Alex

A Samsung is full-frame szenzoron dolgozik

A dél-koreai cég egy vezetője utalt egy teljes képkocka méretű CMOS szenzor fejlesztésének terveire, melyet egy professzonális DSLR gépben alkalmaznának.

Úgy látszik, a digitális fotózás piacán rakétaként feltörő cég a professzonális tükörreflexes gépek szegmen­sében is helyet követel magának. A hír magas rangú Samsung hivatalnokok szöuli informális sajtó­beszélgetésén hangzott el, ahol részt vett Barney Britton, az Amateur Photographer újságírója is. Beszámolója szerint Kyong-Kook Shin, a Samsung digitális fényképezőgépekkel kapcsolatos marketingterveiért felelős menedzser szerint a vállalat keményen dolgozik egy profi fényképezőgépekbe szánt 35 mm-es CMOS szenzor fejlesztésén. Azonban az érzékelő még korai fázisban van, és még bizonytalan, mikorra válhat valósággá.

Ez nem is meglepő tény annak fényében, hogy a cég suwoni főhadiszállásán csak tavaly év végén alakult meg egy csapat, melynek feladata egy profi DSLR fejlesztésének megkezdése. Barney írása szerint ha ez megvalósul, a Samsung - Pentax erős kapcsolatát figyelembe véve csak idő kérdése, hogy a fotósok a kezükbe foghassanak egy Pentax foglalatos full-frame DSLR kamerát. (A Pentax már jelenleg is használ gépeiben Samsung szenzort.)

A dél-koreai óriáscég terméke persze messze van még attól, hogy belekavarjon a full frame piacba, melyet most a Nikon és a Canon ural. A végeredmény inkább csak a Sony - várhatóan már ez év őszén megjelenő - hasonló kategóriás Alpha fényképezőgépének támaszthat majd konkurenciát, és főként az ázsiai régióban számíthat jó eladási adatokra, mivel az európai és az észak-amerikai piac sokkal inkább elkötelezett a két vezető japán gyártó iránt. Ott ismeretlen a nálunk is meglévő sznobéria, és ha a Sony, illetve a Samsung jó terméket dob piacra, azt meg is fogják venni. A cég részéről ráadásul egy ilyen lépés, egy 35 mm-es szenzor arzenálba vétele lépéshátrányba kényszerítené az Olympust is, mely most mindenki számára négyharmados készülékeit ajánlja.

A Samsung angliai irodája nem tudta megerősíteni Kyong-Kook Shin közlését és Robert King kereskedelmi igazgató is kitért a válasz elől, a szokványos marketingszöveget közzétéve: "A Samsung elkötelezett a DSLR piac iránt és folytatjuk ezen fontos piaci szegmens kutatását-fejlesztését célzó befektetéseinket. Azonban jelenleg még semmilyen jövőbeli termék fejlesztését nem tudjuk kommentálni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • komisa #23
    Sziasztok!!Egy samsung s600 fényképezőhöz keresek lcd kijelzőt
    aki tud segitsen lécci!!bontott is érdekel!
    sz sz:LTV236WQ-f9
  • Tetsuo #22
    Itt is volt vmi kozepformas kompakt, fix fokusszal, aszem Pentax.. ebbol kiindulva akar..
  • babajaga #21
    Kompakt gépben hogy lenne kisfilm méretű szenzor? Milyen optika az amelyik kirajzolja? Hogy gondolod hogy csak úgy betesznek egy nagy szenzort az optika nem lényeges? És akkor ez a gép tudod mennyibe került volna? Mi az a filmes minimum?
  • rjudit #20
    Melyik oly tipus ez?
  • kvp #19
    En ezt nem ertem. Az osoreg olympus kompakt gepemben is 35 mm-es full frame szenzor van, pedig nem ma keszult. Ezek szerint a mai atlagos termekek meg a hagyomanyos filmes minimumot sem erik el.

    ps: Folyadeklencse mar van, de csak olyan kis meretben hasznalhato ahol a feluleti feszultseg meg kepes meghajlitani a folyadekot.
  • roliika #18
    Viszont ellenpélda, hogy a mikrooptikában is üveget használnak. :D Lézerek, orvosi műszerek, száloptika, stb. 1ezzünk meg abban, hogy bármiből lehetnek. :D

    Érdekes, hogy 1-2 éve nekiálltak kísérletezni a folyadék lencsékkel, azzal mi lett?
  • roliika #17
    A fényképező lencséket nem ismerem de a műanyag lencséket igen. És árakat is. A mostani szemüvegemben a 2 lencse annyiba kerül mint egy félprofi fényképező ára. És műanyag. De mondok jobbat...a számítástechnikában használatos chipek gyártásához levilágító lencse is műanyag, pedig ott azért mikronos pontossággal kell dolgozni.
  • Möci #16
    Igényes jó minőségű optikákat nem csinálnak műanyaglencsékkel. Ez igaz, de Te azt ne mondd, hogy álmaid objektívje egy kit-objektív.
    Arról vitatkozunk, amiről egyikünk sem ismeri a frankót. Az tény, hogy én valahol (anno) azt olvastam, hogy a kit obikat műa. lencsékkel szerelik. (Manapság még komoly újságokban is jelennek meg kacsák és blöffök. Mindenesetre én hihetőnek tartom.)
  • cloud.strife #15
    "A Samsung is full-frame szenzoron dolgozik"

    Na csak ettol mentsen meg a jóisten... :)
  • babajaga #14
    Igényes jó minőségű optikákat nem csinálnak műanyaglencsékkel.