Napi Online

Környezetvédők a szén-dioxid raktározása ellen

Az EU a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére támogatná annak csapdába ejtését és raktározását. A zöldek szerint alapvetően hibás az ötlet.

Az Európai Bizottság (EB) az élelmiszer-termelés területét csökkentő és meglehetősen energiaigényes bioetanol- és biodízelgyártás támogatásával kivívta a környezetvédők kritikáját, ám úgy tűnik, ezzel nincs vége kálváriájának. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szolgáló legújabb javaslatcsomagjának egyik eleme, a szén-dioxid csapdába ejtése és raktározása (carbon capture and storage, CCS) hasonló reakciókat váltott ki.

Az elképzelés lényege, hogy megfelelő technológiával kivonják a termelési folyamatokban - a széntüzelésű erőművekben, az acél- és cementgyártásban, a vegyiparban - keletkező égés- és melléktermékekből az üvegházhatású gázt, megkötik, elszállítják, majd vagy a föld alatt - például a kitermelt kőolaj vagy földgáz helyére lepumpálva -, vagy a tenger mélyén elraktározzák azt. Ezzel elkerülhető a levegőbe kerülésük, amit az EB felkarolásra méltó lehetőségnek tart, s ezért támogatná a kísérleti CCS-projekteket.


A szén-dioxidot a föld alól kitermelt gázok helyén tárolnák el

Az első gond ezzel az ötlettel az, hogy a CCS technológiája egyelőre olyan drága, hogy a finanszírozása többe kerül, mint ha a kibocsátó a szén-dioxid-kereskedelem keretében kifizeti az általa kibocsátott gáz forgalmi értékét. A bizottság is úgy számol, hogy a CCS-t akkor éri meg alkalmazni, ha a segítségével kivont egy tonna szén-dioxid "elásásának" költsége alacsonyabb, mint ennek az egy tonna gáznak a piaci ára.

Bár az elsődleges cél a megújuló energiaforrások terjedésének ösztönzése, ez nem elegendő ahhoz, hogy 2050-re 50 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása - érvel az EB -, ezért szükség van olyan kiegészítő megoldásokra, mint a CCS. Csakhogy egyelőre nagyon éretlen technológiáról van szó - így az ellentábor -, hiszen egyes becslések szerint 2020-ra, mások szerint 2030-ra lehet gazdaságos a szén-dioxid-csapda alkalmazása, ezért nem éri meg évtizedekig ölni bele a támogatási forrásokat.

E praktikus érv mellett elvi jellegű kifogást fogal­maznak meg a CCS-sel szemben azok a környezet­védők, akik szerint a mód­szer mintegy legitimálja a fosszilis energia­hor­dozók felhasz­nálását, ahelyett, hogy az EU annak tuda­tosítását támo­gatná, hogy ezek kora lejárt. Durvábban fogal­mazva azt mond­ják: e techno­lógia támo­gatásával a hagyo­mányos olaj- és gázipart segíti az unió. Ráadá­sul a szén-dioxid csap­dába ejtése, szállítása és elraktározása megle­hetősen ener­gia­­igé­nyes. Ehelyett az energia­takarékos­ságot kel­lene segí­teni a köz­pénzek­ből - mond­ják. Végül soka­kat aggaszt, hogy a tároló­helyekről kiszivá­roghat a gáz, ami azonkívül, hogy a környe­zetükben élőkre nézve élet­ve­szélyes fenyegetés, még értelmetlenné is teszi az egész CCS-t. Szakér­tők szerint a jól kivitelezett szén-dioxid-raktárak nem ereszthetnek.

Végül egy környezetvédő úgy jellemzi a módszert, mint valami nagyon ismert és nagyon rövid távú megoldást. Ahelyett, hogy megelőznénk a szennyező anyag keletkezését - mondja -, lerakókban raktározzuk el a szén-dioxidot, utódainkra hagyva a problémát, hogy mit kezdjenek a "szeméttelepekkel".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tevekar #86
  Sziattok! Én egyetértek cseke12-vel ugyanis tényleg nem a co2 a legnagyobb probléma. Hanem az állattenyésztés. Féltve õrzött titok - a megoldás a klímaváltozásra
  2009. február 19. csütörtök, 07:08
  Üzleti érdekek akadályozzák, hogy fellebbenjen a fátyol: erre fog rámenni a bolygó és a saját életünk?  2006-ban megjelent az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezetének (FAO) egy 400 oldalas tanulmánya , ami szerint az állattartás szén-dioxid egyenértékben számolva 18%-kal járul hozzá a globális felmelegedéshez, többel, mint a figyelem középpontjában álló közlekedés összes formája együttvéve (13,5%). Ezen belül az állattartás felelõs a CO2 kibocsátás 9, a metán kibocsátás 37, és a dinitrogén-oxid kibocsátás 65 százalékáért. Azóta lassan három év eltelt, a globális felmelegedés egyre sürgetõbb körülményei között ez egész korszaknak számít. Nézzük meg, mi is történt azóta!

  Tudományos körökben az utóbbi idõkben nagy riadalmat kelt, hogy a globális felmelegedés a vártnál sokkal gyorsabban zajlik. Sok esetben a tudósok ott tartanak, hogy nem megjósolni, de még utólag magyarázni sem tudják az eseményeket. Ahogy pl. Mark Serreze, az USA egyik vezetõ klímakutatója az Északi-sarvidék olvadásáról nemrég mondta , „A változás üteme kezdi felülmúlni a képességünket, hogy lépést tartsunk vele, annak megértése tekintetében.”

  A korábbi sok évtizedre, netán évszázadra szóló elõrejelzésekkel szemben ma teljesen reálisnak tûnik az, hogy az Északi-sark jege végleg elolvad 2012, vagy 2013 nyarára . Ha egyszer elolvadt, a jelenlegi, melegedõ körülmények között nem fog újraképzõdni. Ez teljesen egyértelmûen nagy fordulópont, sokak szerint ez az, ahonnan a folyamat visszafordíthatatlanná válik. Ha csak egy kis esély is van rá, hogy ez így van (és jókora esély van rá), akkor nem ezt kellene-e minden áron megakadályozni? Miért vitázik még mindig a tudományos és politikai közvélemény x százalékos CO2 csökkentésrõl, több évtizedes céldátumokkal? Ha van megoldás, nem valahol egészen máshol kellene-e keresni?

  A metánról az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2007-ig csak 100 éves melegedést feltételezve adott meg úgynevezett globális felmelegedési potenciál (GWP) adatot. Eszerint a metán 1 molekulája 23x erõsebb üvegházgáz, mint a szén-dioxidé. Mivel lényegesen kisebb koncentrációban van jelen a légkörben, összességében eszerint mégis a második legfontosabb üvegházgáz. Majd a gyorsuló melegedést látva, az IPCC 2007-es jelentésében megad egy 20 éves intervallumra szóló, 72x GWP adatot is a metánra.

  Ha csak eszerint újraszámolnánk a globális felmelegedésben szerepet játszó gázok hozzájárulását, már a metán lenne a legfontosabb, a legnagyobb veszélyforrás. Megtették-e ezt hivatalos körökben? Miért nem?

  Átszámolta-e a FAO a jelentését a 72x metán szorzóval? Miért nem? Mert akkor az is kiderülne, hogy rövidtávon nemcsak a metán a legnagyobb veszélyforrás, hanem a veszélyes üvegházgázok messze legnagyobb forrása az állattartás?

  Mennyi is valójában a metán hozzájárulása a globális felmelegedéshez? Mérvadó-e akár a 20 évre javasolt, 72x metán szorzó akkor, amikor 4-5 éven belül elérhetjük a vissza nem fordítható pontot? Lehet, hogy a metán hozzájárulása ilyen rövid idõtatamon belül még ennél is sokkal több? Lehet, hogy pár éven belül semmi más nem számít, és csak a metánra kellene koncentrálnunk? Miért nincs rövidebb idõtartamra szóló metán GWP adat az IPCC-tõl, vagy bármilyen tudományos forrásból?

  Megkapja-e az állattartás hozzájárulása, és annak megoldási módjai, akár csak a 2006-os FAO jelentés szerinti 18%-nak kijáró figyelmet? Miközben egymást érik az energia és közlekedési szektort érintõ konferenciák, hány konferencia volt az állattartás és klímaváltozás kapcsolatáról? Miért nincsen? Mi a fülsiketítõ csend oka?

  A rengeteg megválaszolatlan kérdésre két figyelemre méltó hír a közelmúltból, a csend lehetséges okáról: Bár Németországban helyi vizsgálatokkal is bizonyították az állattartás hozzájárulását a klímaváltozáshoz, „amikor eljön a pillanat, hogy a rossz hírt eljuttassák az átlagpolgárhoz, a politikusok hirtelen kényes helyzetben vannak.” Az ok két vezetõ beosztású környezetvédelmi szakember szerint: „A lobby jól szervezett.” „Senki sem meri azt mondani, hogy kevesebb húst, és több növényi alapú fehérjét kellene ennünk”.

  Nemrég hírt adtunk arról, hogy „Az Európai Parlament Éghajlati Bizottsága az üvegházgáz kibocsátási célokat megvitatva hivatalosan is elismerte az állatállomány hozzájárulását a globális felmelegedéshez, és a metán csökkentése érdekében javasolta az állattartó ágazatnak adott támogatások felülvizsgálatát.” Azonban az Európai Parlament már ezt felülbírálva „törölte a szöveg egy részletét, ami világszerte a húsfogyasztás csökkentésére szólított fel.” A sajtó által ráadásul félrevezetõ módon tálalt hírre az egyik vegán honlap szakírója így reagált: „A konfliktus a Föld klímájának stabilizálása iránti igény, és a mezõgazdasági lobbi kormányzati vezetõk feletti hatalma között van.”

  Valóban úgy gondolja-e bármelyikünk, hogy anyagi, politikai, vagy bármilyen egyéb érdeke fontosabb mindannyiunk puszta életben maradásánál? Ideje felébrednünk, amíg nem késõ! Csak egyetlen megoldás van! ...légy könyörületes légy vega...
 • Epikurosz #85
  A motorkerékpárok, különösen a robogók 160-szor szenyezőbbek a személygépkocsiknál!
 • cseke12 #84
  Itt nem azzal van gond hogy CO2, hiszen a növények is ezt "használják". Itt az erdő irtás, illetve az egyéb gázokkal van gond, amit a levegőbe juttatunk, jutattnak...
  A CO2 nem a föld alá kell jutatni, hanem az Őserdőket, erdőket kellene vissza ültetni mint ilyen sz*rokra elkölteni a pénzt. Egyetértek a nap, a víz, szél stb.. engergiával de hogy ezeket fel tudjuk hasznosítani olyan cuccokat kell csinálni melynek a gyártásánál CO2 vagy egyéb más cuccot jutattunk a légkörbe ...
 • BiTee #83
  Hoho... Gyilkos cucc... Sok buta ember.. dobaljuk vissza.. jooo az..
  Lol.. Nem vagom mit elveznek ezen az olaj teman.. a vegen meg mar az lesz hogy addig szopjuk magunk alol a cuccot hogy majd beszakad alattunk...
  Ott bazz a szel a NAAAAP!!!!! a vizenergia.. geo.. had ne soroljam ezek meg vergodnek az olajjal.. looooooooooll...
  mondjuk ez a CO2 befogo cumo nem volna rossz otlet csak nem termeleskor kene befogni hanem a mar egyebkent a legkorben levo cuccost... na mind1..
 • Epikurosz #82
  Juj! sőt, jujj!
 • drfaust #81
  Nem oda hanem #79.
 • drfaust #80
  Az elméleted nem rossz csak hát annyi energiát kellene befektetni a folyamatba a naperőművekkel, hogy azzal meg is oldhatnánk az energia válságot és akkor nem kéne több CO2-t a levegőbe juttatni!
 • Epikurosz #79
  Miért, nincs igazam?

  Na, jó, akkor konkrétan: naperőművekre gondoltam, amelyek a széndioxidot és a vizet vágnák, mint Szalai a szappant.
 • babajaga #78
  "A dolog egyszerű: a C és O közötti kötéseket meg kell bontani"

  Itt az új kémiai Nobel díjas!
 • drfaust #77
  Szerény véleményem szerint itt arról van szó, hogy a természet a CO2-vel fogja egyensúlyba hozni a mérleg nyelvét! Az emberek észvesztő ütemben túlszaporodnak, és a technológiával felborítjuk az ökológia egyensúlyát ezért saját magunkat kipusztítva a mérleg nyelve megint egyensúlyba, kerül! Botor gondolat magunkról azt képzelni, hogy mi el tudjuk pusztítani a bolygónkat, mikor azt egy kisbolygó becsapódása sem tudta elvégezni! És miután az emberek kipusztulása után beáll az egyensúly a világba akkor majd megint, jön egy technológiai faj, akik kezdik, előröl, amit az ember befejezet! Ez folyik már sok millió éve, mert nem mi vagyunk az első, úgymond „értelmes” faj a földön, bármenyire is nem tetszik ez pár embernek!