Gyurkity Péter

Hackerversenyen eresztik össze az operációs rendszereket

A márciusban megrendezendő CanSecWest 2008 konferencia részeként egy különös vetélkedőre is sor kerül, amelyen a szervezők szerint eldől, hogy a Windows, a Linux, avagy a MacOS tekinthető-e a legbiztonságosabbnak.

Dragos Ruiu, a rendezvény egyik főszervezője a ZDNet-nek árulta el a versennyel kapcsolatos terveit. A rövid interjúból kiderült, hogy a kanadai Vancouverben március 26. és 28. között sorra kerülő eseményen egy speciális versenyt rendeznek kifejezetten a profi hackerek és biztonsági szakértők számára. A cél az egyes operációs rendszerek feltörése saját módszerekkel, mindezt elrejtve a felhasználók elől.

A téma iránt érdeklődők emlékezhetnek arra, hogy a TippingPoint biztonsági cég tavaly 10 ezer dolláros jutalmat finanszírozott, hogy ezzel is felkeltsék a hackerek érdeklődését. A verseny célja akkor a MacBook számítógépek és ezzel együtt a MacOS feltörése volt, ami többeknek sikerült is, mégpedig a QuickTime szoftver egy addig ismeretlen hibájának kihasználásával. Akkor a teljes siker némi meglepetést váltott ki a szakemberek részéről, most azonban nyilván számítanak arra, hogy a különböző operációs rendszerekkel nem igazán fog meggyűlni a baja a résztvevőknek.

Egyelőre annyit tudunk a részletekről, hogy a versenyen a Linux, a Windows Vista, valamint a Mac OS Leopard szerepel majd, mint áldozati bárány. Arról még nincs döntés, hogy pontosan milyen díjakra számíthatnak a résztvevők, ám Ruiu kifejezetten azért járt Tokióban, hogy körülnézzen a speciális, újszerű laptopok piacán, hátha ráakad néhány érdekes példányra a különböző gyártók kínálatában. Ebből kiderül, hogy elsősorban laptopokra számíthatnak az esetleges nyertesek, azt viszont nem tudjuk, hogy pontosan milyen módszerrel és kritériumok alapján állítják majd fel a sorrendet az operációs rendszerek között.

A konferencia fejleményeiről és a verseny eredményeiről természetesen mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jtrencsenyi #66
    Egyébként voltak itt olyanok, akik azt mondták, hogy az Ő gépük akkor is biztonságos, ha nincs rajta semmilyen program, ami védi. Érdekesség képen az elmúlt egy óra blokkolt bejövő dolgai (bocs a kép minőségért, de azt akartam, hogy kicsi legyen):

  • jtrencsenyi #65
    De tényleg hagyjuk ezt a Linux vs. MacOSX vs. Windows security flame war-t, mert már ezerszer lerágott csont. Én a saját szubjektív véleményemet tudom csak elmondani. Éveken keresztül fejlesztettem játékokat Windows alatt és még rakás más dolgot csináltam és folyamatosan spyware és víruskeresők lassították a háttérben a gépem működését, a bosszantó adatbázis frissítésekről nem is beszélve bekapcsoláskor. Amióta ugyanezt Linux alatt csinálom ez a dolog megszűnt létezni a munkám során. Ha valakinek ez nem annyira fontos vagy nem zavarja úgy, mint engem, akkor használja tovább a Windowst, nincs nekem ezzel semmi bajom. Én viszont soha többet nem fogom.
  • jtrencsenyi #64
    Közben én is megtaláltam a PDF-et.

    - The majority of attackers were automated bots/worms
    Tehát itt azért főleg automatikus támadásoknak volt kitéve a rendszer

    - The attacks were mostly the same, attacks focused on Windows vulnerabilities.
    Valószínüleg "nagy" eséllyel fogja benyelni a MacOSX vagy a Linux. :)

  • Dj Faustus #63
    Google: AvantGarde linspire eredménye:
    A teljes leírás
    sg.hu cikk
  • jtrencsenyi #62
    Ez most mi is? A "támadások" száma és hogy ebből mennyit nyelt be az adott rendszer százalékban?!
  • Major #61
    Tessék:



    forrás: AvantGarde
  • tomcsa4 #60
    Ja és akkor megfejtem, mert úgy látom meghaladta az eszedet: aki ellopja a root jelszót, nem biztos, hogy mást is lop. Ekkor jól sülhet el a dolog. Persze, te csóri vagy, neked a becsület olcsó, de másnak nem biztos. Ergo nem kell általánosítani! Felfogta már az agyad? Arcod van látom!
  • tomcsa4 #59
    Jajj Homeless, mert te olyan kurva nagy szakértő vagy. A programfeltörés tudom, hogy nem egyenlő a szerverfeltöréssel. De ha valaki cracker, akkor nem is törhet szervert? Soha, meg van szabva ki mit csinálhat? Ne legyél már ekkora hülye! Másik: csa a filmben van, hogy hacker állást kap (ezt nem te mondtad). Mosdd assdf, néha kidugod a fejedet a gép mögül? Kicsit bezárkózott vagy.
  • wOlFbYTe #58
    Ahogy korábban is írtam:

    "Hacker szó alatt értünk minden olyan személyt, aki adott problémára képes kreatív módon a problémát megkerülve megoldást találni.

    Leszűkítve a számítástechnikára az ahhoz köthető technológia segítségével bővíti a computer hacker a tudását, vagy használja fel már a meglevő tapasztalatait egy-egy konkrét probléma felderítésére és annak abszolválására. Ez főleg a programok fejlesztésére és azok hibáinak keresésére irányul, de nem csak és kizárólag ezt takarja.

    Három válfaját különböztetjük meg:
    - White hat: kedvtelésből vagy pénzért hackel, nem ártó szándékkal, hanem saját és mások tudásának gazdagítására
    - Black hat: főleg haszonszerzés és károkozás céljából hackel, rendszerek exploitolásával és a szoftver/hardvergyengeségek kihasználásával
    - Grey hat: mindkét kategóriába beletartoznak - saját anyagi javaik növelésére fordítják tudásukat, így eladják magukat fűnek-fának, legyen akár jó, akár rossz szándékú a feladat."
  • Turdus #57
    homeless: pontosan erre gondoltam. Ebben az esetben max pénzbírság a jogos, és azért van, hogy legtöbbször fel sem jelentik őket, mert a törvény nem tesz különbséget. Nem azt vonom kétségbe, hogy rossz dolog másoknál kutakodni, hanem azzal nem értek egyet, hogy a két esetet egy kalap alá veszik. Lássuk be, nem ugyanaz a kaliber kiváncsiságvágytól hajtva körbenézni egy rosszul kiépített védelem mögött, meg anyagi érdektől hajtva ipari titkokat lopni, és árulni a konkurenciának.