Berta Sándor

Wikipedia-blokád a holland igazságügyi minisztériumban

A holland hivatal vezetői úgy döntöttek, hogy egy időre lehetetlenné teszik a dolgozók számára a népszerű online lexikon elérését, mivel egy felmérés szerint túl sok szócikkhez fűztek trágár megjegyzéseket.

A mintegy 30 ezer munkatársat érintő lépést az váltotta ki, hogy az Intermediar nevű helyi magazin arról számolt be, miszerint 2002 októbere és idén szeptember között a minisztérium hivatalnokai kereken 800 Wikipedia-bejegyzést módosítottak. Ez még önmagában nem lenne baj, a probléma, hogy a változtatások között gyakoriak voltak az obszcén és sértő hangvételűek, illetve némelyik félrevezető és megtévesztő volt. Akadtak olyan bejegyzések is, amelyek egy szabálysértés eltussolására irányultak.

Miután a módosítók IP-címeit visszakövetve az Intermediar eljutott a minisztériumba, a hivatal azonnal átfogó vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy kik helyezték el az obszcén bejegyzéseket a Wikipedia-anyagokban. Akadtak olyan bejegyzések is, amelyek célja egy holland arisztokrata gyorshajtási ügyében nyilvánosságra hozott információk eltussolására irányultak. Az már biztos, hogy amíg a vizsgálatok le nem zárultak, addig a 30 ezer dolgozó egyike sem kapcsolódhat a Wikipediához. "Vizsgáljuk azt is, hogy kik és hogyan használták a lexikont és hogy miként lehetne a jövőben a hasonló eseteket megakadályozni. A blokád azonban csak átmeneti jellegű" - nyilatkozta a Der Spiegel német magazinnak Ivo Hommes, a minisztérium szóvivője.

A módosításokat a WikiScanner nevű program holland változatának segítségével fedezték fel szakemberek. A WikiScanner egy olyan szoftver, amely képes az ismert IP-címekről érkező anonim változtatások vagy beírások visszakövetésére. A WikiScanner idén augusztus vége óta már Németországban is elérhető. A Wikipediát korábban számos kritika érte a megjelentetett írások színvonala, helyesírása stb. miatt. Robert Rohde, a honlap egyik szerkesztője pedig nemrég már odáig ment, hogy egy tanulmányra hivatkozva kijelentette: krízisben van a népszerű internetes lexikon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • physis #6
    Bocsánat, a kép törött. Javítva:


    Wikipe-tan,
    a Wikipediát megszemélyesítő figura, remélem nem ilyen jövőnek néz elébe :
  • physis #5
    Wikipe-tan, a Wikipediát megszemélyesítő figura, remélem nem ilyen jövőnek néz elébe :


    Én bízom a Wiki jövőjében, Bár olvastam egyes kritikákat (Miért kell a Wikipédiának föláldoznia elit-ellenességét, és a Citizendum kezdeményezés), de még nincs kellő rálátásom, hogy megítéljem őket. Egy másik cikkből pedig (amely akadémikusokat szólaltatott meg) azt a végkicsengést hallom ki, hogy míg a Wikipédiára egyetemi dolgozatban forrásként hivatkozni nem illik, ugyanakkor nagyon is jó eszköz, "ugródeszka" az anyaggyűjtés megkezdéséhez.

    Személyes véleményem egyébként nagyon jó, a matematikai cikkeket szoktam használni, szerencsére azokat szakmabeliek is átfésülik időnként.

    Lehetnének részletesebbek a kis népek kultúráját tárgyaló cikkek (egyes eszkimó nyelvek, egyes törzsi népek samanizmusa stb.), de talán itt mutatkozik meg jól a wiki előnye: ha akarom, egyetlen hónap alatt tízszeresére hízlalok egy cikket, vagy, ha úgy látom logikusnak, akár olyan "elvadult" új cikkeket kezdeményezhetek egy nap alatt, mint pl. Természeti hangok utánzása, egyes samaniszikus hiedelmekhez vagy gyakorlathoz kötődően. Ha megtámadják a cikket, akkor a szakirodalom lehet a legfontosabb kulcsa a vita rendezésének. Jó az eszköztámogatás is (fonetikus ábécé az eredetileg írás nélküli népek -- pl szirenyiki eszkimók -- nyelvének leírására; matematikai képletek beszúrása).

    Néhány szakmai közösség is áttért a wiki formára, pl. a Haskell programnyelv dokumentációja, könyvtárai, fejlesztőeszközei, matematikai alapjai is wiki formában vannak fejlesztve, 2006 elején álltak rá, azelőtt teljesen statikus honlapjuk volt.
  • gz8 #4
    Azért azt is vedd figyelembe, hogy hányan beszélik anyanyelvükként vagy második tanult nyelvként az angolt, és hányan magyarul.
    A különbség gyökere itt keresendő.
  • echo #3
    jaja.
    Én ahányszor használom az angolt, kicsit mindig leesik az állam, hogy mennyire gazdag és részletes cikkek vannak. Hihetetlen, hogy ezt így, ilyen nem felülről szervezett módon sikerült összehozni. Komolyan gyönyörű. Szép lenne ha egy nap a magyar akár csak a közelébe érhene...
  • aDannyBoy #2
    nincs válságban a wiki, sőt
    :) köszi holland hivatal, hogy a kóklereket kiszűrtétek a házatok tájáról :)
  • sathinel #1
    ??? csak én érzem hülyeségnek amit csinálnak? ha valaki barom attól még az az oldal ahová ír még lehet jó. Főleg hogy észre is veszik hogy hibáztak, és erről egy világ tudhat utánna. Vagy azzal hogy nem írhatnak mostmár oda megvan oldva hogy nincs negatív reklám a hivatal ellen? ha a munkatársak akik idióták voltak és ott dolgoznak továbbra is az csak annyit jelent hogy látszatintézkedésekkel megoldották hogy ne legyen több negatív reklámÉs megint válságban pár hülye miatt a wikipédia? márpedig ha észrevették hogy hülyeséget írtak be akkor csak jól működik.