Gyurkity Péter

NPD: lassulóban a játékpiac

Az NPD szerint bár továbbra is növekednek az eladások, ennek üteme figyelmeztető jel lehet az ágazatban érdekelt cégek számára. A hardverek szegmensében mindent visz a Nintendo.

Az amerikai adatokra támaszkodva az NPD Group friss jelentésében leszögezte, hogy augusztusban alig 9 százalékkal növekedett az ágazat forgalma. Ez szerintük vészjósló adat, mivel 27 hónapja nem volt példa az egy számjegyű növekedésre. A szoftverek jobban teljesítettek, míg a konzoleladások szerényebb mértékben növekedtek - ennek nagy részét a Nintendo tudhatja magáénak, amely továbbra is kihívóra vár.

A fenti adatot a hardver- és szoftvereladások átlagolása révén kapták meg - előbbi mindössze 3, utóbbi pedig 13 százalékkal növekedett, 395 millió, illetve 551 millió dollár bevételt hozva a gyártóknak és forgalmazóknak. Bár ezek még mindig szép összegek, az elemzők egy része úgy véli, hogy komoly figyelmeztető jelként kell értékelni a lassulást, amely arra is rávilágít, hogy a gazdasági folyamatokat (jelenleg éppen az amerikai recessziót) a játékpiac szereplői sem hagyhatják figyelmen kívül.

Mások viszont arra hivatkoznak, hogy éves összehasonlításban 2008 még mindig jól áll, hiszen itt 32 százalékos ugrást jegyezhetnek majd fel 2007-hez képest, a teljes forgalom pedig elérheti a 22-24 milliárd dollárt.

Ami a konzoleladásokat illeti, itt jól látható az erőviszonyok változatlansága: a Nintendo DS készülékekből egyetlen hónap alatt 518 ezer példány kelt el a tengerentúlon, amit a Wii követett a maga 453 ezres eredményével. A harmadik helyet a PSP szerezte meg 253 ezerrel, elég nagy tehát a különbség az első két helyezetthez képest. Negyedik lett az Xbox 360, amelyből 195 ezret sikerült értékesíteni, ötödik pedig a PS3 185 ezer példánnyal. Ezen valamelyest változtathat majd a nemrég végrehajtott árcsökkentés, ám az kétséges, hogy igazán megszoríthatják a Nintendo fejlesztéseit.

A szoftverek terén az augusztusban megjelent Madden NFL 09 lett az első, amely 1 millió példányban kelt el Xboxon, további 643 ezer talált gazdára a PS3 konzolokon, 424 ezer pedig a PS2 tulajdonosokat boldogította. Ezzel 2,2 millió darabot adtak el kevesebb mint egy hónap alatt, ami az előző kiadáshoz képest is 2 százalékos javulást jelent - érdekes módon ezt egyes elemzők szintén gyengülésként értékelték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #16
    Nagy gond, bár megnézem, hoyg egyáltalán mi lesz ebből a rageből mert id szoftver sajnos évek (évtized?) nem tett le semmit az asztalra.
  • dez #15
    Rage Held Back By Xbox 360's Limits



  • narumon #14
    Okés csak lássuk már továbbra is ezt mondom.
  • dez #13
    1. Xbox360-on ugyanúgy voltak, vannak ilyenek.
    2. Már most is van néhány jó cucc PS3-ra, de szerintem ezt te is tudod.
    3. 1 év különbség van a gépek megjelenésében.
    4. A Cellnek egy hétköznapi magja van, az Xbox360-ban lévő Xenonnak meg három. Eleinte nem használták a Cell spéci magjait, így nagyobb prociteljesítménnyel dolgoztak Xbox360-on (bár ott sem használták ki mind a 3-at).
    5. Van olyan terület GPU terén, ami nincs teljesen kihasználva az egyéb bottleneckek miatt - utóbbiaknál megoszthatják majd a feladatot a Cellel.
  • narumon #12
    De miért van az hogy a ps3on jönnek csak gyengébb eresztések? És addig miért vegyek ps3at? Először lássam azt a kurvajó eresztést majd utána veszek (töredékáron). Cell által van benne tartalék csak a GPU által nincs :P
  • Tetsuo #11
    Jah, ha tudnam jovore hol fogok lakni mar en is vettem volna (nextgen -fuj de utalom ez a szot) konzolt es tutibiztos h nem Xboxot..
  • dez #10
    Ki lehet használni, hidd el. Pl. úgy, hogy nem tömörítenek mindent agyon, miáltal jóval gyorsabb lehet pl. pályák betöltése, stb. Meg nemrég volt egy olyan eset, hogy valamiből külön kiadás kellett Japánban és a világ más részein, mert nem fért rá egy lemezre minden nyelv.

    A multiplatform gémek között hiába is keresel komoly eltérést. Csak az (igazi) exkluzívokat fejlesztik kimondottan egy adott géphez.

    Ez kb. minden konzolnál így van, hogy az első 1-2 évben gyengébb eresztések jönnek, aztán egyre jobban ráállnak. Miért lenne ez alól a PS3 kivétel? Aztán ehhez hozzátehetjük, hogy a Cell által még bőven van benne tartalék.
  • cateran #9
    Csak a miheztartas vegett, hogy ertsd mirol beszelek:) A minap neztem vmi focis gammat ps3-on (nem tudom a cimet,csak megalltam megnezni)....a jatekosok mozgasa meg hagyjan hogy csak szar volt,de elsimitast hirbol se hallott a jatek....
  • cateran #8
    Bocsanat,rosszul fogalmaztam:) Hany hasznalja ki a BD-t?:) Ha csak a haveri koromben latnam az tenyleg ki a faszt erdekel,de en eladokrol beszelek,akik konzolos bolt(ok)ban dolgoznak....(ugyebar veszem a jatekot pchez es el szoktam beszelgetni az emberkekkel..)
    java meg hatra van? Bla-bla...ha csak 5 ft-ot kaptam volna minden ilyen duma utan a ps3 megjelenese ota,mar hawaiion sutettnem a hasam belole:)
    Nem arrol van szo, hogy jol kjnezo...hanem ami klasszisokkal jobban nez ki, mint pc-s,xbox-os megfeleloje...melyik is az?
  • dez #7
    Minden PS3 játék BD-n jelenik meg.

    A PS3 kb. úgy fogy, mint annak idején a PS2. Senki sem várja, hogy úgy fog fogyni, mint az egész más utat követő Wii.

    Van néhány elég jól kinéző PS3 játék most is (szerintem te is tudod, melyekről van szó, ha meg nem, akkor nem is érdekel), de a java még hátra van.

    Mit is látsz a saját szemeddel? Hogy a haveri körödben több az box? És az kit érdekel?