Gyurkity Péter

Ballmer: átugorható a Vista

A Microsoft vezérigazgatója kijelentette, hogy készen állnak majd arra az időpontra, amikor a Vistát kihagyók frissíteni szeretnék operációs rendszerüket. A Windows 7 gyorsindító funkciót kaphat.

Steve Ballmer a Gartner Symposium and Itxpo alatt beszélt újságírók és a szakma előtt a Windows családról, valamint a riválisokról. A kérdésekre reagálva elmondta, hogy a felhasználók nyugodtan kivárhatnak a következő operációs rendszerig (bár ő maga azért feltelepítené a Vistát), mivel a szoftvercég készen áll majd, amikor a legtöbben amúgy is frissíteni szeretnék jelenleg használt szoftverüket. Ezzel a Windows 7 megjelenésére utalt, amely az újabb ígéretek szerint mindenben kompatibilis lesz a Vistával.

A vezérigazgató kijelentése azért érdekes, mert első alkalommal említette meg a kivárás, a Vista átugrásának lehetőségét, mint valós alternatívát. Eközben azonban védte az operációs rendszert, mondván, hogy az XP első két évéhez mérten gyorsabban elfogadták azt, ugyanazon idő alatt többen váltottak az új változatra. Erre némileg rácáfol az amerikai Amazon házon belüli toplistája, amely azt mutatja, hogy a Vistával szállított laptopok nem igazán férnek be az első húszba. Egyetlen modell érdemelte ki ezt, ez pedig a HP mininotesza, a többiek mind XP-vel vagy valamilyen Linux disztribúcióval szállított netbookok, illetve Macek.

A Windows 7 fejlesztéséhez kapcsolódó hír, miszerint a Microsoft nemrég új felmérést indított, amelyben a kiválasztott felhasználók kifejthetik véleményüket a tervezett gyorsindító funkcióval kapcsolatban. Az "Instant On" néven emlegetett komponens feladata egy olyan új boot opció kialakítása lenne, amely lehetővé tenné az asztali számítógépek rendkívül gyors elindítását, ám ezzel egy időben lekorlátozná az elvégezhető feladatok körét - ez nyilván a gyors induláshoz szükséges. Az ily módon felbootolt rendszereken tehát nem tehetnénk meg mindent, ez pedig súlyos kompromisszum némi időnyereségért.

A fejlesztők azt már augusztusban jelezték, hogy a bootidő csökkentése a Windows 7 egyik legfontosabb feladata - itt a 15 másodperces intervallumot jelölték meg "nagyon jó"-nak. Meglátjuk, hogyan érik majd el ezt a végleges verzióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuchACHO79 #64
    Mondjuk ezt a bootolási időt sosem értettem. Ha már a merevlemez is másodpercenként lényegesen több adatot tud beolvasni mint össz ram / bootolási idő, akkor mégis mi a francot kaparászik a viccmesterem még 8 perccel a bekapcsolás után is...???
  • Kheller #63
    "De én nem akarom kipróbálni, nem érted"

    akkor ne próbáld ki, csak ne terjessz róla hülyeségeket, hogy valaki, aki ki akarja próbálni nem tudja legálisan megtenni, mert ez nem igaz, a többi magánügy.
  • bvalek2 #62
    De én nem akarom kipróbálni, nem érted? Készséggel elhiszem hogy szép meg jó, viszont nem érdekel. Felőlem Sztív felkötheti magát a szép bíbor nyakkendőjével, akkor sem. Olyan trükkös licenszük van, hogy az embernek még a veséje is MS tulajdonba kerül, amikor felrakja a vackukat. Van profi oprendszer, amit ingyen adnak, és elégedett vagyok vele.

    Bárkinek bátran javaslok Ubuntut/Kubuntut, de nekem Debian lesz, WMaker ablakkezelővel. Elég kifordult igényeim vannak, ha bütykölök pár hónapig, még Linus sem ismerne rá a saját oprendszerére
  • ziipp #61
    Magyarán: eyg kapitalizmusban az ember nem úgy "balhézik" (ha célt is akar érni persze, nem csak hőbörög) hogy leveleket írkál, meg anyázik fórumokon, hanem egyszerűen nem veszi meg.

    Szerintem van értelme a reklamálásnak, csak - és itt a fordulat - az nem egyenlő a balhézással. Nyilván nagyobb nyomást lehet kifejteni azzal, ha nem veszed meg, de szerintem fontos, hogy meg legyen a kapcsolat a vevők és a gyártók között. Itt van a web 2.0. Mire megyünk vele, ha felmegyek a Cannon oldalára és nincs egy normális fórum, vagy valami lehetőség, hogy mégis mi az ami tetszett/nem tetszett termékben, hol volna szükséges fejlesztésekre?

    A Microsoft egy óriás. Rohadt nehéz vele felvenni a versenyt, mert erőből letol, ha ésszel nem megy. De az Apple-nek mégis sikerül növelni a részesedését, mert náluk nagyobb prioritást érez az elégedett user. Ezt a szemléletet tovább gondolva, az egész világra kiterjesztve mit érdemes csinálni? Olcsóbb, univerzálisabb almát. Másodperc tört része alatt átváltanék rá.

    Itt van ez az amigás videó. MI EZ, hogy jobban bootol rajta a rendszer, mint az én csili-vili pár hónapos erőművemen?!
  • Kheller #60
    " hogy eg wint kipróbálni legálisan nem nagyon tudsz"

    ne hülyéskedj... vista-ból az ms.com-ról letölthető az eval vhd, ezen kivül 180 napos eval verziókat osztottak ingyen tizezrével (és kérni is lehet, ha nem kaptál) ms eseményeken, ezen kivül teljesen legálisan elkérheted a szomszéd dvd-jét és feltelepitheted serial nélkül szintén időlimites verzióként. Server termékek esetén is mindenből van eval 180 napos verzió, letölthető az ms.com-ról.

    Mivel a hozzászólásod többi része ezen tévinformáción alapul, azokra nem irok semmit.
  • strogg #59
    Magyarán: eyg kapitalizmusban az ember nem úgy "balhézik" (ha célt is akar érni persze, nem csak hőbörög) hogy leveleket írkál, meg anyázik fórumokon, hanem egyszerűen nem veszi meg. És a gyártó szó eléggé soakt bukik azon, ha olyan terméket erőltet, ami nem hoz neki zsét.

    Mondom, tekintsd át a vista esetét, tipikusan erről szól, és nagyonjól látható hogyan is működik ez.
    A DELL-re visszatérve: az m$ nem halódik, és nincsen padlón :))))
  • strogg #58
    Ez a useren múlik. Ha majd a számítását pl: linuxon találja meg, hidde el az m$ hirtelen elkezd olyan OS-t készíteni, ami meggyőz, hogy ne a konkurenst válaszd.

    Magától nem fogja kitenni a lelkét. és plusz 1 milliárd dollárt beleölni egy fejlesztésbe, ha így is megveszik tőle, és használják. Mert amíg nincsen kényszerítve, addig tesz rá :) Lsd: vista. Nem hozta el a kánaánt, és a userek, cégek kiakadtak. Rögtön nekiálltak fejleszteni a win7-et.
    Szembeszökő példa.
  • ziipp #57
    A következőt csak hallomásból tudom. A Dell csinálta azt, amikor nagyon a padlón voltak, hogy megkérdezték a felhasználókat, 'Azért csak nektek csináljuk ezt az egészet, azért mégis csak belőletek élünk, mégis mi a véleményetek?', majd az így kapott hasznos kritikákat bele is építették a rendszerbe. Működött a dolog, mert a cégnek azóta újra jól megy.
  • ziipp #56
    Én értem ezt, de szerintem nagy piac van az emberközpontú kiszolgálásban, és ezt még sok nagy cég nem vette észre. Például a Microsoft a Windows-szal. Mindig megcsinálják a rendszert egy idealizált felhasználóra, aki megoszt mindent, videót vág, de csak amatőr szinten, zenét hallgat, stb. - de ez köszönőviszonyban sincs a valós igényekkel. Személy szerint sokkalta többre értékelek egy gyors bootot, gyors cold startot a böngészővel, mint hogy minden elképzelhető kényelmi funkció meglegyen, amiből - ha szerencsém van - a félt használom.
  • ziipp #55
    Ez hogy? :|