Hunter

Elektromos áram láblengetéssel

Egy lábra csatolható eszköz tíz mobiltelefon feltöltésére elegendő energiát tud kinyerni sétáló mozgásunkból, ami szinte észrevehetetlen a viselő számára.

A kanadai Simon Fraser Egyetem Max Donelan vezette kutatócsoportja azt állítja, hogy az általuk kifejlesztett eszköz későbbi változatai még ennél is több energia előállítására lesznek képesek, sőt ez a viselő számára is kisebb erőbefektetést fog igényelni. Az eszköz egy nap felhasználható lehet a gyógyászati implantátumok energiaellátására, megóvva a pácienst a műtéti úton történő elemcseréktől. Az eszköz a mozgási energia hasznosításával elláthatja a modern művégtagokat, illetve a különböző kommunikációs eszközöket a világ azon pontjain, ahol szűkösek az infrastruktúra adta lehetőségek.

Az ortopédiai térdprotézisre emlékeztető Energy Harvester természetesen messze nem az első mozgási energiahasznosító eszköz: ma már viszonylag elterjedtnek nevezhetők a felhúzható fényforrások, rádiók, halhattunk már kurblizható mobiltelefonokról és fényképezőgépekről, de sok éve léteznek a kar mozgását hasznosító karórák is. Ezek mellett állítottak már elő elektromosságot a cipőtalp kompressziójából, három évvel ezelőtt pedig a Pennsylvania Állami Egyetem csapata állt elő egy hátizsákkal, ami több mint 7 wattot termel pusztán a teher menet közbeni le-fel csúszkáló mozgásából.

Térjünk azonban vissza a kanadai találmányhoz. A tesztelők mindkét lábukra kaptak egy-egy energiatermelő térdpántot, amivel percenként 5 wattnyi elektromosságot sikerült előállítaniuk. Ez ugyan kevesebb, mint a hátizsákos technikával elért mennyiség, de így is a tízszerese egy cipőbe épített energiatermelő rendszer teljesítményének. Ami azonban ezeknél fontosabb: a tesztalanyok "metabolikus energiája" jelentéktelen volt, szintén csak 5 watt körül mozgott. Emellett ha a könnyed sétát némileg erőltetettebb menet váltotta, a termelt elektromosság elérte a 13 wattot, ami fél óra mobil beszélgetéshez elegendő.


Az Energy Harvester hatékonysága programozhatóságában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz csak akkor vegyen részt az energiatermelésben, amikor a lábizmok az alsó lábszár lendülését fékezik. Ez összehasonlíthatatlanul kisebb "megerőltetést" jelent, mint a hátizsák cipelése, ebben az üzemmódban már valóban észrevehetetlennek mondható az energiatermelés. Az elv hasonló egyes elektromos és hibrid motorok "regeneratív lassításához", melyek a járművek fékezéséből nyernek ki energiát.

"A séta nagyban hasonlít a városi autózáshoz" - mondta Donelan. "Minden lépéskor az izmok folyamatosan gyorsítják és lassítják a testet. A hibrid-elektromos autókban a fékezés, ami normál esetben hő formájában távozik, egy generátort hajt meg. Ugyanezt az alapelvet ültettük át a járás közbeni energia kinyeréshez is, így az eszközünk tekintélyes elektromosságot termel, anélkül, hogy az növelné a járásba fektetendő energiánkat"

A kutatók nagy erővel dolgoznak az eszköz fejlesztésén. Elvileg egy év múlva már egy következő generációjával állhatnak elő, ami súlyát tekintve könnyebb lesz, illetve alaki változásainak köszönhetően a viselése is kényelmesebbé válik majd. A végső változatba egy olyan érzékelőt ültetnének, ami képes automatikusan érzékelni a járás sebességét és stílusát adott terepeken, hogy ezen adatok birtokában a lehető legjobb teljesítményre hangolja az eszközt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ge3lan #63
  Nyílván, egészen másra használunk egy kis kondenzátort meg egy ceruzaelemet.
  Ez persze semmit sem változtat a teljesítmény definícióján
 • Epikurosz #62
  Igen, de:
  Önmagában a leadott/felvett telejsítménynek nincs értelme. Hiába kapok egy aksiból bazi sok energiát 1 mp-ig, ha nekem a telót hetekig kell használnom.
  Tehát mindenképp az energiatároló-kapacitást kell nézni, vagyis be kell vonni az időt.
 • ge3lan #61
  Na, most mondod jól!
 • Epikurosz #60
  Arról nem is beszélve, hogy:
  1 kilowatt hour = 3 600 000 joule

  Tehát itt egymásba konvertálható mértékegységekről van szó.
 • Epikurosz #59
  Felvett teljesítmény:
  P = IxU

  Amit lent írtam az Joule törvénye volt.

  DE: tudtommal Joule törvénye ebben az esetben a leadott energiát adja meg, ami minket érdekel.
 • ge3lan #58
  Csak nem jó
  "E=U×I×t [W]" ennek a mértékegysége nem watt, hanem joule [J], mivel energia.
 • amee21 #57
  Ennyi erővel a vállamra kapom a fülkés telefont és azzzal megyek túrázni....:):)
 • Epikurosz #56
  Akkor sem ülök le!
  Csókold meg a babajagád!
  Ahol jólesik.

  Na:
  E=U×I×t [W]
  ahol:
  U: feszkó [V]
  I: áramerő [A]
  t: idő [s]

  Más kérdés?
 • Munkas #55
  Egyszerűbb olcsóbb és minden bizonnyal kevesebb súlyt is jelenet kirándulásokhoz egy-két akkumlátort vagy elemet zsebre vágni. Az ésszerű használat mellett hetekig kitart.
  Legfeljebb egy kis napelemes töltőt lehet érdemes még vinni, ha hónapokra el akarunk távolodni a civilizációtól :)
 • valamit #54
  Egy hasonló cikk a vg.hu-n:
  "A Nature magazinban megjelenő elemzés szerint nincs messze az idő,
  Farmerbe épített iPod vezérlő a Fibretronictól
  amikor az okos telefonokat, "okos ruhák" követik. A tudósok a nanotechnológia segítségével olyan szövetet fejlesztenek, amely képes önmagában energiát fejleszteni. Az energiaöltözet különlegessége, hogy rendkívül apró kefeszerű elemekből áll, amelyek a külvilág hatására egymáshoz dörzsölődnek, ezáltal energiát fejlesztenek.

  A technológiát fejlesztő Fibretronic cég munkatársai szerint a hordozható elektronikai eszközök egyre népszerűbbek, így egy, a hagyományos akkumulátorokat felváltó puha, kényelmes ruhára várhatóan nagy igény mutatkozik majd. A technológia kidolgozói szerint valószínű, hogy képesek lesznek az energiaruha minden négyzetméterén 80 milliwattos teljesítményt előállítani, ez az energia pedig akár egy iPodot is működtethet. Ugyanakkor a rugalmas intelligens anyagokat kutató George Stylios professzor szerint nem lesz egyszerű a berendezések működtetéséhez elegendő energia előállítása. Lehetséges, hogy a szükséges energia termeléséhez jókora méretű energiaruhát kell majd hordani, illetve nagyon gyorsan futni."