SG.hu

Rákot okoz a gyakori hajfestés?

Hatvan százalékkal növeli a leukémia kialakulásának esélyét, ha valaki évente tízszer vagy annál többször festi a haját - olvasható egy friss kutatás jelentésben.

A legújabb kutatások szerint elsősorban azok vannak veszélyben, akik 1980 előtt festették rendszeresen a hajukat, a régebben forgalmazott hajfestő szerekben ugyanis azóta kivont, toxikus anyagok is voltak. Akik sötét színűre festik világos vagy őszülő hajukat, azok nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint a "szőkítők".

Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja szerint a statisztikát fenntartással kell kezelni, és pánikra nincs ok. A magyar képviselő szerint ugyanakkor tény, hogy sok hajfestő szer tartalmaz olyan kémiai anyagokat, amelyek valóban megnövelhetik a rákos megbetegedések kockázatát. A nemzetközi rákmegelőző központ vezetője szerint "ismert az összefüggés a hajfestők és a rák között".

Hegyi Gyula szerint tehát indokolt a hajfestő szerek használatának és engedélyezésének felülvizsgálata. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament a közeljövőben új jogszabályt fogad el a kozmetikumokról. A magyar szocialista képviselő a civilek és a zöld szervezetek véleményét is várja arról, hogy milyen anyagok használatát kellene betiltani vagy korlátozni a kozmetikai szerekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0RN1NGST4R #3
    Nem-nem! Hogy lehetne egészséges, ha nincs benne bifidusz eszenzisz?
  • rigidus #2
    Kivancsian varom a Loreal altal finanszirozott "fuggetlen" kutatok felmereset amelyik bejelenti, hogy a hajfestes baromi egeszseges.
  • GABOR16 #1
    LoL :D