Szekeres Viktor

Hideg nyomon - Nem könnyű megemészteni

Ben Affleck gondolt egyet és filmet rendezett. Jól tette, hiszen mi egy remek mozival gazdagodtunk, ő pedig egy rakás elismeréssel.

Ej, de rég készült már jó mozis krimi - akár a kommersz, akár a művészibb vonalat tekintjük. A klasszikus "ki a gyilkos?"-vonal mondhatni végképp kihalt, egyre nehezebb meglepetést okozni, hiszen manapság, mikor mindig az a tettes, akire legkevésbé számítunk, már csak az lehetne igazi sokk, ha tényleg a leggyanúsabb vagy az inas a rossz fiú.

Hol vannak már a Csontemberhez hasonlító 90-es évekbeli könyvadaptációk? Hollywood mostanság sajnos csak thrillerbe oltott krimikezdeményekkel próbálkozik, esetleg olyanokat bénázik krimi címszó alatt, mint a Kisiklottak című Jenifer Aniston-ostobaság. Persze olykor még mindig feltűnik a vásznon egy noir-krimi (Hollywoodland, Fekete dália) vagy egy mardosó erkölcsi kérdésekkel foglalkozó film, de valljuk meg, a Hideg nyomon-szerű filmek nem a fejtörők idejére a bal pofazacskóba betárazott popcornnal nézendő filmek közé tartozik, hanem a gondolkodósabbak társaságába.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Hideg nyomon helyszíne Boston. (Nagyon fontos, remekül "átjön" a város, hihetetlen hangulatot áraszt magából.) Közelebbről egy munkásnegyed, ahonnan eltűnik egy drogos anya négyéves kislánya. A rendőrség szokás szerint tehetetlen, az idő szokás szerint szalad. A rokonok pedig megbíznak két környékbéli magánnyomozót, hogy próbálkozzanak meg ők is az üggyel, hátha megnyílnak előttük olyan kapuk is, amelyek a rendőrök előtt zárva maradtak.

Ennyi, pofonegyszerű sztori, mely kapcsán rögtön az jut eszünkbe, hogy különösebb meglepetést nem tartogathat, ha a végén kiderül, hogy ki a tettes. Éppen ezért, bár kiderül ki a tettes és még a történet is kellőképp szövevényes, a Hideg nyomon egyáltalán nem a rejtvényre épít, hanem annak lélektanára, a családi drámára, különböző motivációkra, melyeken keresztül bemutatja nekünk a tipikus és kevésbé tipikus karaktereket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Igazi karaktermozival állunk szemben. A szereplők élén a nézőket hitelesség tekintetében igencsak megosztó Casey Affleck, aki afféle ál helyi vagányként, kis mitugrászként ábrázolja magánnyomozóját, szerintünk elég jól. Mellette dekorációnak ott van a jósvádájú Michelle Monaghan, akinek karaktere hiába kapott fontos szerepet a filmben, sajnos nem sikerült azt erős tónusokkal kihúzni és ezt megszenvedi az összkép. A mellékszerepekben is brillírozásra vannak kényszerítve a színészek olyan nevekkel, mint Morgan Freeman vagy Ed Harris.

Valahogy a Hideg nyomon nézése közben végig a Titokzatos folyó című Clint Eastwood mozi járt a fejemben. Hasonló erkölcsi kérdés, hasonló tempó, valahogy hasonló hangulat is áradt a filmből. Nézés közben ezt azzal intéztem el, hogy Ben Afflecknek (ő rendezte a Hideg nyomont) nyilván tetszett a cserzett bőrű mester munkája, de a film végén utánanéztem (tuskó kritikus, csak UTÁNAnéz és nem ELŐTTE, pedig az lenne a dolga - és még a plakáton is rajta a neve), és meglepve tapasztaltam, hogy a Hideg nyomon is Dennis Lehane regényéből készült.

Naja, így könnyű. (Mese nem volt, jöhetett a könyv beszerzése, elolvasása és megállapítása, hogy az a film után is rengeteg pluszt adott, így mindenkit buzdítanék erre.) Talán jobb is, ha az ember utólag olvassa a könyvet, mert így nem zavar bele a filmbe az előzetes tudás, mert nyilván a könyvet ismerők szokás szerint csak bosszankodhatnak, hogy a meglehetősen szövevényes sztoriból mennyi szál kipotyogott.

De mivel annak a hiányát nem érezzük amiről nem tudunk, így mindez a film megítélésén mit sem változtat: a Hideg nyomon remek dolgozat (talán soha nem volt megfelelőbb egy film jellemzésére ez a szó). Ben Affleck sokat várt az első rendezését jelentő alapanyagra, nagyot markolt és forgatókönyvírói rutinjának köszönhetően (emlékszünk még a Good Will Hunting-ra?), ha kicsit rutinból is, de teljesíti a feladatot. Nem hiába a Titokzatos folyós utánérzés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Hideg nyomon nem lesz közönségkedvenc. nem lett anyagi siker és valahogy a díjátadókon is hanyagolják (Amy Ryan Oscar-jelölésére azért szívesen fogadnánk). Mintha mindenkinek megpróbálna a kedvében járni és éppen ezért senkit sem sikerült lenyűgöznie, de ez az értékelést tekintve mindössze annyit jelent, hogy egy príma film helyett egy elég jót kapunk, ami magasan veri a hollywoodi termékek 90%-át. Minimum egy erős 6-ost vagy 7-est érdemel, ha tízes skálán osztályozni akarnánk.

De nem akarunk osztályozni, inkább az igényesebb filmeket kedvelőket buzdítanánk a megnézésére és a csak a kommerszebb mozikra bukókat tántorítanánk el, hiszen utóbbiak a meglehetősen komótos tempón és a túlzott karakterizáción minden bizonnyal elcsúsznának. A Hideg nyomon a filmvégi erkölcsi kérdésfeltevésre, egy ronda patthelyzetre kihegyezett bűndráma, mely nyomán a záró félóra igencsak beleívódik az ember emlékezetébe. (Kíváncsian várjuk a következő Lehane-könyv megfilmesítését. A Shutter Island rendezője bizonyosan Scorsese lesz, a főszerepet pedig egy DiCaprio nevű színész fogja játszani. Kicsire nem adnak, na!)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Hideg nyomon (Gone Baby Gone)
feliratos amerikai krimi, 114 perc, 2007

Rendező: Ben Affleck
Író: Dennis Lehane
Forgatókönyvíró: Ben Affleck, Aaron Stockard
Zeneszerző: Harry Gregson-Williams
Operatőr: John Toll
Producer: Ben Affleck, Sean Bailey, Alan Ladd Jr.

Casey Affleck (Patrick Kenzie)
Michelle Monaghan (Angie Gennaro)
Morgan Freeman (Jack Doyle)
Ed Harris (Remy Bressant)
John Ashton (Nick Poole)
Amy Ryan (Helene McCready)
Amy Madigan (Beatrice 'Bea' McCready)
Titus Welliver (Lionel McCready)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yany #5
    Ez a film jó! Nem vagyok egy krimi-rajongó, de ez a film odatesz egy rendeset!
  • raci #4
    nagyon nagyon jó film...pedig már kezdtem leirni afflecket, lehet h ezután is filmeket kéne rendeznie:)
    mindenesetre érdekes nyomon kovetni oket (mármint mat damontés őt ) hogy alakul kettejuk karrierje a good will hunting ota ahol még mind2en ugyanazon a szinten voltak. Aztán matt belehuzott és ma az egyik legnagyobb arc hollywoodban...ha affleck jol folytatja(ami nem lesz konnyu emlékezzunk csak vissza 98ra--amikor a siker után szépen fokozatosan leirta magát) még ujra lehetnek egy szinten és az nekunk mozinézoknek csak jó lehet :)
  • Wittgen #3
    Nekem a Titokzatos folyó is nagyon bejött (annak lassú folyása ellenére :), remélem az is egy jó film lesz.
  • Zséé #2
    Épp ma néztem meg. Összességében tetszett. Csak ajánlani tudom...
  • Beepitettember #1
    Megnéztem és szerintem nagyon jó film.
    Egy dolog nemtetszett a főszereplő Casey Affleck nek olyan a hangja mintha egy szelet alma lenne a torkában és úgy beszélne.
    Persze ez mitsem rontott a filmen.