Berta Sándor

Digitális sötét középkor vár ránk?

Egy mai irodai dolgozó három percenként új feladatot végez. Éppen e-mailt ír, SMS-t küld vagy böngészik a világhálón. Mindez azonban eltereli a figyelmét és könnyen megakadályozhatja az összefüggő gondolkodást.

Maggie Jackson író szerint ez a folyamat könnyen egy digitális sötét középkorba vezetheti vissza az emberiséget. A Boston Globe publicistája az egész jelenséget "a (figyelem)elvonás klímájának" nevezte el és legújabb könyvében (A figyelem eróziója és a közeledő sötét középkor - Distracted: The Erosion of Attention and the Coming Dark Age) arról ír, hogy a folyamatnak milyen hatásai lehetnek az egész társadalomra nézve. Az írónő legfontosabb tézise, hogy az általa csak Homo connectusnak nevezett jelenlegi ember elveszítheti a kreativitását és a szoros kapcsolatait, barátságait. Maggie Jackson számára korunk információáradata csak a környezetszennyezés egy újabb formája. Éppen ezért fontosnak tartana egy ellenáramlatot, amely kivédi a káros következményeket.

"Egyre több embernek van mobiltelefonja, Blackberry vagy PDA-készüléke. Az Egyesült Államokban egy átlagos munkatárs három percenként végez valami új feladatot. Odaugrik a számítógépéhez, hogy megírjon egy e-mailt, majd felhív valakit vagy éppen chatel, mobillelefonál. Néhány perc múlva viszont már valami teljesen mást csinál. Persze mindez önmagában nem biztos, hogy rossz. Azonban az összpontosítás széttöredezése könnyen befolyásolhatja és károsíthatja a kreativitást és a termelékenységet. A Harvard Business School vizsgálatai kimutatták, hogy az emberek akkor képesek kreatív munkavégzésre, ha koncentráltnak érzik magukat. Amennyiben viszont úgy érzik, hogy kapkodnak, akkor elmúlik a kreativitásuk."

"Egy olyan korszakban élünk, amelyben az innovációt és az új tudást keressük. De ez így nem sikerülhet. Az Egyesült Államokban minden harmadik alkalmazott nyilatkozott úgy, hogy annyira elfoglalt vagy leterhelt, hogy képtelen a munkáján gondolkozni. A fiatalok talán másképp képesek ezt a helyzetet kezelni, azonban a könyvemben is leírtam, hogy pont azok az emberek tudják a legkevésbé jól értelmezni a weben fellehető információkat, akik már a technológiákkal együtt nőttek fel. Az USA-ban van egy teszt, amelynek minden második résztvevője nem volt képes objektíven megmondani, hogy mennyire jó egy weboldal" - hangsúlyozta Maggie Jackson.

Az írónő hozzátette, hogy az egész folyamat megfigyelhető az otthoni környezetben is. Egy antropológus például felfedezte, hogy az emberi kapcsolatok már nem elég mélyek és a családokban esténként gyakran már nem köszönnek egymásnak a családtagok, mert annyira elvonja a figyelmüket a televízió vagy a számítógép. Csak a feleségek egyharmada köszönti a férjét Hellóval vagy mondja, hogy Jó, hogy újra látlak. Ugyanez az arány a férjek esetében 50 százalékos.

Az Egyesült Államokban minden negyedik személy mondta azt, hogy nincs egyetlen olyan ismerőse sem, akivel megbeszélhetné a gondjait. Az ilyen emberek száma az elmúlt 20 évben a duplájára nőtt. Pontosan ez mutatja, hogy miért olyan veszélyesek az e-mailek, chatek, a mobiltelefonok és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások. Szétrombolják ugyanis a szociális kapcsolatainkat. Az állandó elérhetőség oda vezetett, hogy már olyan sok emberrel vagyunk kapcsolatban, hogy szinte lehetetlen akár csak egyetlennel is közülük szorosabb kapcsolatot fenntartanunk. Mindenki az arc nélküli kommunikációra hagyatkozik, az ismerősök száma egyre nő és ezzel párhuzamosan növekszik a nekik küldött e-mailek, SMS-ek száma is.

"S hogy milyen lehet a digitális sötét középkor? Nos, ugyan a sötét középkor sem volt teljesen sötét, hiszen számos dolgot akkor találtak fel. Azonban mégis ez volt a kulturális veszteségek korszaka. Sokan a készülékekre fogják az egész folyamatot, pedig ezek az eszközök csak tárgyak, amiket mi ruházunk fel új funkciókkal. Sokan azt hiszik, hogy a mi évtizedeinkben született meg a kibertér fogalma. Azonban találtam egy 1880-ban írt könyvet, amelynek címe Wired Love és amely távírászok virtuális szerelmi afférjáról szól. A lényeg, hogy nem kell, hogy minden pillanatban minden eszköz sípoljon, jelezzen, mindig megzavarja a figyelmünket."

"Az amerikai vállalatok már felfedezték az úgynevezett fehér termeket, amelyek olyan helyiségek, ahol nincsenek technikai berendezések és ahol bárki relaxálhat, gondolkozhat. Ilyen termeket minden otthonban ki lehetne alakítani. Vissza kell szorítanunk a lármás környezetünket és nem szabad ennyire függenünk a gépektől" - szögezte le Maggie Jackson.

Nem véletlen, hogy már a Microsoft, az IBM, az Intel, a Google, a Morgan Stanley, valamint a Stanford, a Haifai és a Kaliforniai Egyetem közösen megalapították az Information Overload Research Group (IORG) nevű szervezetet. Az IORG fő célja, hogy a termelékenység jelenlegi legnagyobb kihívásait kutassa és megoldásokat kínáljon az ezekkel kapcsolatos problémákra. A kérdések között előkelő helyen szerepel az információáradat káros hatásai és azok lehetséges kivédése, illetve a cégeket és az alkalmazottaikat megterhelő adatdömping lecsökkentése.

Végül egy megdöbbentő adat: a Basex tanácsadó cég felméréséből kiderült, hogy az e-mailek és a telefonhívások, valamint az emiatt bekövetkező munkakiesések miatt évente 650 milliárd dollár kárt okoznak csak az amerikai gazdaságnak. Ezenkívül évente 28 milliárd munkaóra megy veszendőbe. A korszerű készülékek fontosak, a mindennapjaink szinte nélkülözhetetlen részeivé váltak. A hangsúly azonban a szintén van, ugyanis a legfontosabb, hogy mi döntünk úgy, hogy használjuk az adott eszközöket vagy a funkcióikat. Dönthetünk másképp is, nem vagyunk a használatukra kötelezve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #33
    Kapcsold ki:

    -tv
    -mobil
    -konzol és számítógép

    Élj.
    Hirtelen más lesz a világ ;-)
  • Tetsuo #32
    LOL ez mekkora faxsag. Akkoriban sem csak kapaltak az emberek. Kepzeld voltak pl cipeszek, pekek, fazekasok, vagy telefonkozpontosok, bankarok, tudosok.. ugyanugy voltak szakemberek.
    Na igen nem volt ekkora urbanizacio vagy nagyipari termeles, tobb csalad alliotta elo maganak a javak nagyreszet, viszont az nem csak foldmuvelesbol allt. Es a Vilaghaboru elott hazank a terseg kulturalis es tudomanyos kozpontja volt, azota sajnos csak lefele csuszik.. a haboruk es a kommunizmus betett nekunk, pl nagyapam suszter volt, neha mezokon napszamban is dolgozott, de imadta a francia kolteszetet es a tudomanyokat, szeretett moziba jarni, neki nem csak a bál volt szorakozni ahogy a tobbieknek sem.
  • rolika #31
    naponta 40-50 telefonhívást bonyolítok, ez csak a munkám miatt. ezenkívül emailek tömkelege. néha azt veszem észre, hogy mindig az utolsó parancs érvényes, és ahogy jön az újabb tennivaló, mindig azt veszem előre, délután pedig egy káoszhalmazon találom magam. nincs előretervezés, mert nem lehet, a következő telefon felülír mindent. tök jó.
  • Tinman #30
    IT-s napom:

    -Check new mail.
    -Közben tuti jön pár hívás, hibafelvétel.
    -Árajánlat irogatás, közben telefonos tanácsadás, betévedők kiszolgálás, nekik is tanácsadás.
    -Rendelések menedzselése, kapcsolattartás partnercégekkel.
    -Felkészülés eszközökkel, útvonaltervvel a problémás célokig.
    -Vezetés, nagy forgalom, nagy sebesség, nagy koncentráció.
    -1000+1 változatos probléma megoldása, néha fizikai beavatkozás szereléssel, hálózat kiépítéssel etc.
    -Visszavezetés.
    -Közben visszahívni emberkéket, megint árajánlatokat irogatni etc.
    -Hazavazetés, agyilag elzoknulás.

    Eredmény: Elfelejtek fizetni a benzinkúton, bezárom a kulcsaim, kizárom magam, elhagyom a pénztárcám, nincs kedvem a szociális kapcsolatokhoz, mert a sok hülye egész nap sustorog a fülembe és 30.000x sem értik meg a legalapvetőbb dolgokat. ^^
  • god25 #29
    Épp' 2 hete rendeztem át a szobámat. Eddig egy helyen volt a PC, a TV, Ágy, stb.
    Most már ketté van választva (elválasztó fallal) és sikerült különválasztanom a munkát a szabadidővel. Nagyon nehéz volt a másnap, hogy "csak" a PC és az asztalom van előttem. Viszont sokkal jobban alszom és kipihentebb vok.
  • Franky25 #28
    Ebben az egészben az tetszik, hogy most nem az internet a nagy mindent elborító hatalmas gonosz szörny hanem a számítógép. Most már az tehet mindenről, de mikor az írónő bevágja a seggét a mercijébe, és nem kell beszívatozni, az nem probléma, meg nem kell izzítani. Azt is a számítógép csinálja helyette...
    És pont amerikán, ahol az emberek a helló után azért kérdezik meg hogy vagy, mert így tanították őket a suliban, hogy kell beszélgetést kezdeményezni.
    Nem is csodálom, hogy nincs mélyebb emberi kapcsolat ott, mert nincs kultúrája annak, hogy ezt hogy kell.
    Amerika pedig nem egy másik ország, hanem egy másik világ, ahol a pénzen kívül a cukrot szeretik legjobban az emberek.
  • WiZe #27
    "Egy gyári betanított szalagmunkás pedig minden nap 8-10-12 órán keresztül ugyanazt a feladatot végzi, szerintem az sokkal károsabb. Egy idő után megszűnik a külvilág és az önálló gondolatok, csak te vagy és a napi 3000-szer ismétlődő monoton műveletsor - én másfél hónapig bírtam cérnával. Ha sok a feladat és változatos a munkakör, az sokkal inkább élénkíti az ember gondolkodását. Szerintem."

    Ez így van. Nekem saját cégünknél milliom dolgom van, amit meg kell csinálni vagy odafigyelni rá és bizton állíthatom ennek a leírt hülyeségnek az ellentétét.

    Azt eltudom képzelni és fogadni, hogy sok az olyan ember világszerte és főleg amcsiban akiknek kicsi az agyuk és valaminek ki kell szorulnia, ahhoz hogy új dolgot(tudást) be tudjon fogadni. (lásd Rém Rendes Családban Kellyt :D )


  • cateran #26
    off
    1,5 honapig? megelemelem a kalapom elotted (es mindazok elott akik ilyesmit csinalnak,komolyan nem ironizalva,gunyolodva) 1x probaltam,4 percig birtam,de azonnal lattam,hogy ez nem nekem valo,ebbe bele lehet orulni....Persze aki sosem csinalta,annak nem tunik neheznek es esetleg lenezoen nyilatkozik a szalagmunkat vegzokrol...hat javaslom minden magasan kvalifikalt emberkenek, ugyan probalja ki 1x(a koltoztetes es kiszallitas utana maga volt a mennyorszag:D)
    on

    A feluletes kapcsolatokert nem lehet csak az informatikai fejlodes a ludas! Az elidegenedes, szabadidohiany szvsz masra vezetheto vissza.
    A tobb dologra valo koncentralasban pedig ugy tudom anok jobbak (bar a ferfiak is -pl en is es paran az ismeroseim kozt- konnyen tudnak 2-3-4 dologra figyelni egyszerre,az mas kerdes hogy milyen hatasfokkal
    Archkoven: Nyilvan a 4 fal kozott voltal, hogy nem hallottal a virtualis vilagok terhoditasarol,ami nyilvanvalo jele annak, hogy az emberek egyre inkabb a virtualis baratkozast valasztjak a valodi helyett(lasd Second Life es bizony WoW es tsai) Kar hogy a szuleid es nagyszuleid nem meseltek arrol,hogy kocsma mar akkor is volt mint szorakozas (nyilvan arrafele nem volt...)illetve az ertekrend mas volt regebben(bar 1 friss hazas 1 gyerekkel is eppenseggel jo esellyel reggeltol-estig huzza az igat...persze fugg az egzisztenciajatol,milliomosok elonyben:D)
  • archkoven #25
    Szüleim és nagyszüleim történeteiből tudom, hogy ők reggeltől estig dolgoztak (kapáltak, fát vágtak, stb.), a napi szórakozás az volt amikor az öregek ezredszer ugyan azokkal a történetekkel traktálták a fiatalabbakat, meg persze pletykáltak másokról. Majd holnap újból hajnali ötkor keltek és kezdődött az egész előröl. A fő szórakozás a bál volt, ahol az öregek körben ültek a falnál és lesték a csemetéiket, nem csinálnak-e valami illetlent.
    Ha vissza kellene térnem abba a "csodálatos" és nem is túl távoli korba, nem tudom meddig bírnám, valószínűleg az első aratáskor beledőlnék a kaszába.
    Egyáltalán nem érzem, hogy a mai kapcsolatok felültetsebbek lennének a régebbieknél, inkább arról van szó, hogy a bezárkózásra hajlamos emberek most a négy fal között is baromi jól el tudják ütni az időt virtuális barátokkal vagy akár anélkül is. A kifelé fordulóknak továbbra is megvannak a barátai, eljárnak szórakozni, építik a kapcsolataikat, ma már nem akadályozzák őket ebben földrajzi korlátok. Ma szinte mindenkinek sokkal színesebb és élvezetesebb élete van mint száz évvel ez előtt.
    Szóval lehet itt sírni, meg jajveszékelni, de szerintem a világ ebben az értelemben jó irányba halad.
  • Gerygrey #24
    szaladmunkás :) = szalagmunkás