Hunter

A Pentagon az űrből sugározna energiát

A napenergia műholdakkal történő futurisztikus begyűjtése és Földre sugárzása mellett kötelezte el magát az Egyesült Államok hadserege. A Nemzetbiztonsági Űrhivatal (NSSO) kedden napvilágot látott jelentése azt javasolja az amerikai kormánynak, hogy támogassa a napenergia előállító műholdakat és adjon pénzügyi ösztönzést a technológia fejlesztéséhez az ipar számára.

Az űrben elhelyezett napenergia begyűjtő egységek nappaneljei kilométeres méretekkel rendelkeznének. A kinyert energiát mikrohullámok vagy egy lézersugár formájában juttatnák le a Földre, amit a felszínen elhelyezett antennákkal gyűjtenének be, hogy azután elektromossággá alakítsák. A bolygófelszínen működő nappanelekkel ellentétben a geostacionárius pályán keringő napenergia-műholdak éjszaka és felhős időjárási körülmények között is üzemelnének.

Az NSSO szóvivője, Paul Damphousse alezredes keddi sajtótájékoztatójában elmondta, a hadsereg jelentősen felgyorsíthatja a technológia előretörését. Jelentésükben 10 milliárd amerikai dollárt kértek az elkövetkező 10 évre egy kísérleti 10 megawatt elektromos energia lesugárzására alkalmas kísérleti műhold kifejlesztéséhez és megépítéséhez. A sajtótájékoztatón több mint egy tucat űrtevékenységgel foglalkozó csoport jelentette be egy új szövetség, az Űr Nap Szövetség a Jövő Energiájáért létrehozását az űrnapenergia támogatása érdekében. A szövetség szerint a technológiával több energiát nyerhetünk, mint a kőolajszármazékokból, a szél- és atomenergiából együttvéve.


Az NSSO jelentés szerint a napenergia-termelő műholdak megoldást jelentenének a távoli területek, mint Irak energiaellátási nehézségeire is, ahol jelenleg az üzemanyag szállítása szigorúan őrzött konvojokban zajlik, melynek következtében az elektromos áram költsége meghaladja az 1 dollárt kilowattóránként, ami tízszerese az amerikai áraknak. A jelentés emellett a technológiát tiszta, bőséges energiaforrásként jellemzi, ami visszaszoríthatja az olajért folyó globális versengést.

Az űrbeli napenergia ötletét elsőként Peter Glaser, az Arthur D. Little tanácsadó cég mérnöke fogalmazta meg 1968-ban. Az első tervekben 50 négyzetkilométeres nappanel tömbök szerepeltek, amit elvileg űrhajósok százai építettek volna fel ezermilliárd dolláros költséggel. Az USA az 1970-es években megvizsgálta és gazdaságilag életképtelennek nyilvánította az elképzelést. Egy modern fosszilis erőmű által megtermelt elektromos energiamennyiség előállításához egy körülbelül 3000 tonnás űreszközre lenne szükség, ami méretét tekintve a Nemzetközi Űrállomás tízszerese.

Ennyi anyag űrbejuttatásához közel száz rakétakilövésre lenne szükség, miközben az USA évente átlagosan 15 rakétát indít a világűrbe. A kihívások ellenére az NSSO és támogatói szerint semmilyen eget rengető tudományos áttörésre nincs szükség az ötlet kivitelezéséhez, az elkövetkező néhány évtized műszaki fejlődése pedig gyakorlatban is megvalósíthatóvá teszi az űrnapenergia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #101
    igen, és ha én beadom két haverom helyett, akik közül az egyik véletlenűl nyer akkor nyílván 50%-os az esélye, hogy rajtam keresztűl sikerrel jár valaki:)
  • Epikurosz #100
    Igen, de.

    A kamucégek staisztikát vetítenek neked, hogy az általuk beadott jelenkezések közül 18,37% nyert, míg a nem rajtuk keresztül beadott jelenkezéseknek csak 3,68%-a, ergo több az esélyed velük. Szerintük.
  • Ronny #99
    a zöldkártya lottó nem teljesen így működik. Maga a jelentkezés ingyenes és nem hív vissza téged senki, hanem levélben értesítenek ha véletlenűl kisorsoltak. Az amcsi diszpécser csak vetített, hogy kihúzza belőled a pénzt, mivel még csak a jelentkezés folyik a 2009-es programra.

    Ezek a kamucégek azzal húzzák le az embereket, hogy elkérnek egy kissebb összeget, hogy helyetted regisztráljanak, ha egyáltalán megteszik.

    Akit érdekel a dolog az a hivatalosan oldalon regisztrálhat, mégegyszer elmondom, teljesen ingyenesen:Dv lottery
  • Alfa Of NS #98
    Ugyanazon dokumentum elnevezései a Pentagonban:

    marketing osztály: elektromos energia Földre sugárzását biztosító eszköz
    technikai osztály: ion ágyú

  • elmebáj #97
    Nem sokat olvastam vissza, ezért előre is elnézést. Engem félelemmel töltene el, ha több megawattnyi energiát olyan "cég" közvetítene a földre, aki már több projektben bizonyította, hogy apróságokon elcsúszva is óriási kárt tehet. Csak néhány tized fokkal menjen félre ez az energia véletlenül, vagy sokkal többel szándékosan...
  • nagylzs #96
    Igazad van, a cikk szerzője csak azt írta le hogy mi hangzott el a sajtótájékoztatón. Mindenki eldöntheti hogy mit hisz el belőle. Csak az a baj hogy ez emberek egy jó része birka, és azt hiszi hogy ez azért lett ide kitéve mert színtiszta igazság. Ennek a "tájékoztatónak" pont az a célja hogy befolyásolja az embereket. Ez az ami zavar engem. De igazad van abban is, hogy nem kellene feltételeznem az sg cikkírójáról azt, hogy ebben segédkezni akar. Tényleg kezdek paranoiás lenni. :-)

    De azért akkor is zavar. :-D
  • janus391 #95
    Jelentésükben 10 milliárd amerikai dollárt kértek az elkövetkező 10 évre egy kísérleti 10 megawatt elektromos energia lesugárzására alkalmas kísérleti műhold kifejlesztéséhez és megépítéséhez.

    Hogy abból mennyi áramot lehetne termelni
  • bitbandita #94
    Tudod ez a sok "baromság" sok embert -többek között engem is- érdekel. Agymenés, fantáziálás? Igen lehet, de tudod az ember úgy alakítja a jövőjét ahogy elképzeli. Verne korában holdraszállásról fantáziálni? Micsoda baromság, fantáziálás - mondták akkor a hozzád hasonló komoly gondolkodású emberek. Bulvársajtónak való, a komoly tudományos lapok cikkezzenek csak a gőzgépről - talán az a belsőégésű motor vagy mi egy negyed oldalt kaphat, bár nem lesz az soha hatékony akár mit is mond az bolond német, Otto vagy hogy hívják -, meg a telefonról, mert az a jövő... jó egy kicsit eltúloztam, de ez van. Ja, és téged bánt ha valaki(dez) nem értett veled egyet("személyeskedik", pedig a személyedre semmi sértőt nem írt) de te meg kapásból le "drogos panelbajnokoz"-od. Úgy látszik nem csak okos, de intelligens is vagy...
  • Epikurosz #93
    (Gyerekek!) Uraim!
    Mér' nem lehet - no, nem szeretni - csak tisztelni egymást?

    off
    (Én egyébként nem az űrből akarok sugározni energiát, hanem csak ide, 3 méterre.

    Az történt ugyanis, hogy most a wifi lett a mániám, és eldöntöttem, hogy felszámolom a kábeleket a PC körül.

    Van EGY WIFI ROUTEREM, AMELY kiviszi a netre a pc-m és a notebookom, és ezek egymással is tudnak kommunikálni.
    Most már csak a nyomtatót kellene valahogy vezetékteleníteni, mert jelenleg egy usb kábellel csatlakozik a pc-re. Tudom, vannak wifis nyomtatószerverek 12-18.0000 Ft.-ért is már, de wifis USB adapterrel - amely már kb. 3000 Ft. - vajon működne a dolog?)
    off
  • dez #92