Alex

Optikai hálózatot épít a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 1,2 millió háztartásban teszi elérhetővé új generációs hálózatát 2013 végéig. Az otthonokig jutó gigabites optikai hálózat kiépítése mellett a kábelhálózatot is továbbfejlesztik.

A Magyar Telekom bejelentette az új generációs hozzáférési stratégiáját, amelynek alapján a vállalat új generációs optikai és kábelhálózatok fejlesztésébe kezd. 2013 végére a vállalat körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát.

"Az új generációs hálózat lehetővé teszi, hogy T-Home márkanevünk alatt extragyors szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleink számára. Ezzel egyidőben nagy hangsúlyt helyezünk mobil szélessávú multimédia- és internet-szolgáltatásainkra is: T-Mobile ügyfeleink a HSDPA hálózatunkon keresztül élvezhetik a szélessávú mobilszolgáltatások előnyeit. Mindezek eredményeként a Magyar Telekom Magyarországon egyedülálló szolgáltatási portfolióval rendelkezik: ügyfeleink az internet- és multimédia-szolgáltatásokat mindhárom képernyővel rendelkező eszközön, a tv-n, számítógépen és mobiltelefonon keresztül is élvezhetik." - közölte Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

A cég fokozottan a dupla és tripla kombinált szolgáltatási ajánlataira fogja helyezni a hangsúlyt. Az új generációs hálózatokon az akár 100 Mbit/s-t elérő sávszélességgel az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre használjanak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint a HDTV, a videóletöltés és a gyors internet-hozzáférés. 2009 végéig elsősorban G-PON technológiát felhasználva kívánják elérhetővé tenni az optikai hálózatot mintegy 200 ezer háztartásban, valamint 2013 végére a lefedett háztartások számát 780 ezerre tervezik növelni.

Az FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) mellett ugyanakkor az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet, ezáltal a technológiát költséghatékonyság jellemzi.

Ezzel egyidőben, 2009 végére mintegy 380 ezer háztartásban az EuroDocsis 3.0 technológiát felhasználva továbbfejlesztik kábelhálózatukat, alkalmassá téve azt hasonlóan nagy sebességű alkalmazások biztosítására. Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amely azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére. 2013 végére a tervezett hálózatfejlesztések eredményeképpen összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lesz elérhető új generációs hozzáférési hálózat.

Optikára vált a Magyar Telekom
(Összesen 1153 szavazat)
  • így jóval drágább lesz a net
    16 % (179 szavazat)
  • már rég meg kellett volna lépni
    60 % (689 szavazat)
  • ilyenen ülök most is
    3 % (29 szavazat)
  • úgyis forgalomkorlátos lesz
    16 % (185 szavazat)
  • elég nekem ami van
    5 % (58 szavazat)
A Magyar Telekom 2009-2013 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni az új generációs hozzáférési hálózat kiépítésére. Ebből körülbelül 10 milliárd forint szükséges az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 fejlesztésekre 2009-ben, melyet fedeznek a cégcsoport éves beruházási kiadásai. Így 2009-ben a teljes beruházási kiadások szintje nagyságrendileg meg fog egyezni a 2008-ra tervezett értékkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #92
    csabinka ujjits be mobilenetet. Sajna Korlátolt de az általad emlitett electronetnél sztem még az is jobb.
  • csabinka #91
    Hali!Nagyecsed város lenne ez a híres Bódy Guszti falva!Valamelyik nap felhív egy lelkes T-com-os hogy nem szeretnék e netet mondom de vagy 4Mbitet simán elviselnék mondom neki csak van egy kis baj itt nincs adsl lefedettség azt mondja olyan nem létezik beszél a főnökével és visszahív 1 óra múlva azóta is hív :D!Nyamvadt határhoz közeli város vagyunk Csenger itt van egy köpésre "város vagyunk"se szennyvíz se adsl nyomorult Elektronetes cable net van 5000Ft egy hónapra igaz 168kbs/36kbs tényleges sebbességel!Szóval ennyit erről fejlődünk 1000-el
  • homeless #90
    Vannak üzleti ügyfeleik, mi is pont most készülünk velük szerződést kötni.

    És világszerte milyen szolgáltatókról beszélsz? adsl, kábel vagy a digihez hasonló megoldás? Vagy ismered a világ összes szolgáltatójának az árát?
  • emerte #89
    és azt képzeljétek el, hogy még ezeken az alacsony árakon is NEM KIS haszon van!
    (ott dolgozó mondta)
  • shabba #88
    1. Világszerte minden szolgáltató, akinek van saját hálózata jellemzően maga építette ki. Szóval ez így önmagában attól mert saját hálózat, még kevés az olcsósághoz.
    2. A Diginek szerintem nem nagyon van üzleti ügyfele. Legalábbis az üzleti ügyfelek jellemzően nem lakótelepi lakásokban üzemeltetik a telephelyeiket, márpedig a Digi szolgáltatási területe elsődlegesen oda koncentrálódik.
  • homeless #87
    A digi miért olcsó(szerintem):
    1. Mert saját hálózatot épített ki, nem másét használja(adsl)
    2. Mert behozzák az üzleti ügyfeleiken.
  • Abysmal #86
    Kösz a gyors választ, úgy tűnik akkor még mindig nem lesz 15-20 megás netem
  • shabba #85
    A 2. csomag azért más mert az területileg csak nagyon korlátozottan elérhető. Ott adja ilyen olcsón a Fiber ahol a Digi is ennyért adja a sajátját. A két szolgáltató területe nem túl sok helyen közös, az ÁSZF szerint jelenleg a Fiber csak XI. kerület egyes ltp-en kínál majd ilyen szolgáltatást. A Digi is csak nagyvárosok, sűrűn lakott, főleg lakótelepi részein kínál ilyen szolgáltatást, mert technológiailag csak ott kialakítható és csak ott tud kellően költséghatékony lenni a kialakítás.

    A nagyobb sebesség a technológiából ered. Vannak olyan szűk területen gazdaságosan felhasználható technológiák amivel nagyobb sávszélesség biztosítható, mint a jelenleg elterjedt pl. adsl vagy kábelnet technológiákkal. Ezt az FTTB+UTP, amikor egy ilyen sűrűn lakott részen a lakótömbig kihúznak egy optikai kábelt, arra raknak egy switchet és a lakótömbön belüli kábelezést UTP-vel oldják meg. A felhasználhatóság korlátja az UTP 100 méteres hatótávolsága, ez pedig csak tömbházak kialakításnál teszi használhatóvá. Szóval a Digi vagy Fiber ezen LAN-os csomagjának sávszélessége ezért nagyobb vagy ettől szimmetrikus, mert ezzel a technológiával ezt költséghatékonyab lehet biztosítani.

    Hogy az ár miért kisebb az talány. Hogy Diginek miért éri meg ennyiért, hogy jön ki neki így rentábilisen az üzemeltetés. Világszerte sehol nem adják ilyen olcsón a netet, talán nem véletlenül. A net ára jellemzően 5-10 ezer között szór, ahogy Mo-on is ennyiért adják. A Digi vagy anyacége az RDS kilóg ebből a világpiaci átlagból. A Fiber pedig azért adja azon a ritka kevés területen hasonlóan olcsón a szolgáltatását mert a verseny miatt rákényszerült. Persze a többi területén nem fogja, hisz nem önmaga ellensége.
  • chuky123 #84
    Sztem optikát egyenlőre csak a panelekbe érdemes egyenlőre bekőtni.
    Illetve ott ahol megfizetik.
  • Tinman #83
    "azt ezt külön öröm 256kbit-el áttöltögetni..."

    Ebből kellett kitalálnom mit akarsz. Gondolom Hollandiában leakciózták a sütiket mi? :-D

    Feltöltésre 1 MB elég egy átlag felhasználónak. Az átlag user nem seedel egész nap, sőt még csak 100 MB-ot sem tölt fel, mert minek.