Gyurkity Péter

Lelassul a Blu-ray árcsökkenése

A friss becslésekben alig 30 százalékos mérséklődésre számítanak az év végéig a Blu-ray meghajtók esetében. A folyamat lassulása nem a Sony egyeduralmának, hanem a komponensek drágulásának köszönhető.

Tajvani források arról számoltak be, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben valószínűleg nem kerül sor a jelentős mértékű árcsökkenésre a Blu-ray termékek szegmensében. Az év végéig legfeljebb 30 százalékban mérséklődhetnek a meghajtók árai, mivel a komponensek és az azoknál felhasznált nyersanyagok ára több alkalommal emelkedett, ez pedig lehetetlenné teszi a kitűzött célok elérését.

Az ODM/OEM-gyártók által felhasznált, félmagas (többnyire laptopokban és noteszgépekben alkalmazott) Blu-ray meghajtók ára a jelenlegi 95-100 dollárról valószínűleg 70 dollárra csökken az utolsó negyedévben, vagyis az év végére. Ez negyedévenként alig 7-10 százalékos mérséklődésnek felel meg, ami elmarad a korábbi várakozásoktól. Mindazonáltal a szakértők szerint ez jóval valószínűbbnek látszik az eddigi rózsaszín útitervekhez képest, amiben nyilván az sem jelent segítséget, hogy a rivális HD DVD bedobta a törölközőt és immár a Sony vezette tábor uralja a teljes piacot.


Sony BDZ-A70

Az első számú ok azonban mégsem az egyeduralom, hanem a komponensek és a nyersanyagok árának növekedése, amelyre idén már több alkalommal is sor került. Ráadásul elemzők újabb 5-10 százalékos ugrásra számítanak a közeljövőben, ami igencsak megnehezíti a gyártók helyzetét. Ehhez társul a szűkös utánpótlás, amely szintén a komponenseknél jelentkezik, így szinte teljesen biztosra veszik, hogy a nemzetközi forgalmazók várakozását a meghajtók gyártói nem tudják majd teljesíteni.

Nekünk vásárlóknak ez elsősorban annyit jelent, hogy nem számíthatunk a gyors árcsökkenésre - akik tehát erre játszanak, azoknak jó adag türelmet kell bespájzolniuk az idei évre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #27
    (Újraírhatókat 4x.)
  • dez #26
    Egyrétegűt 6x-osan, kétrétegűt 4x-esen. Lásd link.
  • archrodney #25
    Igazából nem keresgéltem, csak megnéztem 1 pár találatot amit kidobott a google.
    De tényleg vannak 100 körül is írók, de a jellemzőbb az hogy 100 fölött.
    Jó ez az lg író, főleg ennyiért, amúgy írni ez is csak 4x-esen tud...
  • dez #24
    Hát elég rossz helyen nézted. Itthon az LG lejújabb 6x Blu-ray írója 76e+áfa. link
    De Pioneer, NEC, stb. írók is vannak nem sokkal 100 fölött.
  • dez #23
    Ez nem úgy megy, hogy mindenki a Sonynak fizet. Számos gyártó fizeti a szabadalmi jogdíjat a Blu-ray Szövetségnek, ami azt különféle arányokban szétosztja a vezető tagok között (amik majd mindegyike rendelkezik valamilyen rész-szabadalommal). Persze nyilván a Sony részesedik belőle a legmagasabb mértékben.
  • dez #22
    Nem egészen. Korábban mindenki (Toshiba is, sőt, ők leginkább) nyomott áron adott magas minőségban kivitelezett cuccokat, miközben a kereslet - a bizonytalanság miatt - alacsony volt. Most formátumháború sincs, ettől a kereslet is magasabb lett, így reálisabb áron adják a cuccokat. De ha már van számottevő vevői hajlandóság, és több gyártó, akkor elkerülhetetlen a verseny. (Hacsak nem akarnak milliárdos büntit fizetni árkartellezés miatt, mint nemrég a ramgyártók.) És lassan jönnek a kisebb gyártók is.
  • dez #21
    link
  • archrodney #20
    Na igen ez csak olvasó, de ha az író is ilyen árban lenne, akkor már nekem is lenne egy az tuti :)
    Amiket én néztem írókat azok ilyen 1100-1300$ között mozogtak, szóval van még mit csökkenteni...
  • Power #19
    El vagy tévedve egy blu-ray író nem 95-100 dollár, az csak olvasó.
    Mindegyik fizet a sony-nak.
  • NEXUS6 #18
    Most már inkább a filmek árai mehetnének le. Gagyi DVD lejátszót sem vettem, szal nekem ebből nem hiányzik a tecsó kategória.