Napi Online

Elindította digitális kábeltévé-szolgáltatását a UPC

A UPC Magyarország kábeltelevíziós hálózatán is bevezette a digitális szolgáltatást, ez jelentős lépés a szakma és a társaság életében is - mondta Joe Zuravle, a cég vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy erre a lépésre hosszú ideje készült a cég, megszakításokkal három évig dolgoztak a projekten, és a vezérigazgató szerint az átállás nem lesz könnyű. Szabó Lajos marketingigazgató arról számolt be, hogy az átállás 2010-ig fokozatos lesz, az első körben a UPC mintegy 700 ezer előfizetőjének tíz százalékát érinti Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Székesfehérváron és Debrecenben. Ahol már a kezdetektől elérhető a digitális szolgáltatás, ott a korábbi 55 program helyett 73 digitális csatorna fogható majd.

Az átállás egyik oka, hogy az utóbbi időben egyre szaporodott az új csatornák száma, az analóg rendszerben pedig új adóakat már csak valamelyik meglévőnek a lecserélése árán tudott kínálatába felvenni a UPC. Emellett a konkurencia iptv szolgáltatása is siettette a UPC digitalizációját. A csatornakínálat gazdagodása mellett - erre alkalmas set-top-box használata esetén - a digitális szolgáltatás keretében lehetőség van az adás rögzítésére, az élő adás megállítására is. Ráadásul műsorújságot sem kell böngészni a programok tartalmának megismerése céljából, a digitális szolgáltatásnak köszönhetően ugyanis a képernyőn megjeleníthető a program rövid ismertetője, illetve az éppen futó műsor végét is kijelzi a program, de ezek mellett más interaktív szolgáltatásra is lehetőség nyílik.

A UPC három digitális alapcsomaggal állt elő: a silverrel, a golddal és a HD golddal, ezek havi díja 6000, 7000, illetve 7500 forint, a digitális vételhez szükséges médiaboxért pedig az első esetében nem kell fizetni, a másik kettőnél pedig egy, az előfizetők által elfogadható összeget kérnek - mondta Grósz Judit, a cég marketing- és értékesítési igazgatója. Az alapcsomagokon felül HBO-csatornákat vagy felnőtt-tartalmakat nyújtó prémium csomagokat is kínál a UPC, amelyek ára önállóan 2500 forint, az alapcsomaggal együtt pedig összeállítástól függően 8000 és 12 500 forint között mozog a havi díjuk.

Jordán Árpád, a UPC műszaki igazgatója hangsúlyozta: azért is kellett átállnia a cégnek a digitális platformra, mert az analóg kapacitás bővítését lehetővé tevő hálózatátépítés költségeit már nem fedezték volna az analóg kábeltévés bevételek. Az új típusú szolgáltatások - mint a hd vagy az elektronikus műsorújság, illetve az interaktivitás és a magasabb minőség - biztosításához viszont elengedhetetlen a digitális jeltovábbításra való áttérés. Budapesten az analóg és a digitális adás egy ideig még egymás mellett él, vagyis az előfizető eldöntheti, hogy átáll-e vagy sem, az említett vidéki helyszíneken pedig a családi csomagig marad meg a kétfajta technológia, a családi csomagot viszont már csak digitális módon terjesztik.

A digitális átviteli technika alkalmazása már Magyarországon sem új keletű, jelenleg csaknem 700 ezer ilyen előfizetőt tartanak nyilván a cégek, vagyis a fizetős televíziós háztartások 27 százaléka, míg az összes háztartás 19 százaléka rendelkezik digitális infrastruktúrával. A digitalizáció terén épp a UPC lépett elsőként, amikor 2000 szeptemberében bevezette a UPC Direct szolgáltatást, amelynek mára 170 ezer előfizetője van. A legtöbb, körülbelül 400 ezer digitális ügyféllel a Digitv rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • carlos05 #15
    szerintem amíg nem lesz szinte teljes átállás addig nem lesz 1enként választható csat. kiosztás. vagy ha lesz akkor is aztmondja h a 70ből legalább 30-40et válassz. ha nem akarják bevezetni majd az NHH rájukszól
  • CitizenX #14
    Mondjuk, ebben is van igazság. Csak hát ugye, ez nem tökeérdekelt elgondolás, mert 10-15 csatornáért nem kérhetnének el ennyi pénzt. Az ilyesféle megoldásokra szerintem várhatunk 3000-ig, ehhez ugyanis szemléletváltás szükségeltetne, és lemondás az extraprofitról...
  • pauly #13
    haljon...csak azért fizessem a többit,hogy ők is megéljenek valamiből? nane...
  • aateks #12
    ... a többi tartalomszálgaltó meg haljon éhen? ikszdé
  • pauly #11
    Na igen,nekem is szinte csak néhány csatorna kéne,nagyrésze teljesen felesleges :(
  • Darth Sith #10
    havi 7-12 rongy nem sok egy kicsit, csak a tv-re? A net előfizetésem nincs ennyi. Ráadásul a rendelhető kb 80 csatornából ha 5-10et néha nézek, sokat mondok. Mikor jön el az, amikor egyesével én válogathatom össze a csatornáimat? Mert nekem 10csatornára van szükségem, akkor azt a 10et veszem meg, és csak 10ért fizetek, nem 70másikért amit sohasem nézek. Felhasználónak is jobb lenne, szolgáltató is nyerne sávszélességet, mert nem kéne a sok felesleges szar miatt lezárni a sávot. Mikor lesz ilyen?
  • CitizenX #9
    320x240? :DDD Azért az komoly lenne, ember. A normál tévé felbontás alapban 480-as, ehhez képest sokkal szebb - DVD-minőségű -, képet ad a UPC digitális adása. Tapasztalatból mondom, nálunk hétfő óta ez van.
  • mozesapo #8
    Akkor tanulj meg számolni. 1 csatorna amit használ az upc 35Mbit/s, ezen osztozik 7 adó, vedd le a hangot, akkor is marad csatornánként kb. 4-5Mbit/s. Ha valamit nem tudsz, ne írj zöldségeket.
  • Vamp17 #7
    Az lenne meg a nagyon jo ha ezek a csatornak 576i ben jonnenek, digitalisan, vagy 8000 kbps el. ez mar egy HD ready! tv-n is elfogadhato lenne.(kb mint egy dupla retegu dvd). Nem pedig 1500-2000 kbps el 320x240 be.(ala digitv. a 21. szazadban hihetetlen hogy meg kepesek ilyet eladni.
  • Inquisitor #6
    NatGeo HD van, HBO HD elvileg van, de gyakorlatilag 90%-ban felskálázott 16:9-es kép, és rövidesen lesz Eurosport HD ha jól tudom, de valami sport csatorna az biztos?