Berta Sándor

Alkotmányellenesnek tartja az online házkutatásokat a BND volt vezetője

Dr. Hansjörg Geiger professzor, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) korábbi vezetője aggályosnak és alkotmányellenesnek minősítette állásfoglalásában az online házkutatásokat és a távközlési adattárolást.

A BND volt vezetője, aki egyben a német igazságügyi minisztérium államtitkáraként is dolgozott, jelenleg szakértőként keresi a kenyerét és egyike azoknak, akik a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) jogköreinek kibővítését támadta. A szakember úgy vélte, hogy amennyiben elfogadják a BKA jogkörének kibővítését célzó előterjesztést, a német polgárok magánéletének védelme finoman szólva sem lesz biztosítva, ehhez ugyanis nem történtek meg a szükséges intézkedések. A professzor számos más szaktekintélyhez hasonlóan a német parlament belügyi bizottságának meghallgatására készítette el állásfoglalását.

"A magánélet védelmének megsértése nem egyeztethető össze az emberi méltósággal, ezáltal pedig alkotmányellenes. A tervek között nem szerepel az akciók előzetes megvizsgálásának lehetősége, így a bevetések előtt nem derülhet ki az sem, hogy sérülnek-e az emberek jogai vagy sem. Míg általában egy bíró dönt a hasonló akciók engedélyezéséről, itt csupán két BKA-alkalmazottra lesz ehhez szükség. Ehelyett biztosítani kellene, hogy a döntéseket mindig egy független és semleges szervezet, vagy akár egy bíró hozza meg" - olvasható többek között a dokumentumban.

Geiger a véleményével nincs egyedül, hasonlóan vélekedik Christoph Gusy bielefeldi jogász is. A két szaktekintély szerint semmi sem bizonyítja, hogy valóban szükség van online házkutatásokra és hogy ezekkel valóban növelhető az emberek nemzetközi terrorizmussal szembeni védettsége. Geiger hozzátette, hogy ezenkívül a tervezet egyáltalán nem törekszik a német alkotmánybíróság által követelt szabadság és biztonság közötti egyensúlyra. Ugyan észrevehető, hogy az előterjesztés készítői megpróbálták az alkotmánybíróság határozatában leírt javaslatokat figyelembe venni, azonban ebben a kérdésben a német kormány továbbra sem az alkotmány szellemében jár el. Ezt támasztja alá, hogy a BKA különleges státuszt kapna és nincs tisztázva az ügyészségek, valamint a hivatal kapcsolata sem.

A BND egykori vezetője már 2006-ban a belügyi bizottság hasonló meghallgatásán bírálta az online házkutatásokkal kapcsolatos elképzeléseket. A professzor akkor azt nyilatkozta, hogy az emberekben nem alakulhat ki jogbiztonság, ha azt érzik, hogy a képlékeny szöveg miatt bármikor bármilyen ügyre rá lehet húzni a súlyos bűncselekmény meghatározást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #4
    Végre egy józan emberi hang, amely áttörte a hallgatás falát
  • Troppauer #3
    Youtube videokat most is lehet nezni (linux alatt biztos)
  • Camouflage #2
    Ha nalunk is hasonlot terveznek bevezetni nyilt forraskodra valtok, es lehetoseg szerint mindent titkositok. Lehet, hogy igy majd nem fogok tudni jatszani, youtube videokat nezegetni de azt hiszem megeri az aldozatot.
  • Adenoma #1
    Ezért ez már igazán pofátlanság lenne, hogy 2 alkalmazott döntene arról, hogy kinek a gépét kutatják át, bárkire rá lehet húzni bármit, túlságosan sok információt sugárzott a gépe az internetre, vagy túl keveset, ez szúrt szemet a túlságosan is szemfüles alkalmazottaknak, és megtalálták azt a magán jellegű beszélgetést, amelyet a média véletlenül megszellőztetett, és a család élete tönkrement. a 2 alkalmazott szabályszerűen járt el, és nem tudják hogyan került a médiához a kényes hír, és a család hülyegyerekéről készült családi hülyéskedős videó miatt ég a kölyök mint a ronyg, mert a yútúbra az egyik szakértő nevével azonos név alatt, amely persze csak félrevezetésből hasonlít, felkerült a netre.

    remélem elvetik, ha nem, akkor jöjjenek be a tűzfalamon...