Berta Sándor

Népszerű a Google Lunar X Prize

Már tíz csapat nevezett be a Google Lunar X Prize (GLXP) nevű versenyre, amelynek célja belátható időn belül robotjárművet eljuttatni a Holdra.

A megmérettetésre kész járműveknek képesek kell lenniük egy felszíni egységet a Holdra szállítani, ahol az eszköznek 500 métert kell megtennie, valamint fotókat és adatokat kell továbbítania a Földre. A versenyt megnyerő cég, csoport vagy szervezet kereken 20 millió dollárt kap az X Prize Alapítványtól. Az eddig regisztrált tíz csapat között van a romániai Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association (ARCA), a Carnegie Mellon Egyetemet és a Raytheont a soraiban tudó Team Astrobotic, az olasz egyetemeket és kutatókat tömörítő Team Italia, a nyílt forráskódú fejlesztők munkájára építő FREDNET, a texasi Chandah, valamint több amerikai szervezet: a LunaTrex, a Micro-Space, az Odyssey Moon, a Quantum3 és a Southern California Selene Group.

A mostani Hold-missziót óriási érdeklődés övezi. Dr. Peter H. Diamandis, az X Prize Alapítvány elnök-vezérigazgatója szerint ezt bizonyítja, hogy míg az AXP-re hat hónap alatt csupán két csoport jelentkezett, a GLXP-re eddig már tíz. Ezenkívül több mint 53 országból további 560 érdeklődőt regisztráltak.


Vannak tapasztalt résztvevők is, például a Micro-Space, amely korábban már indult az Ansari X Prize megmérettetésen, amelynek célja az első magánforrásokból épített újrahasználható űrhajó megépítése volt. A jelentkezők közül az egyik legérdekesebb a FREDNET, amely nyílt forráskódú programozókat, fejlesztőket és más szakembereket tömörít és amelynek tagjai be szeretnék bizonyítani, hogy a Linux is megállja a helyét a világűrben.

"Minket elsősorban nem a pénzdíj elnyerése ösztönöz, hanem az, hogy kutatásaink képezhetik a jövőbeni projektek alapjait. Ez a munkánk pedig csak folytatása a korábbi fejlesztéseinknek. A HAAS rakéta - amelyet a 16. században élt Conrad Haas tudósról neveztünk el - a terveink szerint egy hordozóballonról fog útnak indulni. A HAAS szállítja a világűrbe a European Lunar Explorert (ELE), majd az ELE önállóan folytatja útját a Holdra. Jelenleg főleg az üzemanyagtank és a meghajtórendszer továbbfejlesztésén dolgozunk, de szembe kell majd néznünk repülésdinamikai problémákkal is. A célunk a biztonságos célba érés" - közölte Dumitru Popescu, az ARCA projektvezetője.

Ahhoz egyébként, hogy valamelyik csapat elnyerhesse a 20 millió dolláros fődíjat 2012. végéig teljesítenie kell a küldetést. Amennyiben egy ilyen csoport sem akad, akkor a 2014. végéig célba érkező első jármű készítői már csak 15 millió dollárt kapnak, míg a második helyezettet 5 millió dollárral jutalmazzák. Ezenkívül vannak különdíjak is, a Space Florida nevű szervezet például 2 millió dollárt ajánlott fel annak a csapatnak, amely a nyertes járművet Floridából lövi fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lavigne #16
    hát ezen az értelmes beírásodon, látszik is, hogy neked az oktatás az rombolás. nem sokban térsz el egy pingvin gondolkodásától.
  • Molnibalage #15
    20 milla? Nevetséges össszeg. Ebből még földkörüli pályára sem lehet jutattni 1 kg terhet sem...
  • Ford Prefect #14
    +demokrata
  • Ford Prefect #13
    Hát jó lenne ha csinálnának már valamit, mert az USA-tól semmit sem várhatunk, ha nem sikerül a magánszférának kijutnia a világűrbe akkor nagyon könnyen le is zárulhat az űrkorszak (amiről mindenki rengeteget szövegel de elég megnézni hogy a hatvanas évek vége óta még a műholdindítások száma is állandóan csökken) és ha ezt az Obamát választják meg akkor még azt a kevés pénzt is amit a NASA kapott eddig, szét fogja osztani "oktatásra"... De hát ez a klasszikus párti hozzáállás rombolni ahol lehet.
  • Epikurosz #12
    Egyetértek.
    Aki nem fizet adót, az nem szabadna, hogy szavazzon, mert pld. az általa megválasztott képviselő majd dönt annak az adónak az elosztásáról, amelyben ugye neki nincs semmilyen hozzájárulása.
    Más pénzével könnyű vagánykodni.
  • Molnibalage #11
    Egyetértek. Elképesztő, hogy mennyi idióta emberrel van tele a világ. Az általános szavazójog is egy rossz vicc..
  • teddybear #10
    Mi csak azt vehetjük figyelembe, amit leírsz. Ha nem mondod ki, vagy nem jelzed, akkor nekünk az amit leírtál, az amit gondolsz. Ez van, utólag meg kár mosakodni.
  • HiddenTruth #9
    Jesszusom, milyen paranoiásak vagytok ... írtam én ilyet, hogy nem voltak a Holdon??! s
    Az amatőr rádiósok is fogták a visszaérkező rádióhullámokat és érdekes monológokat hallottak ... bizony voltak a Holdon, csak annyira féltek az esetleges kudarctól, hogy számos változatot leforgattak itt a Földön, és leadták a népnek mint élő közvetítést. Persze vannak eredeti felvételek meg hamisítványok is, az utóbbiak többségben.

    "Remélem nem vagy még szavazóképes, mert más se hiányzik mint hogy két hét múlva szavazzál agy nélkül..."
    Van pár MRI felvételem, küldjem? És természetesen megyek szavazni.

    "Szted csak a NASA készitett közeli fotókat a Holdról ??? ESA - SMART 1"
    Khm ... nálam a közeli fotó, a földfelszínt jelenti.

    "Mindig ledöbbent hogy mennyi hülye ember van a világon, aki becumizza ezeket a tudománytalan baromságokat."
    Ezzel egyet kell hogy értsek.
  • Pochok #8
    "Remélem nem vagy még szavazóképes, mert más se hiányzik mint hogy két hét múlva szavazzál agy nélkül..."

    Ezt az oltást
  • WoHu #7
    Mindig ledöbbent hogy mennyi hülye ember van a világon, aki becumizza ezeket a tudománytalan baromságokat. A japánoknak is van a Hold körül keringő műholdja, sőt asszem a kínaiaknak is. És igen, ott van az európai SMART 1 is. Ja és ha te csak a hülyéknek hiszel, akkor nézd meg a saját szemeddel akármelyik publikus obszervatóriumban. Az általad linkelt első oldalon a szimulációt mutogatják nagy bőszen, hogy így kell hamisítani a felvételeket... a második oldalon meg szimpla kromatikus aberrációról és egyéb ismert optikai torzulásokról van szó. Emberek, ne legyünk már ekkora gyökerek!
    Ennyire unalmasnak találod a világegyetemet, hogy a sok nagyfelbontású, ezerszer megismételt felvételt nem fogadod el, hanem mindenképp ahhoz az egyetlen 40x30 pixeles, szöszös, retkes kis felvétel-cafathoz ragaszkodsz, amit az ilyen oldalakon mutogatnak az okosok, hogy "nézmá, azon ott Mari néni szarik a holdkráterbe bazze".
    Gratulálok...