Berta Sándor

Elindult az első védett német gyermekoldal

Angela Merkel német kancellár tette meg az első jelképes kattintásokat a fragFINN.de portálon, amely kizárólag védett tartalmakat kínál a gyerekeknek.

A fragFinn.de - Hálózat gyermekeknek nevű honlap csak előzetesen ellenőrzött anyagok jelennek meg, sőt az oldal egy Internet Explorer kiegészítő segítségével akár alapértelmezett kezdőlapként is felhasználható. Ebben az esetben a böngésző csak a megfelelő tartalmakat jeleníti meg, a károsnak ítélt szövegeket, képeket és videókat nem. A tervek szerint hamarosan elkészül a Firefox-kiegészítő is.

A kezdeményezést támogatta a német kormány, több távközlési és médiakonszern, valamint az FSMD civil szervezet. A német kormány 3 éven át összesen évi 1,5 millió euróval segíti a fragFINNt. A névadó FINN egy napszemüveget és nagyítót viselő virtuális hernyó, aki segít a gyermekeket navigálni a világhálón. A fragFINN.de-n egyébként van chat, vannak hírek és különböző ajánlatok is.

A honlap működése egy úgynevezett fehér listára épül, amely a 8 és 12 év közötti korosztálynak szóló, csak megbízható portálokat tartalmaz. A lista létrehozásában és folyamatos bővítésében médiapedagógusok is részt vesznek és a felvett honlapoknak előzetesen különböző követelményeknek kell megfelelniük. A kritériumok között szerepel, hogy amennyiben egy oldalon van chat, az megbízható-e, vannak-e például moderátorok és a megjelenő hirdetések nem károsítják-e a fiatalok fejlődését.

"A célunk az volt, hogy legyen végre egy hely, ahol a gyerekek veszélyek nélkül szörfölhessenek, de ne kelljen azt sem érezniük, hogy örökké felügyeli őket valaki, egy tanáruk vagy a szüleik" - jelentette ki Bernd Neumann német kulturális miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #12
    Egyes vélemények szerint a Harry Potter is veszélyes tartalmú a gyerekekre.
    Akkor majd azt is betiltják, vagy milyen szempontok szerint szelektálnak?!

    Gyerekeim egészen szépen felnőttek a számítógép mellett, 6 éves koruktól netezhetnek (én itt vagyok velük, ez elegendő!).

    Amit NAGYON meg akarnak nézni, azt úgyis megnézik, egy 8-10 éves simán fel tudja telepíteni a normál böngészőket is, egymás közt azok az infók terjednek el a leggyorsabban, hogyan lehet a hülye felnőtteket kijátszani.

    Láttam, hogy néztek a gyerekeim pornó oldalakat is, míg vásárolni voltam (feltelepült egy csomó szír-szar a gépükre)na, bumm, megnézték, semmi érdekeset nem találhattak benne, mert azóta nem érdekli még a kamasz fiamat sem.
    Viszont kiderült, hogy egyik osztálytársuk "népnevelő" célzattal a talált pornó oldalakról képeket nyomtatott ki és bevitte a suliba olyanoknak, akiknek nincs otthon szgépe... Ja, és a lyukas informatika órákon is pornó oldalakat böngésznek a lurkók, helyettesítő tanár meg csak vigyorog...

    Én úgy vagyok vele, hogy nem győzzük itthon azt nyomatni, mire vigyázzanak a neten, milyen értékrend szerint élünk, stb.
    A gyerekeim simán felfogták, hogy nem szabad a nevüket/címüket/telefonszámukat sehol megadni a neten, ha van is iwiw-tagságuk, egyik sem a saját nevén van fenn.

    Szóval, itt kellene kezdeni : foglalkozni a gyerekekkel, elmagyarázni mit-miért-hogyan-miértnem, stb...

    Akik ártani akarnak a gyerekeinknek, azok simán beférkőzhetnek a gyerekoldalakra és gyereknek álcázva magukat ugyanúgy bármit megtehetnek, mint a sima böngésző programokban.

  • phoenix1 #11
    Ezen az oldalon van olyan menüpont, hogy adatvédelem. Mit védenek ha a németeknél már úgy is bevezették a törvényes adatforgalom figyelést vagy valami hasonlót.
    Figyeltétek, hogy a jó öreg T-Online Kids a második helyen. Nem semmi. :P
  • Epikurosz #10
    kakaóbiztos böngészés :-)
  • god25 #9
    A'sszem beszélek Gyurcsány úrral és én is igényelek *.hu oldalamra 1.5M Eurót. Kizárólag Frakk és Mézga történetekre épül. :) uuuúúúh. Emesét majdnem kihagytam.
  • god25 #8
    nájssssssszzzz. :)
  • dronkZero #7
    Aha, és ez _kötelező_ lesz a gyerekeknek?

    Magyarországra nem kell ilyen? Jó kis zsíros állami megrendelés keretein belül megcsinálom én is szívesen... Csa ksokat fizessenek, és ne legyen vele meló.
  • Axon #6
    Erről az egyik South Park epizód jut eszembe, amikor a karácsonyi ünnepség szinjátékából ki kellett szedni mindent ami sértheti a vallási, etnikai, kisebbségi csoportokat. Így tünt el a karácsonyfa a csillag, a fagyöngy, a télapó, stb., gyakorlatilag minden.
  • n0k0m #5
    És szerintük az also chat részen ki védi meg a gyerekeket, ha most fogom magam és belépek? Egyébként ez az oldal szerintem bizonythatóan leépüléshez vezet :P
  • BlackRose #4
    Mikor fogják már fel végre, hogy a gyerekek már többet tudnak azokról a dolgokról amelyeket titkolni akarnak tőllük mint ezek a "felnőtek". Különben is a gyerek nevelése legyen a szülők dolga, az állam nem ezért van.
  • ixub #3
    Jah gyerekoldal. 20 db reklámozó cég szép nagy logókkal a lap alján, ezt kb tiltanám, max logó nélkül impresszumban kis betükkel. Hamar betanítják az új nemzedéket is.