Berta Sándor

Közösségi portálok lakáskeresőknek

Az új lakást bérlők vagy vásárlók egyre gyakrabban hívják segítségül az internetet. Az ötlet nem is rossz, hiszen új portáloknak köszönhetően a kiválasztott lakóhellyel kapcsolatban számos kérdésre választ kaphat az ember anélkül, hogy ki kellene mozdulnia otthonról.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nő a lakáskeresőknek segítséget és tanácsokat nyújtó közösségi oldalak száma. Németországban csak az elmúlt hónapokban három ilyen új szolgáltatás vált elérhetővé. A leendő lakástulajdonosok vagy bérlők megtudhatják például, hogy vannak-e a közelben jó éttermek, milyenek a bevásárlási, az ügyintézési és a közlekedési lehetőségek, hány iskola található a leendő lakóhely környékén, vagy hogy kik lesznek a jövőbeni szomszédok. Ezeket használva az emberek nem csak költözéskor szembesülnek a kényes és kínos helyzetekkel, hanem már előre dönthetnek, megismerkedhetnek a környékbeliekkel vagy akár a tapasztalatok és információk alapján meg is másíthatják korábbi elhatározásukat.

A honlapok azonban nem csak ezekre a kérdésekre igyekeznek válaszokat adni az érdeklődőknek: aki szeretné, felteheti a lakása belsejéről, a szobáiról és bútorairól készült fotókat. Ezeket bárki véleményezheti és minősítheti. "Nagyon sok lakberendezéssel foglalkozó magazin van Németországban, azonban ezekkel a témákkal szinte alig foglalkoznak. Szeretnénk segíteni az embereknek, hogy javíthassanak az élet- és lakáskörülményeiken" - nyilatkozták Nicole Maalouf és Daniel Eichhorn, a Solebich.de tulajdonosai. Az oldalon némi felárért cserébe bárki igénybe veheti egy tíz szakemberből álló profi belsőépítész- és lakberendező-csapat segítségét.


Hasonló elven működik a Mynesto.com és a tavaly ősz óta látogatható Zimmerschau.de is. A Solebich.de-nek jelenleg 3000 regisztrált tagja van, de a Zimmerschau.de is több ezer rendszeres látogatóval, és eddig összesen több mint egymillió oldallekérdezéssel büszkélkedhet. Nicole Maalouf és Daniel Eichhorn azt tervezik, hogy együttműködési megállapodást kötnek a bútorkészítőkkel és -kereskedőkkel, míg Iskender Dirik és Raimar von Wienskowski, a Mynesto.com alapítói virtuális piacteret akarnak kialakítani az oldalukon. Ezen minden a lakás és a lakberendezés témája körül mozog majd, így egy helyen megtalálhatók lesznek a mesteremberek, a belsőépítészek és a biztosítótársaságok.

A jövőbeni szomszédok megismerésére helyezi a hangsúlyt a Meinenachbarschaft.eu, a Meinenachbarschaft.de és a Meine-leute.de, ahol nem csak a honlapok működtetői, de a látogatói is hasznos tanácsokkal, információkkal segítik egymást és az érdeklődőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • édiedi1 #2
    Sok éves bírósági per elé néz a Hermina Happy Land! Az Ügyészség óvással élt az építési engedélye ellen! http://www.freewebs.com/zugloimonstrum/
  • Hawaii #1
    Jó ötlet. Építészet - legyen az külső, vagy belső - témakörben amúgy is meglehetősen kevés információ lelhető fel a neten. Pláne hazai viszonylatban.