Berta Sándor

Továbbra is a BitTorrent a legnépszerűbb

Még mindig a fájlcserélő hálózatok letöltései teszik ki az internetes forgalom jelentős részét és a P2P-rendszerek között megkérdőjelezhetetlennek tűnik a BitTorrent első helye.

A fájlcserélő hálózatok forgalma a Közel-Keleten eléri az összforgalom 49, Kelet-Európában a 84 százalékát. Sőt, éjszaka ez az érték világviszonylatban megközelíti a 95 százalékot - derült ki az ipoque cég legfrissebb felméréséből. A P2P-rendszerek közül a világ jelentős részén még mindig a BitTorrent a legnépszerűbb, egyedül Dél-Európában szorította le az első helyről az eDonkey. A szakemberek megállapították, hogy minden ötödik felhasználó foglalkozik rendszeresen fájlcsereberéléssel.


"A fájlcserélő platoformok önmagukban nem illegálisak. Mindig az adott tartalom és annak használata határozza meg, hogy a pillanatnyi fájlcserélő tevékenység legális vagy éppen illegális. Jó példa erre a BitTorrent, amely már maga is kínál tartalmakat letöltésre, hogy így biztosítson legális bevételi forrásokat. Gyakran találunk szürkezónákat, ahol vannak átfedések és ahol nem lehet egyértelmű határvonalat húzni. Hagyjuk, hogy ezekben a kérdésekben mások döntsenek" - nyilatkozta Klaus Mochalski, az ipoque vezetője.


"Az internetezők a fájlcserélő hálózatokon a leggyakrabban továbbra is a filmeket, ezen belül is általában a mozifilmeket, a pornóvideókat és a zenei klipeket keresik. Ugyan egyre többen töltenek le zeneszámokat és teljes zenei albumokat, azonban továbbra is a videóké a főszerep. Érdekes, hogy a tartalmak népszerűsége régiónként változik: az arab országokban például az e-könyvek, Dél-Európában pedig a számítógépes játékok a legkeresettebbek" - tette hozzá Mochalski.


Szintén hasonlóan oszlik meg az azonnali üzenetküldők megítélése is. Amíg a Közel-Keleten az emberek 60 százaléka használ rendszeresen ilyen szoftvereket, addig Németországban ugyanez az arány csupán 17 százalék. A VoIP területen továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Skype első helye, a felhasználók 95 százaléka választja a programot. Ennek ellenére a VoIP a teljes internetes forgalomnak jelenleg csupán az egy százalékát teszi ki. A jelenleg legnagyobb érdeklődést kiváltó szolgáltatásnak az úgynevezett fájlhostolók számítanak, ilyen például a RapidShare és a MegaUpload.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AranyKéz #27
  Minek HDesített YouTube? Ott a Stage6.
 • balee66 #26
  Jó ezeket az arányokat ilyen szemléletes módon látni.
  Érdekes hogy a gnutella csak ilyen kis százalékban van jelen, én zenét általában onnan töltök (gnutella2-vel mi van? úgy látom nem igazán vannak (még) kliensprogramok gna2 támogatással)
 • spydee #25
  nemtudom, csak tippelek, hogy az aBooks az =audiobooks: hangoskönyv. Cáfoljon aki tudja...
 • Csaba42 #24
  Milyen az az aBooks?
 • Zodd #23
  Gondolom majd jó kis extra pénzért XD.

  Anime 7,09% :)
 • bakagaijin #22
  Már dolgoznak a HD-sített youtube-on (illetve alternatívaként jobb minőségben is hozzá lehet majd férni, a mostani formátum is megmarad).
 • akh01 #21
  igen
 • ensomhet #20
  A DC ennyire jelentéktelen lenne? 0.99%?
 • rigidus #19
  P2P 73.79%

  Ez am itt a valodi baj a PirateBay-jel: az internet forgalmabol 3/4-es reszesedese van es ebbol a haszon nem azokba a zsebekbe landol ahova egyesek szeretnek.
 • Emmegki #18
  Streaming, 8,26%

  Aham, és jönnek kéthetente a nagyokosok, hogy égszakadás-földindulás, a jútúbtól lassul majd be a net...

  Úgy látszik inkább a HD formátumoktól.