Hunter

Fokozható gyakorlással az IQ?

Létezik olyan mentális gyakorlat, ami képes fokozni az intelligenciát? Eddig egyetlen fejtörőről vagy videójátékról sem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy működne ilyen téren, egy neuropszichológus csoport azonban azt állítja, találtak egy feladatot, ami növeli az IQ-t, sőt, minél többet gyakoroljuk, annál hatékonyabb a dolog.

Az úgynevezett folyékony, vagy fluid intelligencia (Gf) az egyén következtetéses és a mennyiségekkel kapcsolatos problémák megoldásának képességét jelzi, valamint összefügg a szakmai és az oktatásban elért sikerekkel. Mindez legjobb tudásunk szerint elsősorban genetikai adottság. Annak ellenére, hogy gyakorlással egy-egy adott feladatban növelhetjük sikereinket, ez az előrelépés nem vetítődik le más feladatokra, legalábbis a Gf erősítésére tett eddigi kísérletek erre utalnak.

Vannak gyakorlatok, melyek javítják memóriánkat, vannak, amik egy feladat elvégzésének a sebességét fokozzák, megint mások növelhetik például a szókincsünket, a fluid memória fokozásában azonban eddig azon túl, hogy az ember begyakorolta az intelligencia teszteket, nem sikerült eredményt elérni. Susanne Jaeggi, a Michigan Egyetem kutatója munkatársaival azonban azt állítja, hogy ez korántsem helytálló.

A kutatók 70 egészséges felnőttet hívtak meg, hogy vegyenek részt egy egyszerűnek nem nevezhető gyakorlaton, az úgynevezett "kettős n-vissza" feladaton. A gyakorlat első részében egy kis négyzet jelenik meg egy képernyőn, ami 3 másodpercenként új pozícióba ugrik.

A jelentkezők feladata az volt, hogy ha egy négyzet visszatér két nézettel korábbi pozíciójába, akkor azt egy gombnyomással jelezzék. Ezután ugyanezt újra végigjátszották, miközben egy fülhallgatón keresztül mássalhangzókat hallottak, a párhuzamosan folyó feladatban ugyanaz volt a cél, jelezni, ha egy mássalhangzó két lejátszással korábban már elhangzott. Ha valaki jól teljesített, a visszakövetendő intervallum (n) három vagy több szakasszal is növekedett.



Példa egy 2-vissza feladatra. A vizuális és a hang ingerek egyidejűleg érik az alanyt

Jaeggi önkénteseinek több mint fele, 36 fő, 9 fős csoportokban naponta 20 percet gyakorolt 8, 12, 17, illetve 19 napon át, a hétvégék kivételével. A kutatók IQ teszteket írattak az egész csoporttal a kísérlet előtt és után is, mely azt mutatta, hogy a gyakorlatban résztvevők IQ-ja jelentős növekedést mutatott a kontroll csoporttal szemben, továbbá az eredmények tükrében azt is kijelentették, hogy minél többet gyakorolt valaki, annál magasabb értékeket ért el az intelligencia teszteken.

"Ez egyértelműen megingatja az eddigi nézeteket" - tette hozzá Jaeggi, aki úgy véli, gyakorlási módszere azért volt ilyen sikeres, mert a korábbiakkal ellentétben személyre szabottságával folyamatos kihívást jelentett, így nem vált monotonná, gépiessé az emberek számára.

Természetesen vannak kétkedők, ilyen Robert Plomin, a Londoni Pszichiátriai Intézet szakértője, aki szerint egyetlen komoly intelligencia kutató sem tekint a fluid intelligenciára "változtathatatlanként", ahogy azt Jaeggi tanulmánya sugallja. Plomin szerint sokkal érdekesebb lenne azt vizsgálni, hogyan profitálhat az egyén a tréningből, erről azonban nem igazán ír a michigani kutatónő publikációjában. A brit szakember mindezek mellett kevesli a csoportonkénti 9 főt, szerinte ez nem elégséges létszám egy tudományos elv igazolásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dronkZero #105
    Az lehet, hogy az emberek azt keresik, de a szcigecik NEM AZT árulják, hanem valódi, megtanulható, használható szuperképességeket.
    És közben mégis a semmit árulják.

    Külön vicc az egészben, hogy ott konkrétan sem közösségi, sem transzcendentális élményt nem fog kapni senki. Vagy hát ha valakinek egy kupac beképzelt, feldőbbrendűségi komplexussal átitatott idióta adja a közösségi élményt, az lehet, hogy meg is érdemli...
  • Epikurosz #104
    Te egy eléggé beszűkült tudatú pali vagy. Persze, ez nem újdonság. A szektáknál az emberek nem a tudást keresik, hanem a transzcendens élményt és a közösséget.
  • babajaga #103
    De az a lényeg hogy mit tanítanak a személynek. A nagy semmit.A semmire nem használható semmit.
  • teddybear #102
    Akkor már a Jedi-képességek sem kellenek?

    Tréfa nélkül.

    A szci szokások szerint mindenért előre kell fizetni. Fizetni a könyvekért, a tanfolyamokért, az auditálásért(ez részben a vizsga, részben a korrepetálás, részben egyfajta gyóntatás, mikor melyik), meg úgy általában mindenért. Amikor végleg behálóznak, aláíratnak veled egy csomó kötelezvényt, meg egy 1 millió évre szóló munkaszerződést. Ha kilépsz, akkor persze minden jogodat elveszted, amit a szektában megszereztél, de ez a legkisebb baj. Ott fogsz állni egy vas nélkül, segítők nélkül(a szcik azonnal kiközösítenek, az egyéb kapcsolataidat meg te számoltad fel, hogy ne akadályozzanak a fejlődésben), munka és talán lakás nélkül. Ráadásul a szcik egy csomó kifizetetlen számlát lengetnek az orrod alatt, akkor is ha mindent mindig fizettél. Mert fognak találni fizetetlen számlát, sokat. Ráadásul az egyházuk sokkal több szemétláda típusú ügyvédet tart, mint bármelyik történelmi egyház. Ki sem látsz majd a perekből, amelyeket talán megnyerhetsz, de időbe és sok-sok pénzbe kerül majd.

  • Epikurosz #101
    IQ-növelő anabolikum
  • Epikurosz #100
    OF
    Még ilyet...
    Átkapcsoltam a google Earthben a sky-ra, majd vissza a Földre, és megint látom a domborzatot.
  • Epikurosz #99
    Mutyuli!
    fe, ennyit azért tudok, sőt többet is, de neked nem mondom el. Illetve elmondom, de ezután csak akkor foglalkozom az IQ-d öntözésével, ha fizetsz érte. Nem kicsit, sokat. Kapiszkó?
  • Epikurosz #98
    >A kilépés megnehezítése: lelki, fizikai kényszer alkalmazásával vagy egzisztenciális függésbe hozás (a személyes vagyon kötelező beszolgáltatása, a tag adósságba kényszerítése stb.) útján.

    Na, próbáld te megtagadni az adófizetést az államnak. Lesz ott fizikai kényszer, és haddelhadd.

    >Az erőszakra való potenciális hajlam (esetleg kifejezett militarista vonzalom).
    Ártatlan civilek összeverése 2006. okt. 23-án a magyar rendőrség által.

    >Nő-, gyermek- és családellenesség.
    Abortusz százezres nagyságrendben, ha egy bíró nem akarja, megróvás neki.

    >Extrém szexuális attitűd: a teljes tiltástól a promiszkuitásig.
    Viagra reklám, meleg büszkeség-felvonulás, pornó minden mennyiségben, nyilvánosan.

    >Hatalmi-politikai aspirációk, elhivatottság, törekvés a politikai elitbe, az állami szférába való beépülésre.
    Az egykori KISZ-esek, MSZMP-sek, SZT-tisztek, egyszóval a Hálózat eluralkodása a mai magyar közéletben.

    >Széleskörű nemzetközi szervezettség, multinacionális jelleg.
    Világbank, Nemzetközi Valutaalap, EBRD, Millhouse Capital, Soros Non-Open Funds…

    >Pénzközpontúság, profitelvűség,

    Lakáshitel, gépkocsihitel, jelzáloghitel, temetkezési hitel, szocpolhitel, földhitel, elhitel

    >avagy ennek ellenkezője: szélsőséges aszketizmus, világellenesség.
    Vegetarianizmus, anorexia, modellkedés, fogyókúrázás

    >ha elhiszed azt, amit leírnak, pár év alatt Jedi-lovagokat megszégyenítő képességeket kapsz tőlük. Szerintük. A valóságban pedig kiállhatatlan, pökhendi leszel, tönkrement anyagi és családi háttérrel

    Én már most pökhendi vagyok, anyagi és családi hátterem sosem volt. Akkor minek álljak be a szektába. Lehet, hogy autodidakta módon már üdvözültem, sőt meg is dicsőültem?
  • teddybear #97
    "A szektakérdés mint az irracionalizmus egyik legföltűnőbb - ha nem is feltétlenül legfontosabb - összetevője, véleményünk szerint, ebben a kontextusban helyezhető el.
    Ennek előrebocsátásával, az új vallási mozgalmakon belül (avagy azoktól pejoratívan elkülönítve) a szekták/kultuszok megkülönböztető vonásainak a következő tényezőktöbbségének bizonyos fokú (inkább többé, mint kevésbé való) meglétét tekinthetjük:
    o A térítés (a hívők toborzásának) offenzív-agresszív jellege (leszólítással,
    lakásról-lakásra járással, esetleg célzottan más egyházak, vallási
    csoportosulások rendezvényeinek rendszeres látogatásával), illetve föltűnő
    (utcai és média-) nyilvánosság keresése (monstre istentiszteletek,
    nagygyűlések, “kulturális” demonstrációk stb. útján).
    o Kettős nyelvezet megléte, vagyis más-más (rész)tan, diskurzus, érvkészlet
    alkalmazása a szektán kívüliek és a megtértek, sőt gyakorta a szektatagok
    között a beavatottak szűkebb rétege számára.
    o Csalhatatlannak tekintett (dicsőített, sőt istenített) vezető, guru jelenléte.
    o Fundamentalizmus: ideológiai zártság, kizárólagosság, a “mi” és “ők”
    szélsőséges dichotómiája, az egyedüli üdvözülés tana, illetve más hitek, a
    külső világ diabolizálása.
    o Totális(ba hajló) hierarchikus szervezet és a normaszegés fizikai vagy lelki
    szankcionálása.
    o A kilépés megnehezítése: lelki, fizikai kényszer alkalmazásával vagy
    egzisztenciális függésbe hozás (a személyes vagyon kötelező beszolgáltatása, a
    tag adósságba kényszerítése stb.) útján.
    o Az erőszakra való potenciális hajlam (esetleg kifejezett militarista vonzalom).
    o Nő-, gyermek- és családellenesség.
    o Extrém szexuális attitűd: a teljes tiltástól a promiszkuitásig.
    o Hatalmi-politikai aspirációk, elhivatottság, törekvés a politikai elitbe, az állami
    szférába való beépülésre.
    o Széleskörű nemzetközi szervezettség, multinacionális jelleg.
    o Pénzközpontúság, profitelvűség, avagy ennek ellenkezője: szélsőséges
    aszketizmus, világellenesség."
    Lugosi győző tanulmányából egy részlet.

    Ezek a pontba szedett meghatározások kivétel nélkül igazak a Szcientológiai Egyházra.

    A másik pedig az, hogy ha elhiszed azt, amit leírnak, pár év alatt Jedi-lovagokat megszégyenítő képességeket kapsz tőlük. Szerintük. A valóságban pedig kiállhatatlan, pökhendi leszel, tönkrement anyagi és családi háttérrel.
  • babajaga #96
    Miféle kiképzésről hazudozol? Ennyit se tudsz hogy a szekták kifosztják azokat aki belépnek, a pénzük a szektavezér bankszámláján landol.Ennyit se tudsz?