Alex

Csökken a komoly fotósok aránya

Az amatőr fényképészek aránya egyre kisebb a fotósok között. Mind több ember kattintgat, ami a gyártókat is alkalmazkodásra készteti.

Az InfoTrends felmérése szerint a Kodak a kedvenc márka a családi emlékek megőrzését célnak tekintő vásárlók között. Az amerikai márka vezető pozicíóját 2004 óta stabilan tartja. A fotózást komolyabb hobbinak tekintő emberek kedvence viszont továbbra is a japán Canon. A kutatásban azon túl, hogy megpróbálták kideríteni a válaszolók technikához fűződő viszonyát és a fotózással szembeni hozzáállásukat, a 2004 és 2008 közötti márkaváltásokra is kiváncsiak voltak.

A jelentésben leírják, hogy a vásárlók döntésében jelentős szerepe van a márkanévnek. A piac érésével párhuzamosan a családi szegmens folyamatosan nő, míg az igazi amatőröké csökken, ami azért fontos, mert jelentős különbség van a két csoport vásárlási szokásai között.

Habár 2007 óta a Canon vezeti a digitális fényképezőgépek piacát, ha a márkákat a fotósok tipusaira bontva vizsgáljuk látható, hogy más gyártók is előretörtek. Habár a Canon erősítette pozicióit, hogy csökkentse a szakadékot, a Kodak továbbra is stabilan a családok kedvence.

Az amatőrök szegmense, habár relatíve kicsi, mégis nagyon fontos, mivel e csoport tagjai a többinél jóval gyakrabban frissítik masinájukat. A piackutató cég igazgatója, Mette Eriksen szerint elsőrendű fontosságú a Canon számára, hogy a belépő szintű digitális tükörreflexes masinák piacát be tudja biztosítani a márka iránt lojális hobbisták körében. A DSLR-tulajdonosok számának növekedésével párhuzamosan mind a Canon, mind a Nikon poziciója javult.

A fenti folyamatok, a piac átalakulása okán még több kiskompakt megjelenése várható, és a gyártók a beltartalmi értékek emelése helyett valószínűleg főként a még egyszerűbb kezelhetőségre, szebb külalakra fognak nagyobb figyelmet fordítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #14
    Ami azt illeti, akkor mondjuk kb amatőr fotós vagyok (bár szerintem ez hülyeség, de mindegy). Amikor fotót készitek, próbálok relative tudatossan, az addig megtanultak, és tapasztaltak szerint exponálni. Mondjuk, gépvásárlásnál más szempontjaim voltak, mint az Amcsi emberkéknek (mert Magyar fizetésből élek). De, más fórumokon is olyan felé tolódik lassan a gép keresés, hogy milyen szinű a gép.
  • Pukkár #13
    Egyet értek előttem szólóval. Én egy régi Praktica géppel szoktam fényképezgetni. Múltkor voltam kirándulni egy ismerős sráccal, és mutatta hogy van egy aránylag komoly, Nikon DSLR gépe. Már megvolt neki majdnem egy éve, de nem igazán sikerült neki elmagyaráznom miért nem tudja nézni a kijelzőn mit fényképez :D Na szóval evvel én is csak arra akartam rávilágítani, hogy attól hogy még valaki ilyen gépet vesz nem biztos hogy amatőr fotós. Ezeken tkp. nem kell semmit csinálni csak megnyomni a gombot és fényképez is. Nem kell hozzá túl nagy tudás.
  • babajaga #12
    Az aki tükrös gépet használ még nem lesz amatőr! Most javítottam egy nem is rossz filmes tükrös gépet ami azért hibásodott meg mert a gyorsfelhúzókart nem húzták el végállásig, és ráexponáltak.Húsz éves elem volt a gépben pld.
  • G_ArchAngel #11
    (errol van szo)
  • Möci #10
    Szerintem nem lettek kevesebben az amatőr fotósok. Sőt!
    A szappantartót nyomogatók száma nőtt meg nagyon.
    Ez adja az arányeltolódást és emiatt lett komoly marketing szempont (termék és PR struktura kialakítás, stb.).
  • warchief #9
    Elsőre nekem is hülyeségnek hangzott a mondat a cím után. "Az amatőr fényképészek aránya egyre kisebb a fotósok között." Ide talán kellene egy "is" az "arány" és az "egyre" szavak közé. De van egy harmadik kategória a hobbi fotós, akinek tökmindegy, hogy milyen minőségű fotót készít, csak a haverok barát/barátnő benne legyenek a tengerparton, szórakozóhelyen stb. Ezek aránya nő a másik 2 kategóriákhoz képest. Az amatőr fotós aki törekszik a jó ár/érték arányú gépeket vásárolni, és nagyjából figyeli a szaklapokat. Megpróbál "profi" képeket készíteni a gépével. A profi egyértelmú, neki a minősgi gép a fontos, hisz abból él.
  • babajaga #8
    És hogy a cikk címére reagáljak a komolytalan fotósok aránya nő, mert aki tanácsot kér egy topicban gépvásárlásra és amikor abban az árban amit megjelölt megkapja a legjobb műszaki tudású gépet és azt elutasítja mondván ez 200g, ő nem fogja ezt a dögöt cipelni mert kinézett egy 14 dekás gépet az mennyivel jobb az komolytalan és reménytelen is.Két éve tetőzött az ingzsebbe csúsztatás hisztériája a gyártók nem vették észre hogy ez már lecsengett, most is gyártják szappantartóikat. Kiszolgálják azt amit nem kéne teljesen és ész nélkül.
  • babajaga #7
    Nem kezdő fotósokról van szó.Amatőr az a fotós aki megtanulja a fotózás alapjait, legalább az első hetekben, aki nem öt év után kérdezi meg hogy mi is az a blendenyílás pld. És ezt a blendenyílást használja is már az első napoktól. Aki nem fejezi le a fotóalanyt még átnézeti keresős géppel se.Az amatőr meg a profi is fotózik nyaraláson, az amatőr az aki keres is fotótémát, vagy meglátja mit érdemes lefényképezni a rokonokon kívül is. A profinak kötelező fotózni felszerelést venni mert abból él, az amatőrnek nem, ez csak a kettő közti különbség.
  • snorbi #6
    Szerintem is kicsit összevissza ez a cikk...
  • Cat #5
    Ebben mi az ellentmondás? Van a kezdő, aki a nyaraláson fotózik, van az amatőr, aki már jóval többet költ a gépre, és más szempontjai vannak, és van a profi. Ez utóbbi kettő egyre kisebb szeletet vesz el a teljes tortából.