Berta Sándor

Elkészült a Wireless HD 1.0 szabvány

Évek óta ígérik a cégek, hogy véget vetnek a számítógépek körüli kábelkötegeknek. Nos, a cél egy lépéssel közelebb került, azonban azt még mindig nem lehet tudni, hogy mikorra kerülnek a boltok polcaira az első kompatibilis készülékek.

A Wireless HD specifikációit az eredeti tervek szerint már tavaly tavasszal el kellett volna fogadni, azonban az egyeztető tárgyalások egyre csak csúsztak. A Wireless HD konzorcium szakemberei és az érintett cégek képviselői csak az elmúlt napokban tudtak végleg megállapodni a részletekben.

Az elfogadott Wireless HD 1.0 szabvány lehetővé teszi a nagy felbontású képek továbbítását vezetéknélküli technológiák segítségével akár legfeljebb másodpercenkénti négy gigabites sebességgel is. A szabványt számos konszern, köztük a Sony, a Matsushita (Panasonic), a Samsung, a Toshiba és immár az Intel is támogatja. Az elképzelések szerint a maximális adatátviteli sebességet később 20 Gbps-ra növelnék.

"A filmipar érdekvédelmi szervezeteivel kötött megállapodás értelmében a maximális hatótávolságot kénytelenek voltunk tíz méterben meghatározni. Azonban így is teljesen lefedhetünk egy teljes termet" - jelentette ki John Marshall, a konzorcium elnöke, aki hozzátette, hogy maga a technológia tíz méternél jóval nagyobb hatótávolságra képes. Az alkalmazási lehetőségek között felmerült a HD-DVD és a Blu-ray készülékek képének továbbítása a televíziókra, de hasonló kapcsolat jöhetne létre a zenelejátszók, illetve a videokamerák és a hangfalak, valamint a mobiltelefonok és a játékkonzolok között is. Az ezt lehetővé tevő chipeket a jövőben egyre több termékbe építik majd be.

A legnagyobb problémát azonban továbbra is az időtényező jelenti, a program ugyanis az eredeti időpontokhoz képest jelentős lemaradásban van. Ráadásul számos konkurens technológia is feltűnt. A Philips például a tavalyi CES-en egy HD-streaming megoldást mutatott be, míg a Pulse-Link már 2005-re nagy felbontású videók továbbítására alkalmas chipeket fejlesztette ki. A Westinghouse Digital Electronics idén fogja bemutatni a Pulse-Link egyik, az Ultra-Wideband (UWB) technológiát támogató chipjére épülő LCD-televízióját. Az első 47 colos termékeket várhatóan már az idei esztendő második negyedévében piacra dobja a cég.

Az UWB mellett azonban a WLAN-ról sem szabad megfeledkezni. Az LG, - aki maga is a Wireless HD konzorcium tagja az idei CES-en - állítja ki a WLAN-kompatibilis LCD- és plazmatelevízióit és a dél-koreai vállalat még az idén piacra dobja egy 47, illetve egy 52 colos LCD-, valamint két 60 colos plazmatelevízióját. A Hewlett-Packard szintén két WLAN-kompatibilis nagy felbontású televíziót akar bemutatni.

Vagyis a Wireless HD konzorciumnak sietnie kell, ha be akarja hozni a lemaradását és a maga javára akarja fordítani a vezetéknélküli versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #25
    Ilyen már van/vagy most fejlesztik.Egyes mobil készülékek képesek tölteni magukat így.Most lehet, hogy hülyeséget írtam,de valahol itt az sg-n volt már ilyen cikk...
  • HJPOWER #24
    Az lesz a csúcs, ha majd már áramot is tudnak felvenni a kütyük vezetékek nélkül.
  • Adamul #23
    persze h támogatja mind2, a router pont Dlink, de meg is néztem ezt a TX Rate nevű mezőt, ott csak értékek választhatók, nekem nincs semmi benne (üres rublika) tehát gondolom h. automatikuson van. Minden amit nem állítottam át automatikusan van (tehát a drivernek is kompatibilisnek kell lenniük a szabvánnyal hisz hozzá adták) ja és a laptopon nem tudom hol lehetne külön g-re állítani ugy tudtam h ha nem elérhető a g akkor visszaáll a lassabb b-re de hát én a közelben használom tehát ez nem lehet gond.

    Természetesen én is így értettem h minnél nagyobb a távolság vagy tömörebb az akadály annál inkább leredukálódik a sebesség és emiatt lesznek a jogvédők a probléma okozói, mer ha nem 10m-es lenne a szabvány hanem mondjuk 100 akkor a sokból van mit elvenni, de a kevésből ha elveszünk csak még kevesebb lesz. pl ami a bluetoothnak már sok lehet, de a wifi még simán átviszi, ugyanez valósulhatna meg itt is csak úgy h a technológia képes rá de így lebutítva gond lehet ami amugy nem :)
  • Dj Faustus #22
    "nekem pont csak 6Mbps-t lát a laptop a wifi miatt a 10Mbps-es netből, akkorez a b szabvány lehet, a g-t nem tudod hogy lehetne előcsalogatni h meg legyen a 10? mind2 támogatja..."
    Mind a vezetéknélküli router/AP, mind a laptop vezetéknélküli eszköze 802.11g szabványnak megfelelő? Mind a kettőben a 802.11g van beállítva? Mind a kettőben nincs lekorlátozva a sebesség (TX Rate néven szokott szerepelni - legalábbis most az imént egy D-Link routerben ilyen néven láttam)?

    Mert mind az eszközöknek, mind az eszközökhöz adott szoftvereknek támogatniuk kell a szabványt.

    "a távolság nem 10 m lesz, és a sebesség se nőni fog..."
    Minél nagyobb lesz a távolság, annál nagyobb lesz a veszteség, ráadásul ott lesznek a különböző akadályok - így az elérhető sebesség csökkenni fog. Nem a jogvédő szervezetek lesznek itt a probléma fő okozói.
  • GABOR16 #21
    Ez a technológia elsősorban vezetéknélküli képátvitelre van tervezve, aminek kell is ez a sávszélesség (tömörítetlenül egymaga megeszi)... Nem hinném, hogy a Wlan-nak lenne a konkurenciája, főleg, hogy az gyakorlatilag alkalmatlan a minőségi képátvitelre (nem elég a sávszél amit maximálisan tud)...
  • virs lee #20
    Egyrésszt biztos lesznek noname gyártók sokszor 10m-es hatótávval, másrészt a szomszédnak odaadod a filmet vinyón. ~~
  • Caro #19
    Az én véleményem egyébként az, hogy nem fog elterjedni egyik sem, hiába lehetnének ezek jó technológiák, de sajnos manapság az ár az első szempont.
    És még mindig ott tartunk, hogy egy nagy bitrátájú adatfolyamból kihámozni ami kell, megfelelő protokollt implementálni, stb, azokhoz elég drága áramkörök fognak kelleni.
    Az analóg jelet meg sima műveleti erősítőkön és egyéb, nem sokkal bonyolultabb áramköri elemeken keresztül fel lehet dolgozni.
    A HDMI-nél már nem így állunk, oda kell is az elektronika.
  • Caro #18
    Azért nem jó ötlet egybetenni, mert így is azt szokták mondani, hogy a kettőt a lehető legtávolabb vigyük egymástól.
    Ahol az egyik vezetékben amperek rohangálnak, a másikban meg 250 MHz-es jelet kell mérni, az nem a legjobb együtt. Akkor sem, ha csavart érpárról van szó.
    Az optika az már jobb, csak egyrészt ma még drága, másrészt az üveg az törik. Vezetéknek nem túl jó. Lehet műanyag is, de annak a minőségében nem vagyok biztos.
  • Adamul #17
    nekem pont csak 6Mbps-t lát a laptop a wifi miatt a 10Mbps-es netből, akkorez a b szabvány lehet, a g-t nem tudod hogy lehetne előcsalogatni h meg legyen a 10? mind2 támogatja...

    a cikkhez: nevetséges az a 10 méter, de az is h a jogvédőkezt el tudták érni, ezzel igencsak a felhasználót korlátozza így még akkor se tudja pl. a szomszéddal megosztani a filmet ha akarná... (ez a cél) de mivan ha egy nagyobb kanapé vagy szekrény van azeszköz és router útjában? a távolság nem 10 m lesz, és a sebesség se nőni fog...
  • Dj Faustus #16
    "Ezek meg _4_ gigabites wireless-t akarnak?"
    A 802.11b-s WIFI szabvány sávszélessége 16 MHz (Forrás: Wireless Networking, Newnes, 2007) az elméleti maximum sebesség 11 MBit/sec. Gyakorlatilag (két egymás mellett levő eszköz TCP csomagok átvitelével) kb. 6 MBit/sec.
    A specifikációban 1,76 GHz-es sávszélességről beszélünk az 50-70 GHz-es sávban. Így a Gigabit/sec-os sebesség elméletileg elképzelhető - ráadásul ha az eszközök egymáshoz közelhez vannak.