MTI

Országos internetes pszichológiai teszt

Az ország legnagyobb pszichológiai kutatását indította el az interneten a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetével közösen.

A www.psychogalaxy.hu című weboldal felhasználói pszichológiai-, rajz-, firka-, szimbólum- és színtesztek segítségével ismerhetik meg önmagukat. A tesztek kitöltése után részletes, szöveges jellemzést, valamint tanácsokat, továbbgondolható észrevételeket kapnak. A honlapon nem lehet ismerősöket keresni, más ismerőseit, kapcsolatait sem lehet látni. A Psychogalaxy célja a minőségi kapcsolatok kialakítása, ezért a weboldalon csak jó ismerősök, vagy ismeretlen, ám pszichológiai értelemben összeillő személyek találhatják meg és jelölhetik be egymást.

A honlap érdekesebb a manapság divatos közösségi oldalaknál, mert nem a tagok kapcsolati hálóját tárja fel, hanem a közösség pszichológiai szerkezetét - mondta Sváb Péter, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság elnöke a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten. A felhasználó a javuló önismeret mellett kapcsolatanalízist is végezhet a páros tesztek segítségével, amelyek megmutatják a két fél kapcsolati profilját, a hasonlóságokat és az ellentéteket a mindennapi élet legfontosabb területein. A weboldal új kapcsolatok létrehozására is hasznos teret nyújt, méghozzá olyan személyekkel, akik pszichológiai értelemben összeillenek.

Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének vezetője hangsúlyozta: a Psychogalaxy azon a felismerésen alapul, hogy az emberi élet minőségét, az elégedettséget és gyakran az egészséget is - a boldogság érzését - alapvetően meghatározza az emberi kapcsolatok minősége. Vargha András tanszékvezető egyetemi tanár szerint nemcsak a fiatalok fogják felkeresni a honlapot, hiszen a felnőttek esetenként az ifjúságnál is kíváncsibbak önmagukra, hajlamaikra, képességeikre.

A Psychogalaxy mindemellett egy tudományos kutatási program is, hiszen nem csak az egyes felhasználók pszichológiai feltérképezésére képes, hanem társadalmi csoportok, közösségek elemzésére is. Igaz, nem önkéntes kitöltésről és nem reprezentatív felmérésről van szó, de a nagy mennyiségű adatból a kutatás alapján egész Magyarország "pszichológiai karaktere" kirajzolódhat. Az eredmények cáfolhatják, vagy éppen megerősíthetik a magyarokról vallott közkeletű sztereotípiákat - állítják a honlap készítői.

Már az eddigi eredmények alapján is megállapítható néhány érdekes összefüggés. Például kiderült, hogy az extrémsportok kedvelői jobban szeretik a fehér és sötétkék színt, mint mások. Az ezotéria iránt érdeklődők vonzódnak a sötétlilához, de kevésbé szeretik a zöldet másoknál. A rózsaszínt jobban szeretik azok, akik nem érdeklődnek a kultúra iránt, mint akiknek fontos ez a terület. Ennél a kis ízelítőnél a jövőben várhatóan azért sokkal több és komolyabb összefüggéseket tárnak majd fel a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #3
    Igen, helyesbítek, kétszer már bejött,
    és regeltem,
    de most megint nem , pedig megerősíteném a regisztrációt.

    De akkor jó, a túlterhelés előbb utóbb elmúlik :)
  • Raziel Anarki #2
    nekem néha bejön, néha nem, de azért már regelni tudtam
    valszeg épp túl van terhelve
  • nickwearby #1
    "A tesztek kitöltése után részletes, szöveges jellemzést"

    Jelző után nem kell vessző.

    Viszont nekem nem jön be az oldal :(

    Az én készülékemben van a hiba?