Hunter

A testrészek újranövesztésén dolgozik a Pentagon

Az USA iraki háborúskodása következtében jókora állami tőkeinjekciót kapott egy új katonai projekt, a Fegyveres Erők Regeneratív Gyógyászati Intézete, melynek célja, hogy felgyorsítsa a végtagok, fülek, orrok, a bőr, izom és egyéb testszövetek rekonstrukcióját, vagy regenerációját.

A Pentagon a héten indította el 250 millió dolláros kezdeményezését az iraki és afgán hadiövezetekből sebesülésekkel hazatérő katonái ápolására. A sérülések igen sokrétűek, roncsolódott végtagok, égések, gerincsérülések és látási zavar, olyan károsodások szerepelnek a listán, melyekkel mindeddig alig tudtak valamit kezdeni, az állapot stabilizálásától eltekintve.


Az új intézet őssejt- és egyéb terápiák kifejlesztésével kíván segítséget nyújtani az égési traumák kezeléshez, a hegnélküli sebgyógyításhoz, a sérült testrészek újraalkotásához. Az amerikai hatóságok szerint az erőfeszítésekből a civilek is kamatoztathatnak, amivel a szakértők is egyetértenek. "Egy ilyen mérvű kutatási finanszírozás remek lehetőséget ad a hegnélküli gyógyítás előmozdításához" - nyilatkozott az ausztrál ABC hírcsatornának Fiona Wood professzor, a Royal Perth Kórház égési szakértője. "Nagyon várjuk az alkalmat, hogy ahol lehetséges, ott közreműködjünk a fejlesztői munkában"

Eric Schoomaker altábornagy, az amerikai Hadsereg fősebészének reményei szerint néhány éven belül valós segítséget tudnak nyújtani a katonáknak. "Az új intézet olyan technikák kifejlesztésén fog dolgozni, melyek segítenek katonáinknak, hogy újra teljes embernek érezhessék magukat" - mondta. Példaként egy súlyos égési sérüléseket szerzett tengerészgyalogost hozott fel, akinek 40 operáció után sem sikerült újraépíteni orrát és füleit. A katona őssejtjei azonban felhasználhatók új sejtek létrehozására, melyeket a fülek és az orr alakját formázó vázakra felvíve újraalkothatják a hiányzó szerveket. Egy pár hétig tartó inkubációs időszakot követően a biológiai lebontású vázat beültetik a sérült területre, ami beépíti az új szöveteket, és a helyreállított szerv végül teljes egészében működőképessé válik.

A technikákkal nem csak a sérült, roncsolódott végtagok, de a koponyasérülések kezelését is célul tűzték ki. Az Irakban és Afganisztánban gyakori útmenti robbanószerkezetek és öngyilkos merénylők miatt drasztikusan megnövekedtek a robbanásból adódó sérülések az amerikai katonáknál. A hatósági jelentések szerint több mint 900 esetben kellett amputációt végrehajtani az afgán és az iraki konfliktus kezdete óta.

Az új intézet munkájában jelenleg az észak-karolinai Wake Forest Egyetem, a New Yersey államban működő Pittsburgh és Rutgers Egyetem, valamint a Clevelandi Klinika működik közre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dredd #125
  A F.E.D. magáncég, az amerikai államnak valami aranyrészvény-szerű kisebbségi tulajdona és jogosítványai vannak csupán.
 • remark #124
  Gyorsan valaszolok amire egyszeru valaszolni mert ez egy szimpla teny:

  "Pénzt MO a Magyar állam tulajdonában lévö de töle (elvileg) független Magyar Nemzeti Bank adhat ki, USAban uezt a szerepet lényegében a Fed tölti be. Egyik se magánbank, vagy magáncég."

  A FED maganbank. Az allam reszben tulajdonosa, rendelkezik nemi minimalis (az osszefonodasok es korrupcio miatt csak papiron letezo) kontrollal felette, de attol meg az egy maganceg. (Es a kovetkezo fontos dolog annak megjegyzese, hogy imigyen van az, hogy az USA par maganceg es szervezet iranyitasa alatt all...)

  A tobbi olyan orszagban ahol a kozponti bank regen magankezben volt, de allamositottak, vagy az olyan orszagokban ahol sose volt magankezben, a penzkibocsajtas nincs teljes allami kontroll alatt. Miert? A tartalekrata rendszere miatt.
  A forgalomban levo penz kicsiny szazalekat az allam bocsajtja ki, a donto tobbseget pedig a "kereskedelmi" bankok, azaz privat cegek.
  Ennek mechanizmusarol, kovetkezmenyeirol, torteneti attekinteserol van par anyag a neten. Pl. ez meg ez meg ez.
  De ha rakerdezel valami konkretumra, akkor valaszolok szivesen.
 • greg971 #123
  azt írtam amit láttam . Azért varják össze , mert nem tudnak vele mit kezdeni :D .. a gél fertőzésgátló tényezőként is funkcionált .. vitát nem nyitok , semmi értelme sem lenne . Ha tudod a megoldást szólj nekem is , szabadalmaztatjuk :D
 • fade2black #122
  Inkább szrencsétlenségem. :)

  Hát kinának 10éve még nem volt valutatartaléka szoval gyujtögethetett volna akár jenben de akár euroban is vagy ha már olajnál járunk akkor akár sarban is. Sött azonnal el is adhatták volna a $árt vehettek volna belölle juant!

  Amikor eldöntötték, hogy irtozatos méretekben USA állampapirt vesznek döntöttek: Nekik ez kell és tisztába voltak ennek minden elönyével és hátrányával.Igy döntöttek és nem véletlenül és ahogy Kina fejlödését látom igazuk is volt.

  és bármikor dönthet úgy, hoyg átváltja másra, de abban a pillanatban a legnagyobb exportpiacuk és a világgazdaság is összeomlik.
  De nemcsak ök dönthetnek igy, igy dönthet még pl japán is nekik sincs sokkal kevesebb és egy rakat más állam is.

  profit: Igen a világ igy müködik. Ha csinálsz egy céget te is eldöntheted, hogy saját tulajdonban tartod vagy eladod vkinek aki meg akarja venni. És ha jol csinálod akkor majd te is szemét kapitalista leszel és jol felvásárlod msok cégeit, rveit.
  $rol már volt szó, egyébként avval, hogy$ esett 30%ot az EU GDP hirtelen emelkedett 30% és lehet USAban 30%al olcsobban cégeket venni. Hajrá vegyél és foszd ki öket!

  Kina: Kina 30év alatt akar eljutni oda ahova az USA 200alatt. Ezt akarja és ezért mindent bevállal. Az elsö kör egyébként lassan lezárul, nemsokára már Kina nem osztozik a profiton: Jönnek saját márkanév alatt: Nincs már szükségük a khra.

  Pénzt MO a Magyar állam tulajdonában lévö de töle (elvileg) független Magyar Nemzeti Bank adhat ki, USAban uezt a szerepet lényegében a Fed tölti be. Egyik se magánbank, vagy magáncég.
 • remark #121
  "mig a penz kibocsajtoi ujabb es ujabb osszegeket adhatnak ki" helyesen:
  ...mig a penz kibocsajtoi ujabb es ujabb osszegeket bocsajthatnak ki...
 • remark #120
  Szerencsed hogy turelmes ember vagyok... :-)

  "Hiszed vagy nem bárki ugyanolyan szivesen elfogadja a Jüan, Jen, Eurot mint a $árt. Hanem szvesebben...."
  Nem akarok arrol vitatkozni hogy ez igy van-e vagy hogy mennyiben van ez igy, mert ez igy onmagaban nem indokol semmilyen, a vitankban elhangzott allitast. Szivesen vagy nem szivesen, es foleg hogy MA szivesen vagy nem szivesen, az nem valtoztat azon hogy milyen 60 ev van mogottunk. 60 eve is szivesen fogadtak el az eurot? Nem is volt euro. Vagy a markat? Nem is volt nemet gazdasag. Folyamatosan ugy beszelsz a kerdesrol mintha az, hogy dollarban tartalekolnak, nem egy hosszu folyamat eredmenye lenne. Vagy mit kellene a dollarban tartalekolo orszagoknak csinalnia? Piacra dobni a dollarjukat? Hogy aztan abban a pillanatban minden osszeomoljon?

  "Kína pl azért veszi az USA állampapírt mert különben USA nem fogja/tudja megvenni a Kínai termékeket."
  Eddig nem azt allitottad hogy senki se kenyszeriti oket arra hogy dollarban tartalekoljanak? Most meg leirod hogy miert muszaj Kinanak dollarban tartalekolnia. (Raadasul pontosan ugy ahogy azt en mar #110-ben leirtam: "Meg peldaul azert pont dollar, mert az USA az egyik legnagyobb vevoje Kinanak.") Szoval mirol vitazunk? Muszaj Kinanak dollarban tartalekolni?

  Tehat pl. Kina a bevetelei egy reszet USA allampapirba teszi (te irtad), ezzel a legfobb vevojenek biztosit toket ahhoz hogy meg tobbet vasaroljon tole. A maradekot meg felreteszi dollarban (mindketten ezt irjuk), mert kell hogy tudjon energiahordozokat vasarolni. En nem latom itt annak lehetoseget hogy pl. hirtelen, csak mert kedvuk ugy tartja, eurora valtsanak. Persze bizonyos mertekben (kis mertekben) lehet eurora valtani, es szep lassan talan pont e fele haladunk. De csak haladunk, es nem vagyunk meg ott.
  (Ezzel kapcsolatban megintcsak erdekelnenek konkret szamok vagy elemzes, ha tudsz ilyet, linkelj, mert erdekel a tema.)

  En nem allitom hogy nincs valami ertelme annak amit irsz, de az biztos hogy nehez kihamozni. Kicsit konzekvensebben ervelj, es akkor erteni fogjuk egymast.
  Talan azt mondod, hogy habar Kina fugg a dollartol, annyiban nem fugg, hogy igaz legyen az a kijelentes, hogy "A világ bevételeinek nagyrésze az US&A-ba vándorol...". Szerintem azt hogy mennyiben fugg Kina a dollartol jol mutatja hogy Kina mennyire ki volt akadva a dollar rossz arfolyama miatt...

  Aztan az is erdekes kerdes lenne (de nem akarom meg jobban osszezavarni a vitat) hogy miert nem penzt bocsajt ki az USA allampapir helyett ahhoz hogy pl. a Kinabol vasarolt aruk ellenerteket megadja? Mindkettore megvan a joga, megis az allampapirt valasztja. (Most nem az a kerdes hogy mennyi allampapirt bocsajt ki aranyaiban, hanem az, hogy egyaltalan miert bocsajt ki allampapirt?)

  "Láthatóan közgáz alapfogalmkkal és dolgokkalse vagy tisztába így aztán biztos kedvem van ezeknél sokkal komplexebb dolgokat neked magyarázni."
  Nyugodtan eroltesd az "en vagyok a profi szakember te meg ebbol kovetkezoen semmit se tudhatsz" szerepjatekot. En nalad okosabb embereket is siman hulyenek nezek amint kiderul hogy vagy nem tudjak mirol beszelnek, vagy csak a propagandat fujjak es azt hiszik hogy en leszek a kovetkezo aki azt beveszi.
  Ez nem azt jelenti hogy teged hulyenek neztelek, mert ha igy lenne mar nem lennek itt. Csak eppen jo lenne ha az ervelesnel maradnank.

  "Igen és Europába is áramlik a profit, meg Japánba is, meg Kínába is. Milyen gatya van rajtad? Kínai? Milyen fényképezőgéped van? Japán? Milyen gyorskajáldában eszel? USA? ....."
  Nem hiszem hogy errol beszeltunk volna eddig. A profit ketfele modon torteno aramlasara hivatkoztam en eddig. Az egyik mikor a dollar inflaciojat a masik orszag megadoztatasara hasznalja fel (jobban mondva mindenkit megadoztat, a penzt kibocsajtokon kivul). A masik mod meg mikor a cegek szep lassan amerikai tulajdonba kerulnek, es a profit megy az USA-ba. En is ilyen cegnel dolgozok.

  Es a harmadik mod, amivel te jottel elo (ha jol ertelek):
  Ha egy kinai cegnek 1 euro haszna van egy nadragon, az europai forgalmazonak meg 20 euro (hasrautesszeru szamok), akkor hol van itt a (te logikad szerinti) profitaramlas? (Nyugodtan ird le, komolyan erdekel hogy mire gondoltal.)
  Mert ha en okoskodok akkor az jon ki, hogy ha egy nadrag eloallitasanak koltsege mondjuk 10 euro ha Europaban gyarja le az europai ceg (munkaberben, alapanyagban, eroforrasokban, beleertve a kornyezetszennyezest is es a munkvegzes soran keletkezo jarulekos megbetegedeseket stb.), viszont ha Kinaban gyartatja le ott meg mondjuk 0.5 euro, akkor a kerdes az hogy min volt kepes a kinai ceg ennyit sporolni? A kulfoldrol vasarolt eroforrasoknak vilagpiaci ara van, ugyhogy azon nem. A belfoldi eroforrasokat (termeszeti es munkaero) pedig ha Kina odaadaja fillerekert, akkor gyakorlatilag elherdalja. Ezt hivom tokearamlasnak. Azon kinai eroforrasokat, amik ugyanannyit ernek mint ugynazon europai megfeleloik, a kinaiak szinte ingyen odaadjak. Hol van itt az a nagyon jo uzlet Kina szempontjabol? (A kinai elit szempotjabol ez persze hogy jo uzlet, de gondolom nem errol beszelunk. A magyar elit szamara is jo uzlet az ami Magyarorszagon megy, es gonolom nem ez a viszonyitasi alap...)

  Raadasul: Ha a Kinanak az aruert kifizetett penzt, legyen az euro vagy dollar, folyamatosan leertekelik, mig a penz kibocsajtoi ujabb es ujabb osszegeket adhatnak ki, akkor megintcsak ki jar jol? Az amerikai kifizetett 1 dollart, ami mikor visszajon az orszagba mar csak 98 centet er... Ez is komoly profitaramlas. Nem eleg hogy Kina a profitbol alig kap es gyakorlatilag kizsigerelik az orszagot, amit megkap, annak egy reszet meg jol le is nyulja utolag az "USA" az inflaciot felhasznalva.
  Az amerikai allampapirban tartalekolt penz mas kerdes. De mindent nem tehet Kina se allampapirba.

  Ugyhogy a 10%-os kinai gazdasagi novekedes jol hangzik, de talan jobb lenne az abszolut ertekeket megnezni. Kina fillerekert eladja az emberek munkajat (ehhez mondjuk hozza vannak szokva) es a termeszeti kincseit (ez pedig szornyu dolog). Nem tudom pl. Indiaban mekkora a novekedes, de hogy mindenben a kulfoldi toke diktal, az biztos. Te gazdasagi novekedesnek hivod azt hogy a kulfoldi toke atveszi a hatalmat az orszagban, es megtermelt profitot hazaviszi.

  >>>
  "Es azt tudod-e hogy a penz donto tobbseget MAGANCEGEK (maganbankok) bocsajtjak ki?"
  ezpedig már No Comment
  <<<
  Pedig ez a lenyegi kerdes. Szerinted ki bocsajtja ki a penzt? (Jobban mondva: a penz donto tobbseget...)
 • fade2black #119
  Hiszed vagy nem bárki ugyanolyan szivesen elfogadja a Jüan, Jen, Eurot mint a $árt. Hanem szvesebben....

  Tudnal ennel konkretabb dolgokat is irni? Pl. meg tudnad magyarazni hogy akkor miert tartalekolnak megis dollart?
  pl Természetesen.
  Kína pl azért veszi az USA állampapírt mert különben USA nem fogja/tudja megvenni a Kínai termékeket. Így kínának van egy évi 10%os növekedése, az életszinvonal nő Kína boldog, sokkal boldogabb, mindha USA összeomlana, vagy csak nem vásárolna tőle. ÉS amíg nem fut fela belső kereslete addig ez nem is fog vltozni.

  Láthatóan közgáz alapfogalmkkal és dolgokkalse vagy tisztába így aztán biztos kedvem van ezeknél sokkal komplexebb dolgokat neked magyarázni.

  Igen és Europába is áramlik a profit, meg Japánba is, meg Kínába is. Milyen gatya van rajtad? Kínai? Milyen fényképezőgéped van? Japán? Milyen gyorskajáldában eszel? USA? .....


  "Es azt tudod-e hogy a penz donto tobbseget MAGANCEGEK (maganbankok) bocsajtjak ki?"
  ezpedig már No Comment
 • remark #118
  "Éppenséggela az EUROt is elfogadja bárki sött jellemzően szivesebben mint a $árt"
  Miota a vilag elsoszamu gazdasaga az USA? Miota vilagvaluta a dollar? Regota. Az, hogy par eve ezzel ellentetes folyamatok is jelen vannak, az nem jelenti azt hogy egy tollvonassal semmisse lehet tenni az elmult 50-60 evet.

  "olaj gyakorlatilag az egytlen utolsó alpanyag amiben csak $ban kereskednek és ehez aztán nem kell 1-2milliárd$nál nagyobb valutatartalék nemhogy 1000milliárd$os."
  Ezt mar leirtad parszor, hogy >szerinted< nem kellene ennyi dollart tartalekolniuk. Tudnal ennel konkretabb dolgokat is irni? Pl. meg tudnad magyarazni hogy akkor miert tartalekolnak megis dollart?

  "Hozzánemértés ezerrel az, másegyéb 0."
  Ha leirnad vegre hogy "valojaban" mi miert tortenik a vilagban, akkor kiderulne vegre hogy miben is tevedek, es nem kellene azt ismetelgetned, hogy olyasmibe utom az orromat amihez nem ertek. De amig nem irod le, addig nem tudom miert kellene azt gondolnom hogy te ertesz ahhoz amibe az orrodat utod.

  De esetleg javasolhatnam hogy arrol beszeljun ami az eredeti felvetes volt?
  Valahogy igy kezdodott: "A világ bevételeinek nagyrésze az US&A-ba vándorol..."
  Ez igy van? Igy van. Azert mert te kijelented hogy "Senki nincs kényszerítve arra, hogy USAállamapírt vegyen aki pedig megteszi az válalja ennek is az esélyét." attol meg ez igy lesz.
  Nem arra vonatkozott Epikurosz kijelentese hogy MIERT ARAMLIK az USA-ba a vilag bizonyos orszagaiban megtermelt profit szamottevo resze, hanem azt irta hogy ODA ARAMLIK. Te nem is ezzel vitatkozol.

  De ugy altalaban, devizanemtol fuggetlenul, tisztaban vagy azzal hogy a profit mindig annak a kezeben osszpontosul aki a penzt kibocsajtja? Es azt tudod-e hogy a penz donto tobbseget MAGANCEGEK (maganbankok) bocsajtjak ki? Es ha ezt mind tudod, akkor felfogod-e hogy teljesen mindegy hogy mi a vilagvaluta, a tokekoncentracio folyamatan ez mit sem valtoztat. Teljesen mindegy hogy mit csinalsz, amig a penzrendszer megmarad, addig a "vagyon" (penz) folyamatosan aramlik a penzt hasznaloktol a penzt kibocsajtok fele. Ha dollarrol eurora valtunk, akkor annyi valtozik hogy nem az USA-n keresztul aramlik a vilag vagyona egy viszonylag szuk csopor iranyaba folyamatosan, hanem az EU-n keresztul aramlik. A lenyegen ez mit valtoztat?
 • fade2black #117
  Éppenséggela az EUROt is elfogadja bárki sött jellemzően szivesebben mint a $árt de a Jüantol,JPYtol se irtózik senki.

  olaj gyakorlatilag az egytlen utolsó alpanyag amiben csak $ban kereskednek és ehez aztán nem kell 1-2milliárd$nál nagyobb valutatartalék nemhogy 1000milliárd$os.

  Hozzánemértés ezerrel az, másegyéb 0.
 • brueni #116
  ok, legyen tied az utolsó szó, végül is a szólás és a vélemény szabad (még)