Berta Sándor

Wikipedia: már DVD-n is

A népszerű online lexikon németországi csapata kiadta azt a DVD-s változatot, amely az idén augusztusig online elérhető összes anyagot tartalmazza. A DVD-s kiadásból összesen három verziót jelentettek meg.

Az első a Kompakt nevű, amely 9,90 euróba kerül, míg a második Prémium kereken 25 eurót kóstál. Ezenkívül a felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy maguk töltsék le ingyenesen az adatokat egy előre elkészített képfájl formájában és maguk írják ki DVD-re. A német nyelvű offline változatban több mint 600 000 cikk és 400 000 felvétel van.

"Amikor 2004-ben elindítottuk a Wikipedia-projektet, akkor közel 100 000 írás fért fel egyetlen CD-lemezre. A mostani Kompakt-változatnál sajnos erősen le kellett csökkentenünk az átvett képek számát, míg az összesen négy DVD-ből álló Prémium-csomag minden fotót tartalmaz nagy felbontásban és a vásárlók grátisz megkapják még a Meyer Nagy Lexikon hatodik kiadását is egy CD-ROM-on" - árulta el a részleteket Stefan Tollkühn, a lemezeket kiadó Zenodot Kiadó Társaság rendszeradminisztrátora.

Ahhoz, hogy a tartalmak offline is olvashatók legyenek, a cég mellékeli a ZenoReader nevű szoftvert, amelyet még korábban fejlesztettek ki és először a tavalyi kiadáshoz mellékeltek. "A célunk az volt, hogy a program egy böngészőhöz hasonló kezelőfelületet jelenítsen meg és mindenki számára egyszerűen használható legyen. Az aktuális 1.02-es verziója ezenkívül lehetővé teszi a felhasználók számára egy saját, külön webszerver létrehozását, amelyre feltöltheti az anyagokat, így azok mindig elérhetők maradnak. A Linux és a Mac OS X operációs rendszereket használókról sem feledkeztünk meg, az ő szoftverük a TntReader nevet kapta."

"A mostani kezdeményezésünknél minden eladott DVD árából egy eurót támogatásként automatikusan megkap a Wikimedia Németország, így szeretnénk segíteni a munkájukat és a meglévő tudás terjesztését" - tette hozzá Stefan Tollkühn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faby #2
    Erről eszembe jutott az a régi vicc:
    Eladó az internet teljes tartalma 25 DVD-n.
    Pornó nélkül 2 DVD.
  • PíszLávJuniti #1
    És a végén nyomtatásba is kerül :) Érdekes ahogy megfordulnak a folyamatok. Még nagy szó volt, hogy a Pallasz nagy lexikont digitalizálták, és CD-n elérhető lett.
    Örülök neki, hogy "offline-osítják", így sokkal több helyre juthat el.