Berta Sándor

Van megbízható Wikipedia-változat is

A népszerű online lexikonnak egy teljesen új verziója érhető el Németországban, egyelőre csak kísérleti jelleggel. A felkerülő adatokat még felkerülés előtt szűrik, és azokat szakértők nézik át.

A jövőben a felhasználók kétféle változat közül választhatnak. Az első továbbra is a hagyományos, bárki számára hozzáférhető eredeti honlap, ahol bárki módosíthatja a tartalmakat vagy új cikkeket, információkat helyezhet el. Az új, módosított kiadásban viszont csak gondosan megvizsgált tartalmak érhetők el. Minden felkerülő anyagot és adatot tapasztalt szerkesztők ellenőriznek. A cél az, hogy az új funkcióknak köszönhetően a felhasználók már csak megbízható, minőségi írásokkal találkozhassanak.

A Wikipedia legnagyobb előnye - a szabadság - egyben a hátránya is, hiszen pont amiatt, mert bárki számára hozzáférhető, sok hiba kerül bele. Emiatt az online lexikont korábban számos bírálat érte. A Wikipedia vezetői ezen a helyzeten akartak változtatni, de úgy, hogy a döntés továbbra is a felhasználók kezében maradjon. Az új változatban egyelőre csak a sértő, megalázó bejegyzéseket és szavakat törölték ki, később kezdik meg az egyes cikkek ellenőrzését. Fontos azonban, hogy ennél a verziónál is megmarad a lehetőség az információk módosítására, az anyagok szerkesztésére.

"Ez egy fontos lépés a Wikipedia-program életében. Levontuk az elmúlt évek tapasztalatainak konzekvenciáit és szeretnénk a jövőben a minőség és a megbízhatóság irányába elmozdulni" - jelentette ki Philipp Birken, a Wikimedia Németország elnökségi tagja és a projekt felelőse. "A változással megmarad a lexikon nyitottsága, de javul az elérhető anyagok minősége. Remélem, hogy mindez működni fog a gyakorlatban is, most mindenesetre a közösségen a sor, hogy kipróbálja az új funkciókat" - tette hozzá Tim Bartel, a Wikimedia Németország elnökségének másik tagja.

A megoldást egyelőre csak a német nyelvű Wikipediánál vezetik be, de később összegzik a tapasztalatokat és dönteni fognak arról, hogy más nyelveken is elérhető lesz-e a megbízható változat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #10
  Hát ja, nagyjából...
 • Csi9aa #9
  Hát... a cikkek 99%-a "mindenki zsidó, mindenki kommunista, mi meg megmondjuk xy ügyről mit gondolj, mert az helyes amit mi gondolunk", olvashatatlan szövegezéssel és nevetséges stílussal... Néha véletlenül beletrafálnak az igazságba, de ez többnyire a "mindenki ellen vagyunk" álláspontjuk eredménye... A dakar rally pl. szerintük egy magyar föld ellen irányuló támadás... hadd ne kommentáljam.
 • ziipp #8
  Érdekes kezdeményezés... Számomra ezzel inkább elveszik a Wikipedia hitelessége, mert pont abban volt/van az ereje, hogy nincs rajta cenzúra. Igaz, ez néha érdekes dolgokat eredményez. :D

  Kuruc.info-val szerintem semmi gáz nincsen, egy radikális oldal azt ennyi... Néhány dologban igazuk is van amúgy!
 • Cleawer #7
  Mindegyik humán tárgy nézőpont kérdése ezért eltérőek a nézőpontok/vélemények,de ezek mellett vannak még más tudományok is. A 2*2=7 et nehezebb lenne megmagyarázni mint a jelen politikai kultúrát.
  Amiről hallottam hogy vanak olyan emberek(vallás?) akik azt hiszik hogy a föld 6000 éves,nos,ott lehetnek még eltérések a nézetekben,de azon nem lehet vitázni...
 • Csi9aa #6
  Ja, röhögni igen :D
 • zola2000 #5
  Mi a baj a kuruc infóval, szerintem jó, sokat lehet rajta röhögni ^_^
 • Csi9aa #4
  Ez azért sok területen nem így van.
  A történelem potenciálisan az a tudomány amit mindenki a szája ízére akar igazítani, mindig is így volt. Korrekt az lenne, ha külföldi, objektív szakértőkkel nézetnék át az ilyen kérdéseket. Persze az eredeti források is hajlamosak ellentmondani egymásnak, hiszen a legtöbb távolról sem objektív (gondolj csak pl. a mai netes "hírmédiumokra" - mekkora torz hülyeség kerekedne belőle ha 200 év múlva a kuruc.info vagy az index.hu adatbázisából írnák a történelemkönyvet?)
 • zola2000 #3
  Az hogy nincs egyetértés csak politika. Azok az emberek vannak ma hatalmon, mint az előző rendszerben is, érthető hogy Kádárt megpróbálják kimosni, Horthyt meg befeketíteni.
 • Szeszmester #2
  Akkor ezt írják le.
 • metaljesus #1
  az egyik szakértő így gondolja, a másik meg úgy. akkor meg?
  csak hogy példát is hozzak: a mai napig nincs például teljes egyetértés Horthy-ról, Kádárról, stb.