Hunter

Egyetlen közös őstől származnak a kék szeműek

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a kék szemű emberek egyetlen közös őstől származnak. A kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe, állapította meg a Koppenhágai Egyetem csapata.

"Eredetileg minden ember barna szemű volt" - mondta Eiberg professzor, az egyetem Sejt és Molekuláris Orvostani karának tanára. "Egy genetikai mutáció azonban hatást gyakorolt a kromoszóma OCA2 génjére, ami egy kapcsoló kialakulását eredményezte. Ez szó szerint kikapcsolta a barna szem létrehozásának képességét".

Az OCA2 gén a melanin termelésben részt vevő, úgynevezett P protein számára kódol. A melanin egy pigment, ezt ad színt a hajnak, a bőrnek és a szemnek. A kapcsoló, ami az OCA2-vel szomszédos génben található, nem kapcsolja ki teljes egészében a gént, csupán az írisz melanin-ellátását korlátozza le, így kapja a szem a világosabb tónust, a jól ismert kék színt. A kapcsoló hatása egészen sajátos, ilyen részleges befolyásra nem találunk példát a genetikában. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a kapcsoló a bőr és a haj irányába is leállítja a melanint, ez az albinizmus.

A szem színének váltakozásai mind megmagyarázhatók a melanin mennyiségével, a kék szemű egyéneknél azonban csak egészen kis fokú eltérés van a szem melanin tartalmában. A kutatócsapat Jordániától Dánián át egészen Törökországig vizsgálta a különböző nemzetek kék szemű egyéneinek mitokondriális DNS-ét. "Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden kék szemű egyén ugyanahhoz az őshöz köthető" - folytatta a gondolatmenetet Eiberg professzor. "Mindannyiuk megörökölte ugyanazt a kapcsolót, ami pontosan ugyanott helyezkedik el DNS-eikben". Ezzel szemben a barna szeműek tekintélyes egyéni variációval bírnak DNS-ük melanintermelő területében.

A barna szemek kékké mutálódása nem testesít meg sem pozitív, sem negatív mutációt, csupán egy a sok közül, ami nem befolyásolja az ember túlélési képességeit. Ilyen a hajszín, a kopaszság, a szeplők, vagy a szépség foltok. Ahogy Eiberg professzor megfogalmazta, "ez csupán azt bizonyítja, hogy a természet folyamatosan kevergeti az ember génállományát, egy genetikai koktélt alkotva az emberi kromoszómában, különböző változtatásokat próbálgatva".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Motoroj #219
  Nem azon volt a hangsúly.
 • gebana #218
  örülök a mutációnak :D
 • arrakistor #217
  így van : az evolúció csúcsán a szőke, kékszemű, kopasz (és kigyúrt) ember áll, aki beszél németül ( vagy legalább annyit kiválóan ki tud ejteni , hogy SŐŐN, JÁÁÁ! SŐŐŐN MUSSI!! DÁSZ ISZT MÁJNE MUSSI JÁÁÁ !!)
 • arrakistor #216
  lehet hogy a cikk írója, mutáns, vagy annak érzi magát, az is lehet , sőt valószínű, hogy a legtöbb ma élő ember(és élőlény) mutáns, viszont az biztos, hogy én nem az vagyok.
 • arrakistor #215
  az az összefüggés a kép és a szöveg közt, hogy a kép a valós evolúciót ábrázolja, illetve az evolúció egyes jellegzetes példányait, fázisait.
  a szöveg pedig arra utal, hogy nem minden mutáció szupernormális mutáció, sőt !
  "Egy a milliárdból" közelítőleg (nagyságrendileg) egy új faj, "egy a "billióból" egy új család , és "egy a trillóból" egy új rend létrejöttének rátája hozzávetőlegesen (a biológiai diverzitásnak, az
  élettér minőségének, a faj szaporulatának és sok egyéb más szempontnak a függvényében)

  Epikurosz:

  "Kicsi szívem, te nem fogsz semmilyen pert megnyerni, amíg a magyar nyelvvel nem jösz tisztába."

  Jó nemgond, amíg nem jöszök tisztába a magyar nyelvel, és nem tudom jól ragzani a magyartot, addig felfogadok egy jó ügyvédet.

  dez:

  "Ezt a legnagyobb tudósok sem merik így kijelenteni. "

  Mitől lesz valaki "nagy" tudós? Talán attól, hogy nagy az orra?

  "Esetleg az, hogy az ott nem az "univerzum képlete", mert olyan nincs is."

  Valóban nincs , viszont jobban szemlélteti a ∞ az mint az E=m*c² .
 • NessieGraf #214
  Egy nagyon rossz hírem van számodra! Mindannyian mutánsok vagyunk. Aztán ki milyenre sikerült...

  Addig nincs baj, amíg arra a kérdésre, hogy:
  - Anyu! Igaz az, hogy a majomtól származunk?
  nem azt a választ kapjuk:
  - Én nem, de te igen!
 • Epikurosz #213
  "Latin-Amerika legnagyobb országában gyakoriak az erőszakos bűncselekmények. 1996 és 2006 között közel félmillió brazíliait gyilkoltak meg egy múlt hónapban közzétett tanulmány szerint. Az áldozatok túlnyomó többségét agyonlőtték." (http://index.hu/politika/bulvar/bnk080209/)

  Másoknak háború kell ahhoz, hogy félmillió embert veszítsenek. A brazíloknak 10 év béke elég volt ehhez. Talán, ha több kékszemű, fehérbőrű emebr lenne ott, akkor másképp lenne.

 • Epikurosz #212
  a kedvenceid
 • Motoroj #211
  Nem tudom, hogy a kép és az alatta lévő szöveg közt mi az összefüggés?
 • Tekken5 #210
  De csak zavarodott vagyok...