SG.hu

Félünk a digitális tévézés magas árától

Alig növekszik a televízió-szolgáltatás penetrációja, holott a verseny egyre erősödik. A digitális televíziózással többségében ma még csak ismerkednek a hazai háztartások, bár az igény - ha jelenleg alacsony szinten áll is - a jövőt tekintve kézzel tapintható.

A BellResearch felmérése szerint 2007-ben a 4 millió hazai háztartás 65 százalékában, azaz hozzávetőleg 2,6 millió otthonban vettek igénybe valamilyen fizetős televíziós szolgáltatást. Ez a megelőző évi penetrációs mutatóhoz képest kismértékű, csupán néhány százalékos növekedést jelent. A viszonylag szerény bővülés elsődleges oka, hogy a szolgáltatók számára egyes [főként alacsonyabb jövedelmű vagy kisebb településen élő] csoportok változatlanul nehezen érhetők el. Ugyanakkor 2006 második felétől a piacon érezhetően beindult a verseny, és ennek egyik kézzelfogható jele, hogy napjainkban már nemcsak Budapesten, hanem a legtöbb megyeszékhelyen is egyre több szolgáltató kínálja különböző technológiájú televíziós szolgáltatását - nemegyszer ugyanazon a platformon, párhuzamos hálózatokon.

A hazai televíziós szolgáltatási piac meghatározó eseményeként 2006 őszén a T-Online piacra lépett egy Magyarországon még új televíziós szolgáltatással, a dsl alapú iptv-vel. A UPC a legnagyobb kábeltelevízió-szolgáltatóként az elmúlt hetekben jelentette be, hogy elindítja digitális kábeltévé-szolgáltatását. A szolgáltatók digitalizálási törekvéseit nem könnyíti meg az a körülmény, hogy a kutatás 2007-es adatfelvételének eredményei még arról árulkodnak: a hazai lakosság többségének igen hiányosak az ismeretei a digitális televíziózásról.


A háztartási döntéshozóknak a fele hallott a digitális kábeltévéről, többségük tájékozottsága felületes. Az iptv-ről információval rendelkezők aránya az adatfelvétel idején még ennél is alacsonyabb volt: csupán minden ötödik háztartásban hallottak róla, a kérdéskörben pedig alig minden huszadik megkérdezett vallotta magát tájékozottnak.

A BellResearch kutatói szerint a digitális televíziózás fogadtatása némileg ellentmondásos a lakosság körében. A háztartások nagy hányada, 39 százaléka vonzónak tartja ezt a jeltovábbítási megoldást, miközben hasonlóan jelentősnek mondható az elutasítók 30 százalékos aránya is. A digitális műsorszolgáltatás által elérhetővé tett [vagy elérhetővé tehető] megoldásokkal kapcsolatban az adásmenet befolyásolhatósága [olyan szolgáltatásokkal, mint amilyen a megállítható adás vagy a késleltetett műsorkezdés] és a személyre szabhatóság [csatornaválaszték igény szerinti összeállíthatósága] tetszik/tetszene leginkább a válaszadóknak.

Pozitívumként jelenik meg továbbá a digitális kép- és hangminőség is. Mindemellett határozottan kirajzolódik a negatív árpercepció és némi félelem az igénybevétel bonyolultságától is: a hazai háztartások többségi véleménye, hogy biztosan nagyon drága [lenne] egy ilyen jellegű szolgáltatás.

A BellResearch elemzői úgy látják, hogy a digitális televíziózásra újonnan előfizetők számát egy-két éven belül százezres nagyságrendben lehet mérni, mindazokon túl, akik jelenleg is digitális televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. Ez egyrészt annak lesz köszönhető, hogy egyes kábeloperátorok kötelezően migráltatni fogják analóg előfizetőiket a digitális szolgáltatásokra. Másrészt annak, hogy a digitális szolgáltatások terjedésével egyre szélesebb körben válnak ismertté azok előnyei, és feltehetően szertefoszlik majd a magas árpercepció képzete is, hiszen az erősödő verseny meg fogja követelni a szolgáltatóktól az egyre alacsonyabb előfizetési díjakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vucli #11
    Pár hónapja kijött hozzánk egy pacák a T-Kábeltől (szerintem csak egy ügynök volt, kb. semmit nem értett műszakilag a dologhoz) bedugta a boxot, tv adás teljesen rossz minőségű lett (már nem emlékszem hogy csikos vagy szemcsés lett, persze megpróbálta még így is ránk sózni). Mondja ilyet még nem látott , megkérdezi a központból mi lehet az oka és majd jelentkezik, azóta semmi hír róla.
    Na most kb. 2 hete jött egy felmondó levél hogy júliustól egyoldalúan felmondja a T-Kábel az HBOt, mert csak digitálisan fogják sugározni. Végülis még jól is jön, már úgyis rég le akartuk mondani, de vhogy érdekes ez az eljárás pedig kb. mi azon kevesek egyike vagyunk akik évek óta legalásan nézzük a HBOt (és fizetünk is érte).
  • koschwarz #10
    na igen, úgy összesen ha 10 csatorna elegendő lenne nekem...jó nem baj, ha ott van a többi is, úgysem állítom be, de ha mondjuk pl. 5 csatornánként lenne a díj megállapítva...

    hiába villognak a 76 csatornával, épeszű ember összesen ha 10-et néz belőle. szerintem. itt van a cikkben a diagram: mi tetszene a digitális tv-ben? - csatornaválaszték egyéni összeállítása. na ha ez megvalósulna, persze csökkentett díjakkal, akkor előfizetnék.
  • ziipp #9
    A reklámok ezt követően is létezni fognak. Mindenképp megoldják, hogy nézzed, mert ebből élnek. Viszont furcsa a hozzáállásod - szerinted jobb egy folyamatos TV adás, mint a megállítható? Rosszabb úgy filmet nézni, hogy te határozod meg a kezdést? Végülis te dolgod, de én nem értelek.
  • Polemius #8
    Fizessek elő digitális TV csomagra?

    Majd ha:

    - nem lesz drágább, mint az analóg
    - nem kell minden készülékhez set-top box (hanem vagy adnak mindegyikhez, vagy elég a tv-ben levő digi tuner)
    - nem agyontömörített adás lesz
    - elérhetőek lesznek számottevő arányban nagy felbontású wide adások
    - nagyobb beleszólásom lesz milyen csatornára akarok vagy nem akarok előfizetni (vagy teljesen magam állíthatom össze a csomagot, vagy jóval nagyobb rugalmassággal kialakított kisebb csomagokból válogathatom össze)

    Az IPtv-ről pedig: a film megállításhoz, ide-oda tekergetéshez meg elég beruházni egy HDD-s DVD-be vagy egy net előfizetésbe. :)
  • shabba #7
    Itt vannak gyakorlati értékek olyan felhasználótól, akinek a vonala hozza a maximális 8 Mbps linksebességet Ha a te vonalad is hasonlóan bírja és 4 Mbps-es netelőfizetést kérsz, akkor attól mert a gyerek nézi a minimaxot, attól a te neted még nem lassulna. Csak akkor ha ketten is néznek IPTV-t, így két stream foglalja az átvitelt.

    Ha azt akarod hogy a net és az IPTV ne találkozzon, azt csak úgy lehet ha fizikailag szeparálják, vagyis két vonalat, két független érpárt használnak. Ez esetben viszont duplán kell fizetni a vonal díját.

    Ezen később majd változtatnak az FTTN+VDSL2 fejlesztések, ahol az IP kapcsolat sebessége úgy legalább 50 Mbps körüli lesz, így bőven belefér akár a HD minőségű IPTV stream és további SD-k is és még egy nagyobb sebességű netkapcsolat is elfér. De ha akár 50 Mbps-es netelőfizetés lesz, akkor is elég sok szabad sávszél marad még az IPTV streamek sávszél foglalása mellett is.
  • Laci082 #6
    A UPC nem IPTV-t ad, hanem DVB-C-t, azaz digitális kábeltévét. Ott nyugodtan nézhetsz két HD csatornát, és mellette simén megy akár a 20Mbit-es net is. Az IPTV előnye, hogy a kábellel nem lefedett területeken is elérhető, hátránya viszont, hogy az amúgy se túl acélos ADSL sávszélességét nagy részben elviszi.
  • koschwarz #5


    erre nem is gondoltam, pedig logikus. gondolom a upc-nél is hasonló lehet a helyzet.
  • Gerygrey #4
    A TV-nek van varázsa? :)))

    Egyébként nekem a TV-m hardveresen tudja a felvételt-megállítást-visszajátszást, szerintem hasznos dolog: megállítom a műsort ha elmegyek WC-re, utána pedig áttekerem a reklámot. Vagy ha nagy ritkán két csatornán is érdekes műsor megy, akkor az egyiket tudom később nézni.

    A jó minőségre pedig ott a bittorrent és PC/HDMI-kábel.
  • GulaSoft #3
    Na T-online!!!!
    Felhívtam őket, és mondtam, hogy lenne egy kérdésem az iptv-vel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a meglévő 4mbites internetemet ez mennyire veti vissza!
    Kapaszkodjatok, a mostani kábelen elérhető 8 Mbitből 7-et elvisz az iptv, tehát ha a gyerek bekapcsolja a minimaxot, a 4Mbitemből 1 marad!!!
    1, leírom egy, mert nem hittem a fülemnek.
    Mondtam nekik, ne szórakozzanak, nem csiganetet akarok, húzzanak ki egy új kábelt és tolják azon!
    Válasz az nem megy, csak ha veszek egy adsl előfizetést (mert a t-online-nak nincs meztelen adsl-je), a legolcsóbb adsl az valami 2800Ft-os kontrol díjcsomag, ahol 2800Ft-ért havonta feltöltöd a számládat, és ezen már tudnak szolgáltatni, tehát a magas iptv előfizetésekre rakjatom még majd 3000Ft-ot, és igy jön ki egy olyan adás, ami nem befolyásolja a netedet!!
    Bravó!!
  • koschwarz #2
    alapvetően érdekelne a digitális tv-zés. ha tv-znék egyáltalán. ahhoz, hogy a tv paprikát meg a spektrumot vagy a ng-ot nézzem, nem kell digitális képminőség. az összes többi csatorna meg vagy nézhetetlen, vagy olyan filmeket adnak rajta, amit már láttam vagy egyáltalán nem érdekel.

    mondjuk jelenleg nem kerül többe a digitális cucc az analógnál...viszont nem tudom, hogy a teljesen átlagos tv-men milyen különbséget vennék észre, és egy új tv vásárlásának az esélye pont a fentiek miatt nálam 0,1 %.