Gyurkity Péter

Már a gyilkosok is a YouTube-ra építenek

Nagy meglepetést váltott ki egy Finnországban a napokban lezajlott iskolai lövöldözés előzménye, az elkövető ugyanis saját véres tettét a videómegosztó portálon jósolta meg előre, és ígéretét beváltotta.

A YouTube oldalára "Jokela High School Massacre - 11/7/2007" néven töltötte fel alkotását a "Sturmgeist89" néven tevékenykedő felhasználó, akinek fiókját nem sokkal ezt követően megszüntették. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a felvételen megjósolt esemény néhány órával később bekövetkezett - szakértők szerint az eset egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a levelek ideje lejárt és immár a gyilkosok is az internet révén szeretnék magukra felhívni a figyelmet.

A hardrock zenei aláfestéssel kísért felvételen egy alacsony épület látható, amely a Jokala középiskolának tűnik, majd a létesítmény egy vizuális effekttel a levegőbe repül. Ezután két különböző beállásban feltűnik egy fiatalember vörösre színezett, nehezen azonosítható képe és pisztolyt fog a kamerára. A rövid videóban zavaros magyarázatot ad elő, amely szerint ő - mint egyfajta magasabb rendű, kiválasztó személy - lenyesi az életet nem érdemlő, az emberiségre szégyent hozó példányokat, a természetes kiválasztódás által hibásan életben hagyott embertársait. Magabiztosan állította, hogy kész meghalni az ügyért és a jelek szerint ezt komolyan is gondolta.


A lövöldözés után több mint 200 000-szer letöltött videó alatt hallható dalt Eric Harris, az 1999-es columbiai iskolai lövöldözés egyik elkövetője tette fel az internetre. Ugyanez a YouTube-felhasználó Pekka-Eric Auvinen néven közölt rövid portréjában így mutatkozik be: "Cinikus egzisztencialista, antihumánus humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és istennel egyenlő ateista vagyok". Rendőrségi forrásokat idéző médiaértesülések szerint az ámokfutó a fegyverek szerelmese és nem egyszer hangoztatta, hogy Hitler és Sztálin csodálója.

A rendőrség közleménye szerint a Jokela középiskola igazgatónője, két lány és öt fiú vesztette életét a lövöldözésben. A támadó megpróbálta főbe lőni magát, ő a kórházban halt bele sérüléseibe. Az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye és a mészárláshoz használt 22-es kaliberű, Sig Sauer kézifegyvert október 19-én jegyezték be a nevére. "Amikor a rendőrség megérkezett, teljes káosz uralkodott, a diákok az ablakokon keresztül ugráltak ki az épületből" - mondta sajtóértekezletén a helyszíni vizsgálatot vezető Timo Leppala felügyelő. A helsinki központi kórház baleseti sebészetének ügyeletese közölte, hogy az egyik sebesült élet-halál között lebeg.


Egy szemtanú, a középiskola egyik tanára arról számolt be, hogy a lövöldözés dél körül kezdődött, az ámokfutó módszeresen osztályteremről osztályteremre járt, kezében egy kis kaliberű kézifegyverrel, bekopogva és bekiabálva az ajtókon. "Valószínűtlennek tűnt az egész, hogy egy diák, akit tanítottam, most üvöltve felém rohan, kezében egy pisztollyal" - mondta az YLE rádiónak, hozzátéve, hogy sikerült lemenekülnie a lépcsőn és elfutott az ellenkező irányba. A gimnáziumnak több mint 400 - 12 és 18 év közötti - tanulója van a 35 ezer lelkes településen.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök "nagy tragédiának" és "rendkívül szomorú eseménynek" nevezte a Tuusula településen történteket és rendkívüli kormányülést hívott össze, miközben a templomokban országszerte megemlékeznek az áldozatokról. Finn iskolákban még soha nem volt lövöldözés és általában ritka az erőszak az oktatási intézményekben. Késelések már előfordultak, de nem követeltek halálos áldozatokat.


Ez volt az első eset, hogy egy komolyabb akció előtt az elkövető az interneten tette közzé a tervezett tettet magyarázó felvételt. Szakértők úgy vélik, hogy a 24 órán át elérhető, folyamatosan igénybe vehető média jelenléte a jövőben még vonzóbbá teszi ezt a módszert, és számíthatunk arra, hogy egyre többen választják majd a megnyilvánulás ezen formáját. Legutóbb az amerikai Virginia Tech főiskolán 33 ember életét kioltó gyilkos nyilvánította ki véleményét hasonló módon, igaz akkor ő az NBC-nek küldte el a felvételt. Jól számított, a csatorna nem tudott ellenállni a csábításnak és bemutatta az anyagot, nagy vitát váltva ezzel ki.

A portál egyébként októberben készült el videószűrő megoldásával, azonban ez a jogvédett anyagokra szakosodott, így az erőszakos felvételek megszűrése és időben történő eltávolítása továbbra is nehéz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Purga #59
  Hát az én sulimabn, sajnos volt már késelés, jó hogy nem voltam bennt aznap!
  Szerintem nem lepek meg senkit, hogy a késelő a kisebbséghez tartozott...
 • HJPOWER #58
  Hehh!
 • JL666 #57
  nem ez az első, nem az utolsó. majd leswz itthon is és lehet majd róla beszélni. Késelés már volt itthon suliban, mikor hajdúhadházon egy azt hiszem szoci képviselő lánya, aki tanár volt elkapott pár gyereket...olyan '98 körül talán...
 • dronkZero #56
  Akkor már inkább az a megoldás, ami a Gattacában van. Összehoznak pártucat megtermékenyített petesejtet, elédrakják a 3-3 "legjobb" lányt és fiút, te meg választhatsz közülük.
 • Blas109 #55
  genetikai selejteket kijavítani..pff ugyanmár...tény hogy az emberiség egy kupac tohonya sz*rra fog leginkább hasonlítani,tényleg mindenki életben marad ha úgy tetszik darwinnak a gyenge meghal elvét kihúzhatjuk...
  "az ijen betegeket genetikailag szűrni kéne stb"
  reakcio:"nácik is ezt akarták-->náci vagy?" szerintem a reakico nagyon hibás.az ijen fajelméletek azért ha reálisan nézzük a dolgokat nem valós dolgok alapján ítéltek.az pedig elég valós veszély(HA meg tudjuk mondani 99,999%os pontoságal h így lesz) hogy ha ez a kölyök(magzat) felnő gyilkos lesz...szóval igen,normális megoldásnak tűnik.az már más kérdés h akkor az ijen dolgok már sztem gygógyíthatóak lesznek..."kicsit módosítunk rajta és kész is"...
  de úgyis kihalunk 100éven belül...nemműködik ez a társadalom sehogyse..szerintem
 • SityiSXT #54
  Én itt lakom Finnországban már több, mint egy éve, és nem mondanám, hogy a finnekre nem jellemző a "szőnyeg alá söprés". A fősulin is és a munkahelyemen is pont azt tapasztalom, hogy ha adott egy feladat vagy probléma, valahogy oldjuk meg, mindegy, milyen eredménnyel (csak legyen kipipálva). Én úgy veszem észre, hogy a finnek egész jól elvannak maguknak és nem nagyon keresik a kihívásokat, viszont eléggé rosszul tolerálják, ha kizökkentik őket a mindennapi rutinjukból. A fősulin én meg egy másik magyar csoporttársam elkezdtünk balhézni egy nyilvánvaló törvénysértés miatt (kötelező tárgyat akartak oktatni úgy, hogy a tananyag 95%-a csak finnül volt hozzáférhető, holott mi angol nyelvű képzésre járunk), és a finn csoporttársaink nemigazán voltak a helyzet magaslatán - értsd: nekünk privát megmondták, hogy szolidarítanak, de csak 2 csaj volt hajlandó velünk jönni a tanszékvezetőre borítani a tyúkólat. Az indok: ők olyan kultúra, hogy kerülik a konfrontációt. Ennek fényében pláne érthetetlen számomra, ami történt...
 • Blas109 #53
  dfgg
 • wednes #52
  Azt szeretem mikor ilyen esetekbe megindul, hogy ez kinek a felelőssége. Lehet itt ujjal mutogatni sok mindenre, lehetnek tényeg közvetett tényezők, amik ehhez a tragédiához vezettek. De szeritem egy dolgot ne feledjünk el. Ezen a bolygón 6 milliárd ember él. Ez a 6 milliárd ember egyetlen nap alatt annyi mindenre gondolhat, annyi mindent csinálhat, hogy azt 500 év alatt se tudná egy számítógép feldolgozni. Én meg abba nem hiszek, hogy régen ilyen nem volt. Ezt ne keverjük azzal össze, hogy nem ilyen formába volt meg. Mindig is történtek tragédiák és történnek is. És hiába annyira éhes erre a média, ha a a világba történt ilyen esetek ha 2-3%-át tudják közölni az emberekkel. Egyszerűen a nagytöbbségről fogalmunk sincs. Régen is így volt! Csak régen még a 2-3%-ról se volt az embereknek tudomásuk.

  Sokan vagyunk és sokféle képpen cselekszünk. Nem lehet ezt teljesen kivédeni. Lehet egyéni eredményeket elérni, de tökéletes világ úgyse lesz. Erre példa ez az eset, ami azért sokkoló mert Finnországba történt, ahol tényeg nem jellemző az erőszak. De abba az országba is él 5 millió ember. Az rengeteg! Rengeteg ember!
 • Sadist #51
  Ez esetben csak egy médium szerepét tölti be, semmi több. Akkor is kikerült volna a cikk, ha tévében mondja be, hogy fejbe fogja lőni a tanárát.
 • Mike at home #50
  mindegy, szerintem akkor is fontosabb a megelőzés