahoz kapcsolodva , ha pledaul valaki szorulasban szenved(amit megjegyzek eleg kemeny betegseg nem kell vele viccelni)es csak hirtelen (mert valaki belep a rendszerbe)egy nagy adag hashajtot kap ami mondjuk gyorsan hat!(ez elofordulhat bankban , templomban , randi kozben , megbeszlesen ebed szunet stb.), a szivproblemakkal szenvedokrol nem is beszleve(nitroglicerin adagoloas).
    Eloszor egy biztonsagos halozatot kell letrehozni , ami tudjuk nem konnyu ....de azert az elkepzels jo csak van meg dolgozni valo rajta ...
  • V43 1105 #14
    XD
  • loky #13
  • item #12
    De hüle vagy...
  • neoG #11
    klotyón meg megy a harc, hogy ki az erősebb, a lánctalp,vagy az izom:)
  • Roli012 #10
    szal ez egy pH érték-mérőre kötött gyógyszeradagoló. gratulálok, ez Nobel-díj gyanús.
  • Bluestar88 #9
    Mi sem egyértelműbb...

    "...valamint lehetőség van arra is, hogy az eszközt más eljárásokkal ötvözzék..."

    Szerelnek rá érzékelőt ami elemzi a környezetet meg ilyen kis mini-karokat vagy lánctalpat, és félútról visszaküzdi magát :D Lehetne valami aksis megoldás, így ha lemerül akkor kénytelen lenne kijönni :D
  • qtab986 #8
    A Sehogyat úgy értem nem marad benn.
  • qtab986 #7
    Sehogy.
    Már van jó pár éve, hogy kamerát építettek kapszulába amit le kell nyelni.