Berta Sándor

Névegyezéseket kutat fel egy kereső

A World Names Profiler nevű program azoknak segít, akik arra kíváncsiak: léteznek-e rokonaik a világ másik felén, vagy hogy hány azonos nevű ember él a Földön.

A keresőt a Londoni Egyetem Kollégiumának (UCL) geográfusai fejlesztették ki és egy 26 országot és 300 millió nevet felölelő adatbázisra épül. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben kereken egymilliárd embernek, vagyis a világnépesség egyhatodának neve megtalálható. Mindez teljesen új távlatokat nyithat a családfakutatás iránt érdeklődők számára és a jelenleginél jobban nyomon követhető válik egy adott országon vagy régión, kontinensen belüli népességvándorlás is. "Kitűnő képet kaphatunk arról, hogy az egyes családok miként szóródtak szét a Föld minden szegletének irányába" - közölte Paul Longley professzor, az UCL Centre for Spatial Analysis munkatársa.

A nyilvántartásban összesen 10,8 millió utó- és 6,5 millió családnév található meg. A programból ugyanakkor egyelőre kimaradtak az afrikai, ázsiai és a dél-amerikai államok. A névtérkép jelenleg csak néhány európai országot, Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Japánt, Indiát és Argentínát öleli fel. Az UCL kutatói a neveket választási névjegyzékekből, telefonkönyvekből és lakcím-nyilvántartási rendszerekből gyűjtötték össze.

A kereső segítségével bárki kutathat hasonló vagy ugyanolyan nevű emberek után regionális szinten, egészen városkerületekig lebontva, de akár globálisan is. Így megállapítható, hogy hol találhatók ugyanolyan nevű felhasználók, nyomon követhető, hogy mely államokba vándorolhattak ki és hogy mely család melyik régióban képviselteti magát a legnagyobb mértékben. Nem csak az deríthető ki, hogy melyik család- vagy utónév a leggyakoribb az egyes régiókban, hanem az is, hogy melyik a leggyakoribb névkombináció.

Szintén kimutatható, hogy a városok mely kerületeiben milyen etnikumú emberek élnek, így Londonban hol vannak német, lengyel vagy éppen magyar gyökerekkel rendelkező polgárok. A kereső partneroldalának számító Londonprofiler.org-on erre már régebb óta lehetőség nyílik. "A rendszer lehetővé teszi a számunkra, hogy egy nagyon részletes londoni etnikai térképet állítsunk össze" - mondta Paul Longley.

A tudósok egy a Beatles tagjainak nevével végrehajtott kísérlettel szemléltették a kereső előnyeit. A McCartney név a leggyakoribb nem csak Nagy-Britanniában, ezen belül Skóciában, de Ausztráliában és Írországban is. A leggyakoribb McCartney-utónevek a Michael, a William, a Robert és a James. A legtöbb Harrison szintén Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon él. Az utónevek közül a Harrisonok körében a legelterjedtebb a John és a David. A legtöbb Starkey (Ringo Starr eredeti családneve) Ausztráliában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban található. A leggyakoribb utónév a Paul. A legtöbb Lennon Írországban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában lakik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #6
    szépnek szép... és legalább tudom, hogy sem az én, sem a nejem családja nincs benne... :D
  • rigidus #5
    "Kitűnő képet kaphatunk arról, hogy az egyes családok miként szóródtak szét a Föld minden szegletének irányába"

    Bizonyara vilagszerte ennyire nepszeru a 'f.u.c.k.' nemzetkozi kotoszo mint csaladnev.
  • rigidus #4
    Ez nem valamifele adatgyujtes a naiv userektol?
  • rigidus #3
    Szepnek szep, csak hat nem mukodik. Legalabbis eddig semmit nem talalt amit probaltam.
  • stremix #2
    ajjajj... Ha többször keres rá ugyanarra a névre, akkor mindig más találatot ad ki. Kicsit gáz, nem elég hihető.
  • foregister #1
    Magyarország is benne van :D