MTI,SG.hu

Az SZDSZ és az MDF nem támogatják az internetadót

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője jelenlegi formájában nem támogatja az internetet is sújtó kulturális járulék bevezetését. Az MDF szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra.

Kóka János megállapodott az MSZP-frakció vezetésével, hogy halasszák el a törvényjavaslatról szóló általános vita lezárását, hogy maradjon idő az egyeztetések lefolytatására - olvasható a liberális párt közleményében. Mint írták, az egyeztetést követően az SZDSZ törvénymódosítást kezdeményez a parlamentben, a liberális frakció meggyőződése ugyanis, hogy a "kulturális járulék tervezett bevezetése akadályt jelentene a digitális írástudás és internetes kultúra terjedésében". A közleményben az is szerepel, hogy az SZDSZ elnöke felkérte Dióssy Gábort, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárát, hogy a gazdasági tárca kezdeményezzen egyeztetést az Internet Szolgáltatók Tanácsával és az Informatikai Vállalkozások Szövetségével, és igyekezzenek még ezen a héten konszenzusra jutni a kérdésben.

Pettkó András, az MDF Informatikai kabinetének vezetője a témában megküldött közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra is, hiszen két héttel korábban még minden parlamenti erő egyetértett abban, hogy további kedvezmények és új tervek szükségesek az internet-használat bővítése érdekében. Az MSZP az elmúlt hetekben több alkalommal széleskörű egyeztetéseket és adóegyszerűsítést ígért, ezzel szemben a parlament költségvetési, valamint kulturális bizottsága szakmai egyeztetések nélkül fogadta el a törvényjavaslatot - tette hozzá. Az MDF módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg a kormány internetadóval kapcsolatos átgondolatlan és káros elképzelése - írta Pettkó András.

Az Országgyűlés kedd délután folytatja le a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvényjavaslat általános vitáját, amelynek egyik legvitatottabb része, hogy valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetniük az internet-szolgáltatóknak. A tervek ellen minden jelentős ágazati szervezet tiltakozott, Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete , az IVSZ és a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács is. A lépés összességében több százmillió forintot húzna ki az internetszolgáltatók zsebéből, melyet azok minden bizonnyal áthárítanának az előfizetőkre, egyenként körülbelül 50 forinttal megdrágítva az előfizetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #57
  Szánalmas ez a végső "igaz hogy elbasztuk, de TUTI ti is elbasztátok volna" vergődés. Te gyakorlatilag ezzel azt mondtad, tök mindegy, hogy ki van hatalmon, ami megtörtént, az mindenképp megtörtént volna - hányinger ez a felelősséget másra kenő nyüszítés.
  Lehet itt magyarázni a bizonyítványt, hogy deezért meg deazért, a tény tény marad: Orbán alatt a régióban az elsők közt voltunk, most az utolsók közt vagyunk. Ennyi.
  Tudom, szent meggyőződésük egyes agymosottaknak, hogy a mostani szar helyzet is a gononszorbán miatt van, aki sötét éjjeleken szokta szabotálni a parlament munkáját, amikor épp nem a koronában masíroz a fasiszták élén.
 • Kagemusha #56
  ...tudod mit? Ők sem tudtak volna semmit csinálni, mint ahogy nem is tettek semmit.
  Én úgy gondolkodom, hogy ha már vesztettem, de benn maradtam a testületben, akkor nem szó nélkül aláásom minden javaslatukat, hanem megmondom nekik, hogy szerintem ne így, hanem így... és a "hanem így" egyszer nem hangzott el!
 • Kagemusha #55
  Itt nem az 50 Ft-okról van szó, hanem elvekről: most még csak 50 Ft, de ha már be lett vezetve, mi akadálya az emelésnek?
 • Kagemusha #54
  ...a jobboldalt kihagytad, pedig ott is bűzlenek a dolgok! Tehát ennyit a fene nagy igazságérzetedről (#51)...
 • arrakistor #53
  tömör, de velős véleményem az internetadót bevezetni akarókról:

 • RealPhoenixx #52
  Hogy lecsendult ez a forum, hehehe :)
  Ugy latszik, tok jo volt az eszrevetelem :) hehehe
 • RealPhoenixx #51
  ADMINKA: VAN EGY ESZREVETELEM, POLITIZALAS MIATT KAPTAM FIGYELMEZTETO PONTOKAT< MOST VAGY GYORSAN TESSEK ITT MINDENKINEK ADNI SZINTEN, VAGY TESSEK SZEPEN VISSZAVONNI AZT A DONTEST, AMELY MIATT PREZENTALTAL JOPONTOKAT NEKEM :)
  /bocsi, hogy megemlitem, de bantja az igazsagerzetemet, mint ahogy maset is, tehat ne csak velem tessek ugyanigy eljarni, thx/ :)
 • rigidus #50
  Fogalmazzuk ugy, hogy van benne szo az internetrol is. Amugy meg inkabb szol az SZDSZ-rol meg MDF-rol mint sem az internetrol.
 • emile zola #49
  mármint nem csak pofátlanság, no:)
 • emile zola #48
  Maga az 50 Ft engem sem zavarna, csak az, h napokkal előtte még reformok, ADÓCSÖKKENTÉS,...felzárkóztatás az Uniós átlaghoz...zajlik, majd nem sokkal utána pofátlanul már máris annak ellenkezőjét csinálják.
  Ez már csak pofátlanság, hanem kétszínűség is sztem.