Dojcsák Dániel

Sony Ericsson seregszemle Magyarországon is

A világpremierrel szinte egy időben tartotta új termékpalettájának bemutatóját Magyarországon is a Sony Ericsson, melynek keretében 5 teljesen új mobilkészüléket, két mobil szélessávú modemet és három vezetéknélküli headsetet ismertettek meg a nagyközönséggel.

C905 - a fotómester

A mobilkészülékek közül a legtöbben egyértelműen a trendi multimédiás telefonok új zászlóshajójára, a C905-re kapták fel a fejüket. A szétcsúsztatható Cybershot modell ugyanis nem aprózta el a fényképezőgépjébe tuszkolt megapixelek számát: 8 Mpixel, arcfelismerő, képstabilizáló és egy Xenon vaku kápráztatja el azokat, akik hisznek az extra kompakt fotográfiában. A bemutatót a Sony Ericsson stílszerűen egy fotó műteremben tartotta, de ennek ellenére senki ne tévessze össze a 8 Mpixeles érzékelő elé rakott apró objektívet egy hasonló értékekkel hirdetett kompakt vagy DSLR géppel. A mobil fotózás továbbra is megmarad a hirtelen pillanatok kompromisszumos megörökítésének eszközeként, arra viszont már most is kiválóan alkalmas. Sőt, ha valaki emlékszik a 2 Mpixeles K750i debütálása után tartott fotópályázatra, akkor tudja, hogy némi ügyességgel ezekből a készülékekből is kisajtolhatóak szép képek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nagy képpont mennyiségnek viszont komoly ára van, hiszen a fotók már több mint 2 Mbyte helyet foglalnak, ami a korlátos mobilinternet vagy az elég lassú Blutooth kapcsolatokon keresztül újabb kompromisszumokra késztetik a felhasználót. Igaz a készülék rendelkezik USB csatolóval, Wi-Fi adapterrel és a TV-készülékekkel való vezetéknélküli kapcsolódást lehetővé tevő DNLA technológiával is, ami sokat javít az összképen. A C905 ezeken túl fel van vértezve GPS vevővel is, jár majd hozzá egy 2Gbyte-os Memory Stick, illetve a multimédiás telefonok minden eddig megszokott bónuszát is megkapja. Információink szerint a készülék a többi bemutatott modellel együtt ősztől lesz elérhető fokozatosan az európai piacokon, de karácsonyra már Magyarországon is biztosan kaphatók lesznek.

F305 - Wii-klón

A multimédia divat másik nagy területe a fotózás mellett a mobiljáték, melyet a szintén most bejelentett F305 tűzött zászlajára. A Wii sikerének nyomdokaiban a Sony Ericssonnál is megjelent a készülékbe épített mozgásérzékelő, ami valljuk be, a mobiltelefonos játékok piacán forradalmi újításnak számít. A készülékben gyárilag telepítve található három játékprogram, ami kihasználja a mozgásérzékelőt, mégpedig egy teke, egy horgász és egy zsoké játék. Mivel a telefonokon nem szokványos a csuklópánt használata, ezért a megjelenés után biztosan előfordul majd ugyanaz, mint a korai Wii-mote-okkal, azaz a játék hevében nem lesz ritka a nagyívben elrepülő készülék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülékre az előrecsomagolt játékok mellett a gyártó ígérete szerint már megjelenéskor letölthető lesz legalább 50 2D-s illetve 3D-s játék, plusz a Gameloft fejlesztőcsapat által fejlesztett további mozgásérzékelőre fejlesztett program. Az élményt fokozhatják a sztereó hangszórók, illetve a Sony játékkonzolok területén szerzett tapasztalata, ami a spéci játékra kialakított billentyzetkiosztásban realizálódik elsősorban. Az F305 ezeken túl rendelkezik majd még sztereó Blutooth kapcsolattal, 2Mpixeles kamerával, médialejátszóval és cserélhető előlapokkal is. Az alapcsomagban pedig lesz egy azonos dizájnú sztereó headset, viszont memóriakártyáról mindenkinek magának kell majd gondoskodnia.


J132, K330, S302

A többi bejelentett készülék a Sony Ericsson eddigi trendjeit viszi tovább, így a K330 a közepes felszereltségű, multimédiás "candy-bar" kategóriában, a J132 a letisztult megjelenésű, de masszív, ütésálló, az S302 pedig a belépőszintű kategóriában váltja le elődjeit.

MD400 - Mobil szélessáv

Fontos kiemelni a bejelentések közül a két nem telefonálásra szánt készüléket, a HSPA modemeket, amivel a gyártó szintén csak év végére lepi meg a fogyasztókat. A mobil internet tagadhatatlanul az idei év egyik sikersztorija, viszont a kapcsolódáshoz szükséges készülékek szintjén egyelőre még csekély a kínálat. A mobilszolgáltatóktól kapott (pl.:Huawei) modemekért többnyire nem kell külön fizetni, viszont a 2 év hűség aláírása nem biztos, hogy megfelelő perspektíva mindenkinek.

A Sony Ericsson által bemutatott MD400 és MD400g modellek képesek az elméleti 7,2Mbps letöltési és 2Mbps feltöltési sebességek elérésére, ami a hazai viszonyokat figyelembe véve jó ideig elegendőnek bizonyulnak majd, illetve a beépített antenna mellé csatlakoztatható egy állítható kiegészítő darab is, amivel valamelyest tovább javítható a vétel. Ráadásul a modemet kiegészítették egy MicroSD és egy M2 Memory Stick csatlakozóval is, ami ugyan nem létszükséglet, de alkalomadtán hasznos extra lehet.

Ami viszont újszerű, hogy a modem is kapott egy GPS vevőt, ami a Google Mapset segítségül hívó szoftverrel együtt azonnal megmutatja merre is jár a felhasználó. Ez utóbbi funkció akár alkalmazottak követésére vagy egyéb megkérdőjelezhető dologra is használható sajnos, de ettől még jópofa.

Kérdésünkre a Sony Ericsson képviselője elmondta, hogy az ősz végén megjelenő modemek ára körülbelül a hasonló termékekével azonos lesz, azaz 40-50 ezer forint között valahol. Továbbá a sokak által várt X1 üzleti csúcsmodellel kapcsolatban is megtudtuk, hogy az sem fog ősznél hamarabb a polcokra kerülni, ráadásul már most komoly érdeklődés övezi érkezését, ami azt jelenti, hogy elsőként a kulcspiacokon jelenik majd meg Európában, így hozzánk ez is csak év végére várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toyotakacsa01 #20
    "írd már meg a telod típusát pls "
    k310i az enyém, de van egy ismerősömnek drágáb típus is(50000-60000 ft körül volt neki) abban sem lehetet pl. találkozójelzésnél hangot változtatni.
  • Gerygrey #19
    Nem, inkább mint egy közepes minőségű 3 megapixeles...
  • JoinR #18
    Jah meg hiába ad 8 Mpixeles képet, ha nagyítva még mindig olyan szemcsés, mint egy jó minőségű 5 Mpixeles
  • JoinR #17
    tényleg voltak ilyen modellek, de az újabbakban vagy a régebbi kicsit felsőbb kategóriásakban ez már mind ki van javítva. Amúgy meg én még fényképezőgépen is 3 MPixelnél nem nagyon használok többet, abból is bőven látom hogy mi van, ha meg kinyomtatom akkor meg főleg mindegy.
  • Gaboca76 #16
    A kék jöhetne!
  • Gerygrey #15
    Szerintem meg nem :)

    Nekem 1 SE telefonom volt, a maga idejében brutálisnak számító P910, de egy idő után olyan semmilyennek éreztem - telefonnak sok, PDA-nak kevés, úgyhogy átnyergeltem WM-ra.
  • Skynet85 #14
    írd már meg a telod típusát pls
  • Mike at home #13
    szerintem meg aki egyszer SE-t vett, az marad ennél a márkánál
  • Cat #12
    Addig fogják növelni a megapixelszámot (nem csak telefonokban, hanem a fényképezőgépekben is!) amíg a közönség erre ugrik. Itt, SG-n is tucatnyi cikk volt már, napjainkban ez egy tök lényegtelen érték, mégis, az embereknek ez valamiért fontos.

    6 megapixeles az optimalis kompakt gep
  • toyotakacsa01 #11
    Sajnos nekem is van egy Sony Ericson(régebbi cucc, nem ilyen csoda).
    Iszinyat idióta egy telefon.

    1. Ha be van kapcsolva a rezgő mód, akkor reggel ébresztéskor elkezd rezegni a vadbarom, ahelyett hogy szepen halkan zenélgetne (zenél is,de a rezgéstől nem hallani).

    2. a találkozójelzést egyetlen csippanással jelzi. Át sem lehet állítani, hogy más hangot adjon. Sok mindent elfelejtettem már az idióta telefon miatt, mert nem hallottam a gyagyást.(az alcatelnél bezzeg be lehetett állítani más hangot is, addig ugatott amíg le nem nyomtam, nem is feljtettem el semmit)

    3. az ismerősöket lehet ugyan csoportokba rendezni, de onnan nem lehet hívást kezdeményezni (alcatelnél persze lehetett)

    Nem tudom hogy ezek az új csodatelefonok is ennyire idióták e, de én minden ismerősöm óva intem a Sony Ericsontól.