Napi Online

Sokat bukik saját részvényein a Synergon

Jelentős összeget bukhat a Synergon azon, hogy rossz pillanatban nyitott határidős vételi pozíciókat saját részvényeire - feltéve, hogy addig nem korrigálnak felfelé az árfolyamok.

Veszélyeztetheti a Synergon éves terveinek teljesülését a tőzsdén az utóbbi időben tapasztalható depresszió. Az informatikai társaság ugyanis az idén augusztus elején decemberben lejáró határidős vételi kontraktusokat nyitott saját részvényeire, és ezen a pozíción azóta súlyos veszteségeket szenvedett el. Annak idején két ütemben 500, illetve 110 kontraktusnyi - összesen 610 ezer darab részvénynek megfelelő - határidős pozíciót nyitott 1922,5, illetve 1900 forintos árfolyamon. A cég egyébként már rendelkezett annyi prompt saját részvénnyel, amennyi elegendő az opciós menedzsmentösztönző program végrehajtásához. Akkoriban még nem volt szó újabb ösztönzőprogram beindításáról.

Az általános tőzsdei zuhanás a Synergon árfolyamát sem hagyta érintetlenül. A prompt (azonnali) kurzus a szeptemberi csúcshoz képest 15 százalékkal esett, a decemberi határidő pedig 1649 forintra mérséklődött. A zuhanás következtében eddig több mint 160 millió forintot bukott a társaság, bár a mínusz a határidő december közepi kifutásáig még mérséklődhet, sőt, elvileg akár pozitívba is fordulhat. A veszteség pedig veszélyeztetheti a cég idei terveinek teljesülését, igaz, mivel ez egyszeri tétel, a társaság megítélésén alapvetően aligha változtat. (Az ügyről megkérdeztük Jeszenszky Zoltán IT-elnök véleményét is, ő azonban nem kívánta kommentálni felvetésünket.)

A menedzsment nyilvánosságra hozott elképzelései szerint a Synergon az idei évet 15 milliárdos árbevétel mellett százmillió forintos üzemi eredménnyel zárná. Ennek teljesüléséhez pedig igencsak rá kell kapcsolnia az utolsó negyedévben, szeptember végén ugyanis még csak 150 milliós mínusznál tartott. Ugyanakkor az is tény, hogy az informatikában az utolsó negyedév igen erős szokott lenni, ezért bízik - a Synergon mellett - a másik tőzsdei it-cég, a Freesoft is abban, hogy szilveszterig pluszba fordítja profitját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!