Gyurkity Péter

ICANN: elsőszintű domének cégeknek és városoknak

A doménrendszer kezeléséért felelős szervezet csütörtöki konferenciáján megvitatják az új elsőszintű domének elfogadásáról benyújtott tervezeteket. A .com és .hu után jöhet a .intel, .city és .love?

Az ICANN által eddig közzétett információk alapján annyit tudunk, hogy a szervezet által csütörtökön Párizsban megrendezendő találkozón 130 ország mintegy 1300 delegáltja vesz majd részt, hogy megvitassák a legújabb tervezeteket. Ezek lényege, hogy módosítanák az elsőszintű domének (TLD) benyújtásának és elfogadásának jelenlegi rendszerét, a választék pedig alaposan kibővülne olyan általános jellegű kifejezésekkel, amelyek eddig szóba sem kerülhettek.

Nekünk felhasználóknak ez annyit jelentene, hogy a jól ismert elsőszintű domének, így például a .com, .org, vagy akár a .hu mellett a jövőben számos egyéb címet is megismerhetnénk. Vállalatok, különféle szervezetek és csoportok, illetve akár városok is saját doménhez jutnának, így megjelennének az olyan címek, mint például a .intel, .love, illetve .budapest. Érdekes módon mindez azt is lehetővé tenné, hogy a tavaly elutasított .xxx is elérhetővé válna, márpedig erről igencsak hosszas vita után született véglegesnek szánt döntés.

Az ICANN természetesen igyekszik magasra tenni a lécet, leszűkítve azok körét, akik egyáltalán eséllyel pályázhatnak ilyen elsőszintű doménekre. Arról ugyan még nem jelent meg hivatalos adat, hogy mennyit kérnek majd egy-egy regisztrációs igényért, de a jól értesültek szerint a díj valahol 35 és 50 ezer dollár között lesz majd, egyetlen beadvány esetében. Ezzel a magánszemélyek rögtön kiesnek, maradnak tehát a vállalatok, nagyobb szervezetek, esetleg városok, amelyek megengedhetik maguknak az ilyen szintű kiadásokat.

A döntés tehát csütörtökön várható, a szavazáson derül majd ki, hogy mennyire találták elfogadhatónak a küldöttek az új rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tothadam923 #10
  Tuti, hogy feltámad az internet második legnagyobb hiánahordája (a spamgyáros után): a domain név kereskedő.
 • atlagember #9
  Ez egy alattomos dolog az internet multik általi kisajátítására.
  Szerintem egyáltalán nem szabadna több új TLD-t engedni, mert az országok is változnak, és lehet hogy a távoli jövőben lesz egy olyan nevű ország is.
  Azonkívül mindenki maradjon otthon, ha meg multicég, akkor verekedjen meg a com-on, de ne kelljen már minden, mert szegény felhasználók követni sem fogják tudni.
 • Charybdis #8
  Ez teljesen felesleges. Ugyanúgy a .com lesz továbbra is a legértékesebb. Ha létezik a pizza.com, meg a pizza.love, pizza.city stb. akkor ezek semmit sem fognak érni.

  Nem fogják ezt sokan használni, mert elég kicsi presztízsük lesz a .com-mal szemben.

  Inkább kezeljen mindenkit egyenlóen az ICANN, az jobb lenne. Például mi a franc ez? http://whois.domaintools.com/domaintools.com Ezt csak multicégnek szabad, mi?
 • szarvasdinnye #7
  Te degeneralt vagy, de komolyan! Kerelmezd, neked tuti bevezetik a .idiot, vagy .moron elsoszintu domain-t. Vagy csinald meg otthon magadnak a .local helyett.

  Amugy, ha csak a penz szamitana, az a 35-50ezer $ baromira nem sok penz. Egy cegvezeto zsebbol kifizet ilyet meg itthon is, nem, hogy USA-ban.
 • eto demerzel #6
  komolyan te egy vicc vagy. szerintem te zsido vagy, olyan metelt teszta, kis kipaval fejeden es minden pentek este zsinagogaba jarsz. a gond az hogy senki sem figyel rad. igy eled ki a kis tetves osztoneidet, mivel te is golamhoz vagy hasonlatos. kis zsido berenc.
 • ziipp #5
  Ennek mondják magukat. Non-profit szervezet miért árulna doméneket?
 • tommyknockers #4
  Szidod a saját fajod? Amúgy tök felesleges ez a rendszer..
 • arrakistor #3
  a legfontosabb természetesen a .jew

  de végülis ki ez az icann?? valami netes helyi b*ssz*jba ? az internet nem tulajdona senkinek sem, akkor mégis mire fel mondja meg ez icann nevű helyi b*ssz*jba, hogy kinek mit és minek kit lehet? mire fel dönt egy ilyen, hogy milyen nevek vehetnek részt a dns-ekben? csinálok saját dns szervereket és olyan neveket írok be amit akarok mittomén .buz vagy .gorcs... kik ezek a legfelsőbbszintű gizdatyutyuk, hogy ők mondják meg nekem hogy milyen neveket használhatok????!!!!

  csak nem már megint a félsivatagi igazított pén*szvégű barátaink kavargatják a melegkakit?
 • Tripax #2
  Ezzel mostmég nincsen nagy gond. Majd 5-10 év múlva amikor váltás lessz. A nagyóriásoknak az az érdekük hogy a meglévő és lassan nehezen fentartható rendszerekből kinyomják a lassító tényezőke. Nagyon szépen kivitelezz sunyi terv.
 • Darth Sith #1
  kissé vicces címek születhetnének:

  www.microsoft.ms avagy www.microsoft.microsoft pár év múlva meg már microsoft.microsoft.microsoft
  vagy www.intel.intel :D