Hunter

Egy elfeledett korong az emberiség nagy üzenetével

A Hold felszínén néhány méterre az első emberi lábnyomtól fekszik egy kis fehér szövet tasak, benne pár hímzett embléma, érmék és egy aranyozott olajág mellett egy kis fém tartó. Ebben található egy vékony szilícium korong, nem sokkal nagyobb egy féldolláros érménél, rajta a hajszálnál is vékonyabb betűkkel 73 üzenet.

Egy ilyen kicsi, ránézésre teljesen jelentéktelen tárgyról könnyű elfeledkezni, ahogy az majdnem a célba juttató űrhajósokkal is megesett - idézi a múltat Tahir Rahman fizikus és űrtörténész, aki felkutatta ennek a méltatlanul elfeledett küldeménynek a történetét. Rahman - akinek a hobbija az Apollo 11 emlékek gyűjtése, különös tekintettel az Armstrong által szignált levelekre és dokumentumokra - nemrég talált rá a Holdon elhelyezett korong egy másolatára. "Azt hittem, hogy szinte minden mozzanatát ismerem az Apollo 11 küldetésnek" - írja Rahman a collectSPACE.com oldalán. "Amikor megszereztem a korongot, rájöttem, hogy erről a tárgyról az űrtörténelem könyvei legfeljebb egy-két mondatban emlékeztek meg". Pedig a szilícium lemez az egész emberiség üzenetét megpróbálta eljutatni Holdunkra.


A féldolláros és a szilicium korong

Miután az USA elhatározta, hogy kitűzi az amerikai zászlót a Holdon, és mielőtt véglegessé vált volna a híres tábla szövege, melyen az áll: "Békével jöttünk az egész emberiség nevében", az Egyesült Államok Külügyi Hivatala felhatalmazta a NASA-t, hogy a fenti mondatnak megfelelő jóakaratot biztosító üzenetekért folyamodjon a világ nemzeteinek vezetőihez, amiket szintén felvisznek, és a Holdon hagynak. Csupán két apró kihívást kellett az űrhivatalnak leküzdenie: ki kellett találniuk, hogyan és mire archiválják az üzeneteket. 1969 júniusát írták, tehát már csak egy hónapjuk volt az Apollo 11 kilövéséig.

"Elképesztő volt a NASA és a Külügy igyekezete az üzenetek kilövés előtti megszerzéséért" - írja Rahman. A NASA 116 országgal vette fel a kapcsolatot, azonban csak 73 válaszolt időben. Számos nemzet nem igazán értette a kérést, így további részleteket kért, ezzel viszont többségük kifutott az időből.

Ami az üzenetek rögzítését illeti, az űrügynökség a Massachusetts állambeli North Adamsban működő Sprague Electric Company-hoz fordult megoldásért. A cég több kormányzati projektben is bizonyított már, többek közt a Manhattan-tervben, emellett a NASA alvállalkozójaként több mint 50 000 alkatrészt gyártottak le és szereltek be az Apollo 11 űrhajóba. Mégis ez a szerződés egyedinek bizonyult a két szervezet között. A feladathoz egy új anyag és egy új találmány is kellett, mindez három hét leforgása alatt.

A cég derekasan állta a sarat, elkészült az a mikroszkopikus technológia, amivel felvitték az üzeneteket az alig 4 centis, 99%-os tisztaságú szilícium lemezre. Eegy héttel a kilövés előtt küldték el a "végleges" változatot a NASA-nak, hogy az űrhivatal visszaküldhesse azt további üzenetekkel egyetemben, melyeket késve kaptak meg a kormányoktól. Tovább bonyolítandó a helyzetet, az üzenetek nem csupán szövegből álltak, volt köztük bonyolult művészi alkotás is, mint például VI. Pál pápa vatikáni üzenete.

"Amikor először néztem meg a korongot mikroszkóp alatt, teljesen elámultam. Ott volt az összes üzenet idegen nyelveken gyönyörű arany írással. A Vatikán középen elhelyezett üzenete különösen elképesztő díszes arany keretével" - taglalta Rahman. Csak július 11-én, öt nappal az Armstrongot, Aldrint és Collinst szállító Saturn V rakéta felemelkedése előtt kézbesítette a Sprague az immár valóban végleges korongot az űrügynökség illetékeseinek, akik egy kerek púderes dobozra emlékeztető fémtokba helyezték a szilícium lemezt - megvédendő a holdutazás viszontagságaitól -, és más emléktárgyakkal együtt egy kis fehér tasakban helyezték el az Aldrin űrruhájának karrészén található zsebben.

Július 20-án, miközben Collins a Hold körül keringett, Armstrong és Aldrin leszállt a felszínre. A történelem első holdra szállóinak csak két és fél órájuk volt a táj felderítésére, 50 holdkőzet begyűjtésére és tudományos műszerek felállítására. Emellett még néhány protokolláris feladatot is el kellett végezniük: ilyen volt az amerikai zászló elhelyezése, valamint a leszállóegységre erősített tábla szövegének felolvasása. Szoros időbeosztásukat váratlan események, mint Nixon elnök hívása még inkább összeszűkítették. Ennek ellenére amikor Aldrin már felfelé mászott a létrán, hogy visszatérjen a holdmodulba, Armstrongnak eszébe jutott a kis csomag.


"Mi van az ujjban levő csomaggal? Kiraktad? - rádiózott át Armstrong.
"Nem" - válaszolta Aldrin. "Most akarod?"
"Azt hiszem" - mondta Armstrong és ezzel Aldrin ledobta a szilícium korongot is tartalmazó csomagot a felszínre, amit azután Armstrong a lábával tessékelt távolabb a létrától.
"Rendben?" - érdeklődött Armstrong az elhelyezésről.
"Rendben" - válaszolta Aldrin. Ennyi volt az összes pompa és ünnepélyesség, amit a korong valaha is kapott.

Úgy tűnik a földi irányítás is megfeledkezett a korongról: Owen Garriott asztronauta csak akkor kérdezett rá a csomag elhelyezésére, amikor Armstrong és Aldrin már a holdmodulban ültek. A küldetés azonban elsősorban a biztonságra koncentrált, ezért nem róható fel az űrhajósoknak a "figyelmetlenség". Aldrin szerint így is nagy szó, hogy mindent el tudtak végezni, még azokat a feladatokat is, melyeket nem terveztek.

Mindezek ellenére Rahman úgy érzi, az évek múlásával csak nőtt az üzenetek fontossága, amit ugyanolyan horderejűnek tart, mint a világtörténelem egyik legfontosabb üzeneteként értékelt "Békével jöttünk az egész emberiség nevében" feliratot. Azonos című könyvében mind a 73 üzenetet felidézi, ahol lehetett, az eredetit is mellékelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #66
    Akkor talán látogasd meg a www.bosnianpyramid.com oldalt...
    Belátod, mekkorát tévedtél.
  • Epikurosz #65
    Sikoly 2.
  • Epikurosz #64
    Sikíts!
  • ge3lan #63
    Ennyire nem egyszerűek a dolgok. A Hold forgás sebessége állandó, de a keringésének sebessége már nem. Nem körpályán mozog, az excentricitása 0,0549, de ez is ingadozik 0,044 és 0,067 között. Így aztán a keringés hol késében van, hol előrébb van a forgáshoz képest, ezért a Hold felszínének 59%-a figyelhető meg innen (pesze nem egyszerre).
    Körpályán meg természetesen semmi sem keringhet, mivel mindig vannak más égitestek amik perturbálják a mozgást.
    A Holdon kívül van még vagy 30 ilyen egyoldalt mutató hold. Idővel a Föld is ilyen lesz az árapály erők miatt (a Holdnak ez gyorsabban ment, mert kisebb), és csak az egyik oldalát fogja a Holdnak mutatni.
  • teddybear #62
    Senki.

    Szenzációhajhászás az egész, mint Morvai "szibériai Petőfi-sírja"
  • HUmanEmber41st #61
    Tévedsz:D
    Olvasom :D

    1 kérdés: Ha Egyiptomban a fáraók építették a piramisokat, akkor Boszniában ki építette?
  • Dany007 #60
    Sz.tem nyugottan offolhatsz :D Ezt a topicot már nemsokan olvassák sz.tem!
  • Dany007 #59
    Sz.tem messze nem olyan hülyeség ám ez !
    Mostanában nem egyszer lehetett olvasni, hogy Xy sztár kigyógyult a rákból...
    És ha megfigyeled, állt.ban aki így nagy nyílvánosság előtt bejelenti, esetleg híresség is, sztár meg ilyenek, az előbb utóbb kigyógyul!
    Jó, persze lehet, hogy időben vették észre és azért volt szerencséje, vagy hasonló.
    Miközben mondjuk magyar o.-on meg gyűjtéseket szerveznek amikor 1-2 szerencsétlen gyerek mondjuk rákos lesz vagy hasonló, aztán a vége ugyan az...Nemsok esélyük van.
    Amúgymeg, az hogy a ráknak még "nincs" ellenszere, az is csak pénz kérdés semmi több!Na meg persze idő...De a pénzzel azt is meg lehet oldani.
    De ő se szó szerint értette, hogy mondjuk félrehívják Xy énekest, hogy na gyere itt az ellenszer egy milliárdért de kussolnod kell ha meggyógyultál...Meglehet ennek is a módja.
    Ami biztos, hogy egy olyan ország mint az USA, ha lehetősége van /lenne bármilyen technológiai fölényre szert tenni, akkor mind1 mibe kerül megtenné!
    Az, hogy nem hozzák nyílvánosságra teljessen érthető.
    Apró példa...ott van az F-117-es "lopakodó"....
    Magát a technológiát már az 1970-es években elkezdték tökéletesíteni ami az Sr-71-esben öltött formát. Aztán jött az F-117-es 1984(!)-ben!!!Viszont a világnak fingja se volt arról, hogy mi az a lopakodó egésszen 91'-ig, amikor az öbölháborúban bevetették!
    Aztán mi lett? Ma már az idiaiak is lopakodót terveznek :D nembeszélve az oroszokról akik már egy ideje megcsinálták a magukét!
    A lényeg, hogy amikor mindenki megismerte, meg félni kezdett a lopakodótól, maga a technológia már vagy 10 évvel azelőtt megvolt!
    Biztos, hogy most is van egy rakás hasonló titkos project, de ugye amíg nem tud róla senki, addig nem is kezdenek hasonló technológiák fejlesztésébe mások sem. Legalábbis nem azzal a szándékkal, hogy az amerikaiakénál legyenek jobbak.
  • Epikurosz #58
    "Hallottam már teóríákat orvos ismerőstől, hogy már rég ismert a rák és aids ellenszere, de a nagyközönség előtt nem hírdetik. A milliárdos vezetők és a tehetősebb sztárvilág privilégiuma."

    Itt állj le egy picit, igyál egy kávét, kocogj egyet. A szellőztetés is ajánlott.
  • Zocsi #57
    Ez egy kicsit idealizált képet fest elénk. Sajnos nem cél a mai világban, hogy az emberek sokáig éljenek. Azt kell, hogy mondjam, hogy manapság talán az emberi élet (fogalom szinten) a legolcsóbb árucikk a világon. Továbbá csak akkor kezdenek nagy léptékben valamibe, ha az biztosan profitot termel. Nem profitáló, ill. nem profitáló, de még így is fejlődést eredményező befektetések és iparágak csak katasztrófahelyzet, ill. krízishelyzet idején jönnek létre, hogy a hirtelen kialakult körülményekhez alkalmazkodni, ill. azokat túlélni lehessen. Itt számít persze, hogy kinek mennyi pénze van... Hallottam már teóríákat orvos ismerőstől, hogy már rég ismert a rák és aids ellenszere, de a nagyközönség előtt nem hírdetik. A milliárdos vezetők és a tehetősebb sztárvilág privilégiuma. Nem cél, hogy meggyógyuljanak az emberek, mert milliárdos iparágak (gyógyszergyártók, orvosok és "kutatók" ezrei, egyszóval egész bebetonozott infrasturktúra) épülnek rá, hogy minél tovább életbe tartsák az egyébként haldokló embereket, így préselve ki belőlük még több pénzt.
    A háború meg megint csak hatalomról szól. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy szeretünk jobbak lenni másoknál, ill. egyénileg is keressük a tökéletesedés formályát. Tisztában vagyunk vele, hogy tökéletesek nem lehetünk, ígyhát önhitségbe burkolózva mindenféle más dolgot csinálunk azért, hogy ezt magunk előtt is elrejtsük. A háború ennek egy példája, de mélyebb rétegű jelentéssel bír. Ott van pl Bush. Nemcsak, hogy egy fél világ "retteg" a nevétől, de gazdasági és politikai befolyással bír a Föld másik felén is a hadserege álltal. Hogy jó célt szolgál majd-e az egy talány, de ma mindenki ferde szemmel néz rá, mert kezdenek globálisan más szemléletű emberek átvenni a kulcspozíciókat, ill. a jelenleg ott ülő emberek tanácsadói fogják már fel másképp. A természet megoldja ezt helyettünk. Hamarosan nem a fekete aranyért megy majd a csata, hanem az ivóvizekért. Dehát lehetne ezt sorolni végtelenségig. A lényeg sztem az, hogy ha már kb. sejted az igazságot, - ami gyakran a legmerészebb feltevéseidet is felülmúlja, akkor kezd el legalább kicsiben úgy cselekedni, hogy jó irányba mozduljon az egész. Az is lehet egy hitvallás, hogy nyitott szemmel élsz és hajlandó vagy végre felfogni és elfogadni, de nem beletörődni abba, ami körülötted a világba történik!
    Nah, nem offolok tovább... :P