Berta Sándor

Célzottan a kisvállalatokat támadja a BSA

A Business Software Alliance gyakran kerül a kritikák kereszttüzébe. A szervezetet rendszeresen illetik hazánkban is a szoftverrendőrség és más jelzőkkel, módszereiket is egyre több kritika éri.

A BSA eddig azt állította, hogy elsősorban a nagy szoftvermásolókat és az illegális kópiákat használó vállalatokat tekinti fő ellenfelének. Most azonban kiderült, az Egyesült Államokban mintha megfordulna ez a folyamat és ennek kapcsán egy érdekes ügy borzolja a kedélyeket. Michael Gaertner féltette a cégét. A BSA képviselői ugyanis levelet küldtek neki, amelyben közölték vele, hogy tudomásuk szerint a tíz embert foglalkoztató galvestoni (Texas) építészirodájában másolt számítógépes programokat használ. A szervezet felajánlotta, hogy peren kívüli egyezség keretében önként fizessen 67 000 dollár kártérítést, különben beperlik, és egy vesztes eljárás jóval többe kerülhet.

Az eset nem egyedi, ugyanis a BSA az Egyesült Államokban a hasonló esetekben főleg kisebb cégeket és nem nagyobb vállalatokat citál a vádlottak padjára. A szervezet tavaly Észak-Amerikában 13 millió dolláros bevételhez jutott a kártérítési perekből, az érintett cégek 90 százaléka kisvállalkozás volt. A BSA azzal érvel, hogy sok ilyen kisebb cég használ másolt szoftvereket, a bírálók szerint viszont az egyes szoftverek licenckövetelményei annyira bonyolultak, hogy csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak a pontos betartásukat.

Másolás vagy letöltés nélkül is könnyen bajba lehet kerülni, például a gépek egyszerű tovább használatával. Az új, modern gépeket az intenzív műszaki tevékenységet igénylő munkatársakhoz szokták kerülni, míg az ő gépeiket a titkárnők, vagy az egyszerű adminisztrátorok kapják meg. Sok vállalat ilyenkor elfeledkezik, vagy nem is tudja, hogy mivel csak egy licencet vásároltak, a régi gépről le kellene törölni a szoftvert, hanem ott marad a titkárnő gépén. A helyzetet fokozza, a rengetegféle licenc: van olyan, ami megosztható a szervezetben lévő gépek között, és van amit egy munkatárs az otthoni és a céges gépén is használhat egyszerre. Ezt megszorozva néhány tucat programmal már egyből képtelenség mindent szemmel tartani, és a BSA máris hatalmas kalózkodást regisztrál a cégnél.

Gaertner esetében is erről volt szó. Egyes alkalmazottai ugyanis nem tudtak megnyitni egyes fájlokat, ezért elkezdtek keresni egy megfelelő szoftvert. Azzal azonban nem foglalkoztak, hogy vállalati célra fizetős programot telepítenek a számítógépükre. A helyzetet csak súlyosbította, hogy az irodában elvesztek néhány legális alkalmazás papírjai is. "Nem volt megfelelő a tudásunk ezekhez a dolgokhoz, és tény, hibás volt a könyvelésünk is" - ismerte el Gaertner, aki 40 000 dollárt fizetett peren kívül a BSA-nak.

A szervezet kritikusai kiemelik, hogy a másológyárak helyett a keményen dolgozó apróbb cégek vannak a fő célkeresztben, ezeknek viszont nincsenek meg a szükséges technológiai, szervezeti és jogi erőforrásaik a BSA kivédésére. A helyzetet még inkább megnehezíti a komplex licencfeltételek figyelemmel kisérése, így sok cég nincs is tudatában annak, hogy szerzői jogokat sért. A szervezet szempontjából logikusnak ható lépés, miszerint a kisebb ellenállás irányába mennek és a lehető legnagyobb haszon elérésére törekednek, hosszútávon semmilyen előnnyel nem jár, hiszen csupán elrettentő példákat statuálnak.

A szervezetet 1988-ban alapították az illegális szoftvermásolatok visszaszorítására. A tagok között megtalálható a Microsoft, az Adobe, az Autodesk, az Apple, a McAfee, a Hewlett-Packard, az IBM és a Symantec. A Business Software Alliance évente 3 millió dollárt költ reklámokra, amelyek közül többet számos kritika ért az elmúlt esztendőkben. Jelenleg világszerte minden száz szoftverből 35 illegális másolat, az okozott kár a szervezet adatai szerint tavaly elérte a 40 milliárd dollárt. A legalacsonyabb 21 százalékos értéket évek óta az Egyesült Államokban regisztrálják és ez minden drasztikus büntetéssel fenyegető hirdetés ellenére sem akar jelentős mértékben csökkenni.

Persze van más megoldás is, hiszen ki kötelezhet bárkit is a Microsoft és más cégek termékeinek használatára. Erre már Michael Gaertner is rájött időközben, a cégtulajdonos ugyanis az eset után úgy döntött, hogy soha többet nem akar semmilyen kapcsolatba kerülni a BSA által képviselt cégekkel és ezért minden az irodája számítógépein használt programját lecserélte nyílt forráskódú vagy szabadon használható alkalmazásokra. A megoldás nem rossz, hiszen ma már minden szoftvernek van ingyenes alternatívája, még ha az átállás sok esetben nem igazán zökkenőmentes. Azonban ez még mindig jobb ez a módszer, mint esetleg dollár tízezreket fizetni kártérítésként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #26
    BSA mehet is a PI... a pincébe :D (Bár jobb ha oda sem, mert ott vannak a szerverek) ;)
  • KLT #25
    "Ha levelet ír valaki ( [nem én] , h mondják már meg, hol lehet legálisan beszerezni valamilyen DOS oprendszert) még csak válaszra sem méltatják.. "
    De igen, csak a választ a hajadra kenheted.
    Egy ismerősöm 2004-ben meg akarta venni a win98-at, hogy legalizálja, mire a MS azt mondta nekije, hogy OK, vegye meg az XP-t, és akkor használhatja legálisan a meglévő 98-át is. Ez valami downgrade licensz, vagy mi a túró.
    Elég böszme egy konstrukció.
    Így aztán minden jószándék ellenére maradt illegális a 98.

  • HUmanEmber41st #24
    Végül is a 8SA csak azért létezik, h felkutassa a warez - vagy rosszul nyilvántartott - használt szoftwereket, majd az illető céget-magánembert jól feljelentse a bíróságon, meg ráküldje a rendőrséget házkutatni, lefoglalni.
    Ebből élnek.
    Az persze az eszükbe sem jut, h felajánlják a segítségüket, és az ő "szakértelmükkel" legálisan rendezzék a problémákat ( vegyenek meg mindent, rendezzék a licencet) és csak akkor jelentsenek fel valakit, ha mindezt megtagadja.
    Ha elsősorban ilyen "segítő" szervezet lenne, és nem sunyi feljelentgetős, talán még szóba is állnának velük a cégek-magánemberek.

    Ha levelet ír valaki ( [nem én] , h mondják már meg, hol lehet legálisan beszerezni valamilyen DOS oprendszert) még csak válaszra sem méltatják..
  • kecskeszeme #23
    Vedd már észre, hogy minket ugyanígy szopatnak!
    A cikk alapján pedig simán kijelenthető, hogy a BSA egy zsaroló vállalkozás:
    "A szervezet (BSA) felajánlotta, hogy peren kívüli egyezség keretében (a megvádolt cég) önként fizessen 67 000 dollár kártérítést, különben beperlik..."
    Mi ez, ha nem zsarolás? Miért nem teszik hűvösre az egész mocsok szervezetet.
    És senki ne értsen félre, nem az illegális szoftverhasználat mellett állok, hanem dühít, hogy ezek bármit megtehetnek.
    Lehet, hogy indítok egy saját céget 8SA néven és elkezdek cégeket zsarolni... A fentiek alapján hamar meggazdagodnék...
  • bvalek2 #22
    GPL v2-v3, LGPL v2-v3, BSD License, Mozilla License, Apache License, Sunos licenszek, van választék etikus licenszekben.

    Persze aki egy szűk területen dolgozik, és rá van kényszerülve egy célzott alkalmazásra, nem tud mit tenni, de a cégek és felhasználók 95%-a ennél könnyebb helyzetben van.
  • floatr #21
    A BSA egy tendenciát indított el. Gyakorlatilag minden jogalap nélkül kutakodnak (ipari kémkednek...), és fenyegetnek meg olyan cégeket, akik bőven vásároltak a BSA-partnerek termékeiből. Persze mindenhol lehetnek gondok, de probléma az, hogy aki az ebbe a körbe tartozó cégektől szoftvert kezd el használni, a nyakába vesz egy sor olyan gondot, amit egyáltalán nem egyszerű kezelni. Ezek pedig a szerzői jogi problémák, amelyek kivédésére specializálódott jogászra van szüksége a cégnek, szoftvernyilvántartásra, és emellett még jön az állandó gyomorbaj h mi van ha mégis valamit elfelejtettünk, még a legjobb szándék mellett is, amikor az ember már görcsösen figyel erre.

    Ez a BSA, FUD campaign a vásárlóknak. Jön a "zsarolólevél", és a cégeknél elindul a káoszgép.
  • AljasGetto #20
    Azért annyira talán mégsem volt öngól, a 40000 dollár 10 emberre azért nem kevés, a használt szoftverek egy jó részét azért ennyiből pont be tudták volna szerezni...
  • kutyak #19
    Azt gondolom a BSA elérte azt, amit én szeretnék, hogy elérjen: az emberünk, miután megszopatták bevágta a durcit és hallani sem akar azokról a cégekről, akik szopatták. Talált (ingyenes) alternatív megoldást és most boldog. Nem rohant a boltba, hogy legalizálja a szoftvereit, hanem más megoldás után nézett. Azt hiszem, ezt hívják öngólnak a BSA szemszögéből.
  • cptkilljoy #18
    Lehetne itt ezer okosságot írni, hogy a szoftver ára ugyanaz itt és az USA-ban is, viszont a bérek és az egyéb anyagiak köszönőviszonyban sincsenek egymással, de egy dologban igaza van a BSA által képviselt cégeknek: ők előállítottak egy szoftvert, amivel egy cég PROFITOT termel. És mondom ezt úgy, hogy én is cifrán kurvaanyáztam pár hete, mikor megkaptuk a kedves BSA-s levelet, ami mind formailag, mind tartalmilag egy vicc volt. Szóval kettős a dolog:
    1. én valahol pénzt csinálok abból, amit más alkotott, tehát teljesen jogos, hogy elvárják, hogy ezért a szellemi termékért én fizessek.
    2. a licenszelési feltételek túlbonyolításával néha még maguk az MS emberei sincsenek teljesen képben, hogy mi a rák is van

    Ez utóbbira csak egy példa: egy időben az OEM licensz kereteibe az is belefért, ha vettem egy IDE kábelt és ahhoz a szoftvert. Ez a felállás élt hónapokig, utána meg jött a bekeményítés, hogy csak full géphez lehet. Most jelen pillanatban ha igazak azok a kijelentések, amit az MS emberei tettek egy szemináriumon, akkor az OEM-et addig használom legálisan egy gépen, amíg a gépben ugyanaz az alaplap van. Persze ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy az aktiválást állandóan meg kell tennem, ha két alkatrészt cserélek.

    Lehet jönni azzal, hogy drága a szoftver, lehet jönni azzal, hogy bonyolult a licenszelés, de azért ebből egyik sem teljesen igaz. Meg lehet venni minden programot a géppel együtt, illetve egyesével dobozos változatban. Ez teljesen tiszta, nem kötődik géphez, csak persze jóval drágább, mint ha csak egy papírt veszek, hogy igen, nekem van 100 darab Office-om.

    Ki lehetne váltani a programokat ingyenes változattal, de nem tudod. Nincs APEH jelentő program csak Windowsra. Ha bármelyik állami szervnek kell egy kitöltendő táblázatot elkészítened, az agyon makrózott MS Excel tábla lesz, amit semmi mással nem tudsz megnyitni. Ha normális tervező munkát akarsz végezni és a rajzokat átadni a megrendelőnek, akkor nem használhatsz mást csak drága szoftvereket, mert az ingyenes irkafirka CAD-nek csúfolt dolgokkal szinte semmit nem tudsz csinálni. Vagy ha igen, és ez a legtöbb ingyenes programra azért valljuk be, igaz, akkor is csak nagyon nyögvenyelősen. És ha ne adj isten egy ingyenes program még rendelkezik is azokkal a funkciókkal, amikre szükségem van, akkor meg pilótavizsga kell hozzá, hogy megcsináljak egy egyszerű feladatot is.

    Szóval nem egyszerű ez az egész. És ennek a kupac szeméthalomnak a tetején kapar a BSA, mint egy pöffeszkedő kiskakas, akinek elvették a gyémántfélkrajcárját.
  • fflx #17
    "A legalacsonyabb 21 százalékos értéket évek óta az Egyesült Államokban regisztrálják és ez minden drasztikus büntetéssel fenyegető hirdetés ellenére sem akar jelentős mértékben csökkenni."

    Lehet, hogyha talan a licensz felteteleken egyszerusitenenek, akkor csokkenne? :)
    Pl. nem ertem, hogyha megveszel egy szoftvert, akkor miert nem csinalhatsz vele azt amit akarsz a lemasolasan kivul?