Berta Sándor

Megjelent az első Wikipedia-lexikon

Ugyan a korábban beharangozott időpontnál jóval később, de megjelent a 992 oldalas könyv, amit a német Bertelsmann Lexikon Intézet adott ki.

A kiadó szerint a mű megjelenését a növekvő felhasználói igények indokolták. A lexikonban összesen 20 000 cikk és 50 000 címszó van, az anyagok szerkesztésében kereken 90 000-en vettek részt. Az ő neveiket egy külön 27 oldalas listán helyezték el.

A 19,95 euróba kerülő könyvet a szabad dokumentumokra vonatkozó GFDL nevű GNU-licenc alatt jelentették meg. Az intézet minden eladott alkotás árából egy eurót a Wikimedia Németország egyesületnek utal át. A Bertelsmann a cikkek kiválasztásakor több szempontot is figyelembe vett, így például ügyelt arra, hogy a közel ezer oldalon a Wikipedia legnépszerűbb dokumentumai is helyet kapjanak. Az egyes cikkeket nem teljes terjedelmükben közölték, hanem kivonatosan, általában csak az első néhány mondatot idézték. A szövegeket gondosan ellenőrizték mind tartalmilag, mind stilisztikailag és csak akkor módosítottak rajtuk, ha muszáj volt.

"Így sikerült megőriznünk a semmi máshoz sem hasonlítható Wikipedia-karaktert. Az anyagokon csak akkor változtattunk, ha valami nagyon nagy hibát vettünk észre vagy a téma nem volt egyértelműen felismerhető" - közölte Beate Varnhorn, a kiadó vezetője. A Wikipedia közösség tagjai ugyanakkor attól tartottak, hogy a kivonatok nem fogják tükrözni a teljes cikkek valódi tartalmát. Érdekesség, hogy korábban a német Zenodot Kiadó összesen 100 kötetben kiadta volna a népszerű portálon található mintegy 80 000 oldalnyi cikket és félmillió címszót. Az ambíciózus tervből azonban nem lett semmi.

A Bertelsmann már idén áprilisban jelezte, hogy hamarosan a boltokba kerül a lexikon első nyomtatott változata, de a megjelenés így is közel fél évet csúszott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AzUs #7
    Na most ennek akkor mi értelme is van..?
    "Az egyes cikkeket nem teljes terjedelmükben közölték, hanem kivonatosan, általában csak az első néhány mondatot idézték."
    Tehát nagyjából szart se tudsz meg arról amire kíváncsi vagy, fél igazságokat, fél tényeket közölnek a könyvben.. Inkább adtak volna még ki 5-6kötetet mellé és lenne egy színvonala az egésznek, de így még azt a funkciót se tölti be, amire ki lett találva
  • PyRex #6
    Módosítanék a kedvemen: LOL :))))
  • peterx #5
    Ennek nem igazán látom az értelmét...
  • Chocho #4
    Na, ez egy remek hír! Magyart is kérünk! :)