Berta Sándor

Missouri: bűncselekmény lett az online zaklatás

Matt Blunt, Missouri állam kormányzója aláírta az internetes zaklatás büntetéséről szóló törvényt, amely hivatalosan augusztus 28-án lép hatályba.

A jogszabály jelentősen módosítja a meglévő törvényeket és különösen a gyerekeket védi majd jobban az online sértésektől. Missouri szövetségi államban a jövőben bűncselekménynek számít majd az online vagy más módon elkövetett zaklatás, sértegetés, sértés. Az iskoláknak kötelező lesz adminisztrátorokat foglalkoztatniuk, akiknek egyetlen feladata felderíteni a világhálón az iskolások által elkövetett zaklatási vagy fenyegetési eseteket. Missouri ezzel a fiatalokat a modern kommunikációs rendszerekben fenyegető veszélyek elleni fellépés élharcosának számít.

A dokumentumot a 2006-ban öngyilkosságot elkövető 13 éves Megan Meier halála után létrejött Internet Harassment Task Force nevű helyi munkacsoport dolgozta ki. A tragédia azért történt, mert a vád szerint egy édesanya a lányával együtt segített a 13 éves áldozat megvezetésében, mikor elhitették vele, hogy egy 16 éves fiúval flörtöl. A két tinédzser később vitába keveredett, a 13 éves lány pedig végső elkeseredésében felakasztotta magát. Amennyiben bűnösnek találják, úgy az édesanya tettéért akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. A legnagyobb felháborodást Megan Meier öngyilkosságba kergetésén túl az váltotta ki, hogy az ügyészség eleinte egyszerűen nem tudott vádat emelni a gyanúsított édesanya ellen, lévén nem találtak olyan vádpontot, ami az online zaklatást kimerítette volna. Végül a nőt összeesküvés és számítógépes rendszerek jogtalan használata miatt állították bíróság elé.

Mivel az egész ügy a MySpace oldalain játszódott le, felvetődött a közösségi portál felelőssége is. "A szociális oldalak és más technológiák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy az eddiginél könnyebben férhessenek áldozataikhoz, különösen a gyerekekhez. Ez a törvény azonban kellő védelmet fog biztosítani ahhoz, hogy Missouri állampolgárait megvédjük többek között az online zaklatásoktól. Kötelességünk, hogy mindent megtegyünk a gyermekeink védelmében és hogy őket különösen a szexuális bűnözőktől megvédjük" - jelentette ki a jogszabály ellenjegyzése után Matt Blunt. A kormányzó egyébként aláírt egy olyan rendeletet is, amely kötelezővé teszi a szexuális bűnözők számára az e-mail címeik regisztrációját.

Megan Meier esete után a Dardenne Prairie nevű Missouri állambeli település vezetői már tavaly egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a városban a jövőben tilos az internetes zaklatás. Az online sértegetőkre vagy molesztálókra akár 500 dolláros pénzbüntetést és 90 napig terjedő elzárást lehet kiszabni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szobber #4
    "Az iskoláknak kötelező lesz adminisztrátorokat foglalkoztatniuk, akiknek egyetlen feladata felderíteni a világhálón az iskolások által elkövetett zaklatási vagy fenyegetési eseteket." - Es ezt megis hogy?
  • Szemi90 #3
    Ez engem nagyon emlékeztet egy utopisztikus világra:
    "John Spartan, egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt."
  • arrakistor #2
    sajnálom szegény kislányt és főleg a szüleit, de nem gondoljátok hogy ha egy ilyen sztori miatt öngyilkos lett, akkor talán ez így a legjobb mindenkinek?

    ennyi erővel bármelyik magyarországon sínylődő hajléktalan öngyilkos lehetne mert SOKKAL-DE-SOKKAL borzalmasabb dolgokon mennek keresztül nap-mint-nap az aluljáróban ért atrocitásoktól kezdve a hajléktalanná válásuk napjáig a napi éhezésen és a megpróbáltatások át.

    szóval halottról vagy jót vagy semmit, ugyhogy én inkább nem is mondanék róla semmit...

    az pedig hogy emiatt hozták ezt a törvényt megintcsak egy nagy blamázs, mert nem amiatt hozták, hanem amiatt hogy a csókos haverjaiknak tudjanak adminisztrátori állásokat adni és a nagyorrú shalom-shabbat pereputtyukat el tudják helyezni egy fa*xverő , zsíros állásba..
  • Archenemy #1
    ...

    Hülye SG!
    :p

    ...
    Jajne máritiisvanarendőrség és elakarrángatni a billentyűzettőlááááá.... sfdf...