Napi Online

Nem érinti érzékenyen a tévéket a Dakar elmaradása

Az RTL Klub a Dakar idei versenyéről szóló hosszabb összefoglalókat a késő esti órákban tűzte volna programjára, ezért a televíziónak nem okoz különösebb műsorszervezési feladatot a futam lefújása.

Pénteken, a gépátvételi procedúra kezdete előtt a verseny szervezői bejelentették, hogy a terrorfenyegetettség miatt nem rendezik meg a 30. Dakar-ralit. A szervezők a Mauritániában december végén történt gyilkosságokkal, illetve a hozzájuk eljuttatott további fenyegetésekkel indokolták a verseny teljes törlését. A francia lapok értékelése szerint maga a verseny jövője került veszélybe a mostani lépéssel, bár rögtön napvilágot láttak elemzések arról, hogy mely biztonságosabb afrikai országokon vezethet keresztül a soron következő rali.

Magyarország épp tárgyalásokat folytatott a szervezőkkel arról, hogy 2010-ben Budapestről induljon a verseny. A mostani fiaskó után a magyar főváros akár helyzeti előnybe is kerülhet, hiszen könnyen lehet, hogy az idei és a 2009-es indítás jogát megszerző Lisszabon visszamondja a jogot - a rali portugál szakaszainak célvárosai kártérítést követelnek. Ujhelyi István államtitkár pénteken még a 2010-es verseny rendezésről tárgyalt, hangsúlyozva: csak abban az esetben tudjuk felvállalni az eseményt, amennyiben a szervezők százszázalékos biztonságot tudnak garantálni.

A nem gyári csapatnak számító versenyzőket, köztük a magyar indulókat is kellemetlen helyzetbe hozta a verseny lemondása. Ők a legtöbb költséget előre fizették, most majd tárgyalniuk kell szponzoraikkal az elszámolásról és a jövőről. Miután a Dakar idei versenyéről szóló hosszabb összefoglalókat az RTL Klub a késő esti órákban tűzte volna programjára, ezért a televíziónak nem okoz különösebb műsorszervezési feladatot a futam s ennek következtében a program lefújása sem, vélhetően a közvetítés utánra programozott műsorokat hozzák előrébb - mondta lapunknak Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója.

Azokat sem éri veszteség, akik az RTL Klubon kívántak a rali kapcsán költeni, a rali szponzorációját értékesítő IKO Sales House ugyanis az ügyfelekkel közösen keresi annak megoldását, hogy milyen egyedi megjelenésekkel lehetne kárpótolni őket a vis major helyzetért. Lapunk információi szerint az adás szponzorainak 25 millió forint körüli médiaértéket ígértek ki, amihez 8,5-10 millió forintért lehetett hozzájutni. Ebbe az összegbe már beletartozott a szponzor által a közvetítéshez kapcsolódó milliós nyeremény, illetve annak nyereményadója is.

A Dakaron induló magyar versenyzők nem kárpótolják magukat a január 12-én startoló Budapest-Bamako ralival, de állítólag a többi Dakar-induló közül lesz, aki itt vigasztalódik. Az ügy pikantériája, hogy a Mali fővárosába tartó verseny afrikai szakaszainak jelentős része szintén Mauritánián vezet keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/895

    wow
  • Vogel #3
    Láttátok milyet bőgött a Palik? :D Asszittem besírok. Megvolt a F1 kommentátori feeling.
  • szvini #2
    ez már anno is volt hir wow

    De amugymeg,nem értem én ezeket marutániai hülye fekákat, csak géppuskával tud szaladgálnia kezében, meg bozotvágóval? Mennyen el kapálni!
  • bertino #1
    "Magyarország épp tárgyalásokat folytatott a szervezőkkel arról, hogy 2010-ben Budapestről induljon a verseny..."

    wow