SG.hu

Mától nem kell üzlet a csomagküldéshez

2008. március 31-étől a csomagküldő kereskedés üzlethelyiség nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységnek minősül.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007 nyarán a kereskedelmi törvény módosítását kezdeményezte, amelynek célja a csomagküldő kereskedőket terhelő, vevőszolgálati helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettség eltörlése volt. Az Országgyűlés a törvény módosítását 2007. június 25-én fogadta el, a módosítással párhuzamosan megváltozott az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet is.

A vevőszolgálati helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettség eltörlése a csomagküldő kereskedés esetében hosszú ideje meglévő igény volt a szakma részéről. A vevőszolgálati helyiség a legtöbb esetben nem bírt érdemi funkcióval: távértékesítésnél nem valószínű az, hogy a fogyasztó személyesen reklamáljon egy akár több száz kilométerre levő helyiségben. A fogyasztók a távértékesítés során őket megillető jogaikat a kereskedővel való személyes találkozás nélkül is érvényesíthetik, pl. elállási joguk gyakorlásakor a hibás vagy nem kívánt terméket postán küldik vissza a kereskedőnek. A vevőszolgálati helyiség létesítése és fenntartása ilyenformán nem szolgálja hatékonyan a fogyasztók védelmét, azonban folyamatosan adminisztratív terhekkel és költségekkel jár a vállalkozások számára.

Mivel az EU-s országok döntő többsége nem alkalmaz ilyen jellegű kötelezettséget a csomagküldő kereskedelem határokon átnyúló jellege miatt - különösen igaz ez internetes kereskedelemre - a magyar vállalkozások versenyhátrányba kerültek, ezért vált szükségessé a törvénymódosítás. A 2008. március 31-én hatályba lépő módosítás kedvezően érinti azon internetes kereskedőket is, akik a megrendelt terméket csomagküldés keretében szállítják ki, ám saját üzlethelyiséget nem kívánnak fenntartani.

A módosítás eredményeképpen a csomagküldő kereskedőknek nem szükséges a csomagküldő kereskedés megkezdéséhez és folytatásához vevőszolgálati helyiséget fenntartani, így értelemszerűen nem kell beszerezni az üzlethelyiséghez/vevőszolgálati helyiséghez szükséges működési engedélyt. A jogszabályokban foglaltaknak természetesen továbbra is meg kell felelniük, különösen a távollevők között kötött szerződésekre és az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályokban foglalt fogyasztóvédelmi és tájékoztatási ktelezettségeknek. A módosítások nem érintik a forgalmazott termékekre vonatkozó speciális előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joebacsi #1
    helyes-helyes