Alex

Tilos akkumulátort repülőre vinni

A tűzveszély csökkentése érdekében az Egyesült Államok légiutasai január elsejétől nem vihetnek a repülőgépek fedélzetére lítium akkumulátorokat.

Az amerikai Szállítmányozási Minisztérium határozata szerint 2008. január elsejétől nem lehet a kézipoggyászban lítium akkumulátor. A készülékbe (digitális fényképezőgép, mobiltelefon, notebook stb.) helyezett telepeket az intézkedés nem érinti, azonban az engedékenység maximálisan két újratölthető eszközre vonatkozik. "A rövidzárlat lehetőségét és a tűz kialakulásának esélyét egy olyan egyszerű dolog is megakadályozza, mint az eredeti csomagolásba vagy egy zipzáras, zárható táskába helyezés." - nyilatkozta Krista Edwards, a minisztérium munkatársa.

Azért veszélyesek a lítium elemek, mert bizonyos körülmények között túlmelegedhetnek és kigyulladhatnak. A Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) biztonsági tesztjei szerint a repülőgépek rakterében lévő jelenlegi tűzelfojtó rendszer képtelen megfékezni az akkumulátorok okozta tüzet. "A szabályozás az utasokat védi" - mondta Lynne Osmus az FAA biztonságért és veszélyes anyagokért felelős hivatalnoka. Ezzel együtt a minisztérium célja, hogy több szállítással és biztonsággal foglalkozó hivatallal közösen felhívja a közvélemény figyelmét az akkumulátorok okozta kockázatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matt taylor #11
    http://mobilnegyed.pcworld.hu/story.php?sid=10369
    Köszönjük a félre fordítást
  • uniu #10
    A Metró aluljárokban is láthatsz búlvárcímlapokat... plakátolva.
  • uniu #9
    amit mondasz ellentmond ezzel: "repülőgépek rakterében lévő jelenlegi tűzelfojtó rendszer képtelen megfékezni az akkumulátorok okozta tüzet."
    tképpen zagyva az egész cikk, -tényleg bulvár stílus- de az hámozható ki, hogy: az egész repulőre tilos felvinni 2-nél többet.
  • Imisz #8
    honnan tudod hogy ez blikk stílusu? jahogy olvasod.. hát akkor meg miért zavar?
  • [HUN]PAStheLoD #7
    Ez a Blikk stílusú cím muszáj? :C
  • sanner011 #6
    2db az N-Gage-hez, 2 db a 6680-hoz, és 2 db az n93-hoz. Hihi, én így szoktam járkálni:)))
  • Palinko #5
    lassan már utast sem szabad tenni a repülőgépekre :D
  • The Garrett #4
    "...2008. január elsejétől nem lehet a kézipoggyászban lítium akkumulátor."

    kezipoggyasz amit felviszel magaddal az utasterbe, a rendes csomagjaidban vihetsz barmennyit :)
  • zola2000 #3
    Ja egy ds meg egy mobil.
  • poizon #2
    Nekem nem teljesen tiszta a korlátozás, de úgy értem, pont a csomagokban nem lehet akku, csak készülékbe helyezve, abból is csak kettő.