Gyurkity Péter

4 millió dollár torrenthivatkozásokért

Az amerikai stúdiókat tömörítő MPAA megnyerte azon bírósági pereket, amelyeket két, torrentlinkek gyűjtésére szakosodott portál ellen indítottak. A két oldal összesen 4 millió dolláros büntetést kénytelen kifizetni.

A Cinematube.net és a ShowStash.net, amelyek nem sorolhatók a legnépszerűbb portálok közé, még tavaly kényszerültek megvédeni magukat azon perekben, amelyekben fő tevékenységük miatt igyekeztek őket felelősségre vonni. Az MPAA képviselői úgy vélték, hogy a torrentfájlok hivatkozásainak megjelentetése, az így letölthetővé vált tartalmak elérésének megkönnyítése már önmagában is elegendő a szerzői jog megsértéséhez és a bíróság a jelek szerint ugyanezen a véleményen volt.

A Cinematube az ítélet szerint 1,3 millió dolláros kártérítést köteles megfizetni, a ShowStash pedig - a 10 nappal később megszületett, hasonló tartalmú döntés értelmében - 2,3 millió dolláros kárt okozott a szórakoztatóiparnak. Mindkét oldal bezárta kapuit, és míg előbbi egy rövid magyarázattal szolgál látogatóinak, utóbbi egyszerűen átirányítja a felhasználókat. "Elsődleges célunk, hogy visszaszorítsuk az ilyen és hasonló illegális tevékenységeket. A most meghozott ítéletek jól jelzik, hogy a stúdiók nem rettennek vissza az ilyen oldalak felelősségre vonásától" - jelentette ki John G. Malcolm, az MPAA illetékese.

A két oldal bűne egészen pontosan "az egyéb oldalakon elérhetővé tett mozifilmek és televíziós műsorok illegális másolataira mutató hivatkozások aktív keresése, összegyűjtése, rendezése és indexelése" volt. A meghozott ítélet igen szigorú, annak ellenére, hogy a bűnösök egyike sem tárolta saját szerverein az említett, szerzői joggal védett tartalmakat. Mindazonáltal a portálok lehetővé tették a felhasználóknak a filmek és sorozatok felkutatását és beazonosítását, amivel nagyban segítették azok illegális terjesztését. A jelek szerint immár ez is elegendő a komoly büntetés kiszabásához, legalábbis a tengerentúlon.

Továbbra is kérdés, hogy mindez sikerülhet-e a Pirate Bay esetében, amely eddig nagyon is jól tartja magát. Ez nagy valószínűséggel még az idén eldőlhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Simaji #26
    Cewa mindenki!

    Most feszítenek, hogy ők ilyet is tudnak és, hogy milyen okosak! :D
    Na de jó. Nem szép dolog lopkodni de pl a tv sorozatokat nem lehet legálisan másolni? Nem tudom. Mind1.

    De kezdek félni a zenei és egyéb kiadóktól. Ha így haladunk olyan világ lesz mint régen volt. Ott lesz az uralkodó (kormány) és a nemesség (a kiadók) meg az emberek és a nemesség fog irányítani.

    Bye!
  • ziipp #25
    Igen, mindenképp kell valamilyen megegyezés, mert az jól látható, hogy a jelenleg csak adok-kapok megy. Remélem PirateBay megnyeri pereit, és felmentik. Mert akkor kb. az van, hogy mindenki megy Svédországba hostolni - ami nem lenne utolsó biznisz az ottaniaknak. Meg az a vicc, hogy nem kimutatható a bevétel kiesés a mozik esetében, csak a DVD, meg egyéb kiadványok terén, ami szerintem teljesen normális. Ez egy korszak volt, ami lezárulóban van. Fel kell végre fogniuk, hogy az 1 terrás winchesterek korában lehet, hogy nem mindenki akarja polcon tárolni a DVD-it.

    Skynet85 #8-as, #9-es kommentjei hűen tükrözik a veleményem, és még viccesek is. :)

    Amondó vagyok, hogy a warezt nem fogják tudni megszüntetni. Vagy csak sokára, mert ez már mentalitásként beleégett az embrekbe. Főleg a fiatalokéba. Nekik az a természetes, hogy ingyen szednek mindent.
  • kay3 #24
    Viszont emberek: fejlődik az MPAA. A "letöltők olyanok mint a drogosok" és "börtönbe jutsz, beperelünk bazzeg" hozzáállás helyett most láttam először olyat hogy kiraktak egy linket a bezárt oldalra hogy "Nézd: ezek az oldalak meg legálisak".
    Jó tudom hogy sz@rt se ér meg rohadt pénzéhes stúdiók meg minden... de mintha az értelem szikráját látnám végre megcsillanni bennük :)

    A végén még kialakul valami értelmes kompromisszum a két oldal között, bár ez még elég utopisztikus.
    (pl.: filmek ingyen streamelése torrenten 320x240-ben, és letöltheted/streamelheted néhány $-os összegért 1024p-ben)
  • gordonw #23
    Akkor valaki perelje már be a Google-t is (meg az összes keresőt), hogy torrent tartalmakat indexel és elősegíti a megtalálásukat.

    Ezek hülyék, ilyet nem szabadna megengednünk.
  • arrakistor #22
    4 millió dollár torrenthivatkozásokért

    Nem ez a hosszú élet titka... az ilyen nagyorrúak jobban tennék ha vennének egy jó gőzkamrát... és jól beSZAPPANoznák magukat...
  • pasi29uk #21
    jav. terrorelharitas
  • pasi29uk #20
    Biztosra veszem, hogy USA ill. EU tagallamaiban belathato idon belul (szolgaltatokat rakenyszeritve) komoly tartalomszures lesz, amennyiben meg nincs. Maximum nem tudjuk. 1. Jogvedok eloretoreset a megnyert perek, illetve egyre gyakrabban inditott perek szamaban. 2. Netes terrelharitas cikkek szerte a neten.
    Kivancsi leszek, hogyan fognak mukodni a torrent, warez, YouTube, stb. rendszerek-oldalak. Hacsak nem lesz muholdas elofizud Nigeriabol.
    Lehet szidni
  • selyem #19
    *...meg szülte...
  • selyem #18
    Fegyvergyártókat mert elősegítik, megkönnyítik a bűnözést. (fegyveres emberöléseket)
    Gyilkosok anyát mert ha nem szülte a gyerekét. folytassam?
  • Wittgen #17
    Ennyi erőből a teszkó-t is meg lehetne büntetni, mert a reklámanyagában késekre való hivatkozás van (hol és mennyiért lehet megvenni), amit ugye emberölésre is lehet használni. Ergo, ha a teszkóban vett késsel kinyírok valakit, akkor a teszkó a bűnsegédem. Legalábbis a fenti cikk alapján.