Hunter

Tudomány a Mentos-kóla reakció mögött

A diétás kóla (Diet Coke, Cola Light) és a Mentos cukorka heves reakcióját aligha kell bemutatni, több ezer YouTube videón látható a jelenség, amire most tudományos magyarázat is született. A hatalmas habkitöréseket előidéző tényezőket egy amerikai tanulmány azonosította be.

Amikor mentolos vagy gyümölcsízű Mentost dobunk egy frissen felbontott diétás kólába az üdítő hatalmas sugárban tör elő a palack száján át, esetenként a 10 méteres magasságot is elérve. Több elmélet született, sokan egy sav-bázis reakcióra gyanakodtak, mivel a kóla savas. 2006-ban a Discovery Channel Mythbusters műsorában elvégzett kísérletek azt sugallták, hogy az cukorka gumiarábikumának és zselatinjának kémiai anyagai, valamint a kóla koffeinje, kálium benzoátja és az édesítőként funkcionáló aszpartám felelősek a reakcióért, szigorúan véve vett tudományos bizonyítékokkal azonban egészen mostanáig nem sikerült alátámasztani a városi legendából indult jelenséget.

Az alaposabb elemzés érdekében Tonya Coffey, az Appalache Állami Egyetem fizikusa hallgatóival maga is letesztelte a diétás kólát a kétféle Mentosszal, továbbá különböző egyéb mentolokkal, mosogatószerekkel, asztali sóval és homokkal. Emellett kipróbálták a reakciókat más szénsavas folyadékokon is, összehasonlították a koffeinmentes és cukros kólákat, valamint a szódavizet és a tonik üdítőitalt.


A kísérletekhez használt palackokat 10 fokban megdöntve állították le a földre, így indítva be a reakciókat, majd a habkitörések pályáit videóra vették. A csapat megvizsgálta a kitörés következtében keletkezett teljes tömegvesztést és a cukorkák felszíni érdességének befolyását is. Az eredmények azt mutatták, hogy a diétás kólával idézhetők elő a leglátványosabb robbanások, függetlenül attól, hogy a beledobott Mentos gyümölcsös vagy mentolos. A kitörések 7 méteres magasságba szöktek.

A koffeinmentes diétás kóla is jól szerepelt, ami azt mutatja, hogy a koffein nem gyorsítja a reakciót, legalábbis az italban található szinteken nem. A kólák pH-ját is megmérték a kísérlet előtt és után, az eredmények szerint nem következik be változás a savasságukban - ez kizárta azt az elméletet, hogy egy egyszerű sav-bázis reakció idézi elő a szökőkútszerű jelenségeket. A sugarak ereje több olyan tényezőtől függ viszont, ami a széndioxid buborékok növekedési arányát befolyásolja. A cukorka érdes, mikroszkóp alatt nézve gödrökkel tarkított felülete serkenti a buborékképződést, mivel hatékonyan szakítja szét a vízmolekulák pólusainak vonzását, buborékképző helyeket hozva létre.

"A vízmolekulák szeretnek más vízmolekulák mellett elhelyezkedni, ezért alapvetően bármit dobunk a szódába, ami megtöri a vízmolekulák hálózatát, képes a buborékék számának növelésére. Egy érdes cukorkán még több hely jut a buborékoknak" - magyarázta a buborékképződés robbanásszerű növekedését Coffey a New Scientist magazinnak.


Letapogató elektron mikroszkópos felvételek a két különböző cukorkáról, bal oldalon alul és felül a mentolos, jobb oldalon a gyümölcsös. A vonalak 20, illetve 200 mikrométert jelölnek

Az alacsony felületi feszültség szintén segíti a gyors buborékképződést. A mérések azt bizonyítják, hogy a felületi feszültség egy aszpartám tartalmú vízben alacsonyabb, mint egy cukros vízben, ami megmagyarázza a diétás kóla hatékonyságát hagyományos, cukros társával szemben. Ennél a tényezőnél is nagy szerepe van a Mentos bevonatának, melynek gumiarábikum tartalma tovább csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Más, a bevonattal nem rendelkező, felületüket tekintve azonban szintén érdes mentolok nem idéznek elő ilyen hatalmas kitöréseket.

A Mentos ezen felül elég sűrű és nagyon gyorsan képes lesüllyedni a palack aljára, ahonnan még erőteljesebb buborékképződést indít be, mivel a feltörő buborékok maguk is újabb buborékokat képeznek. Egy összetört Mentos cukorka sokkal lassabban süllyed le, az eredmény egy mindössze 30 centi magasra szökő erőtlen felpezsdülés.

Az Egyesült Államokban a középiskolákban a reakció bemutatása rendkívül közkedvelt kísérlet a tanárok körében, és a diákok is imádják, tette hozzá Coffey.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #41
    Ha már eljutottunk odáig, hogy az önpusztítás önnön jog, akkor rakjuk már hozzá, hogy a gyógyításod pedig legyen önköltséges.
    Üdv.
  • BB7 #40
    Ebből még ha a fele is igaz akk: Ajj-ajj! :S:S
    AM. télleg igaz! :S Próbáld ki otthon! :S
  • Justil #39
    hehh, tulajdonképpen sosem értettem, hogy miért baj ha vki magát pusztítja...önnön joga, nem? ja, hogy nem fizet utána adót? és az kinek a "hibája"? hiszen ugyanazok tiltják és tartják illegalitásban akik elvárnák, hogy adót fizess érte...magyarán ha sapka van a fejeden, azért vernek meg, ha nincs, akkor azért :)
  • god25 #38
    Az szép. Aki nem akar füvezni, ne tegye. De aki akar, azt miért basztatják.
    Jah, mert nem fizet utána jövedéki adót...
  • A1274815 #37
    "Ha egy steak-et egy tálba tesznek és Cola-val leöntik, két nap alatt feloldódik."

    Még szép a foszfor-sav tartalma miatt ezt el is várnám tölle, ugyan akkor a foszfor sav nem ártalmas valamennyí kell is a szervezetnek.
  • Schabee #36
    Én igenis iszok kólát, szeretem és kész. Amúgy bármit eszek iszok az egészségtelen, akkor meg nem mindegy? Amúgy is mi a fasznak éljek örökké, inkább megeszem megiszom ami ízlik és kész.
  • fv #35
    "Ha egy steak-et egy tálba tesznek és Cola-val leöntik, két nap alatt feloldódik."

    Ha egy steak-et egy tálba tesznek és tejjel leöntik, két nap alatt kukacok lepik el.

    Ergó, a tej káros az egészségre, ne igyátok. Inkább öntsön mindenki 100%-os narancslevet egy steakre, és két nap múlva kezdje el szagolgatni!
  • Justil #34
    ennyi faszságot egy hozzászólásban, omájgád...ha nem akarsz kólát inni, akkor ne igyál de attól még nem kell hülyeséggel elárasztani a fórumot
  • n3whous3 #33
    Na ezt nem tudtam... Csak azt, hogy több van benne. Asszem ezek után nem iszom én se kólát :)
  • Dömper Ármánd #32
    "Én ezt csak figyelem felkeltésért raktam ki, erremeg belekötsz 1-2 dologba ami tényleg nemigaz. És a többi? "

    Az, hogy a kóla nem igazán az egészség szinonimája, eléggé köztudott, sőt, érdemes fölhívni az emberek figyelmét arra, hogy annak a "lónyálnak" a mértéktelen fogyasztása nem túl egészségpárti dolog. Azonban, mindezt buta legendák segítségével tenni igen-igen kontraproduktív.