Gyurkity Péter

Sony: 4x-es belső Blu-ray PC-hez

A Sony némi adósságot törlesztett a számítógéptulajdonosok felé - novemberben megjelenik a második generációs PC-s Blu-ray író, amelynek révén 45 perc alatt írhatunk tele egy dupla rétegű korongot.

A BWU-200S pontosan ebben tér el elődeitől, hiszen azok mindössze 2x-es írási sebességet biztosítottak és olykor a korábbi szabványokkal sem birkóztak meg teljes mértékben. A 4x-es sebesség az írási idő felezését jelenti, hiszen korábbi mintegy 90 percre, azaz másfél órára volt szüksége annak a kivételes helyzetben lévő magánszemélynek, aki már most dupla rétegű Blu-ray lemezekkel játszadozik.

A SATA-illesztővel érkező író a nagy felbontású szabvány mellett a hagyományos formátumokat is ismeri, így nem jelent problémát a DVD, illetve CD-korongok pörkölése sem. Előbbi esetében 16x-os sebességgel írja a +R és -R lemezeket és a dupla rétegű DVD támogatása is biztosított 8x-os sebességen. A CD-R esetében 40x, az újraírható CD-RW lemezeknél 24x a felső határ. Emlékezhetünk arra, hogy a Pioneer tavaly dobta piacra az első PC-s meghajtót, amely azonban nem kezelte a CD-lemezeket és még hagyományos PATA-illesztővel jelent meg.


Ezúttal a jelek szerint az ár sem lesz nagy visszatartó erő, hiszen a Sony tervei szerint a közvetlenül a cég online boltjából megrendelhető, illetve előrendelhető készülék 600 dolláros áron debütál majd. Ez már közelít a könnyen fogyasztható szint felé és bár még mindig nem éri el az ideális tartományt, mindenképpen kedvező jel a fokozatos árcsökkenés. A cég is abban reménykedik, hogy a meghajtó az ünnepekre, vagy legalábbis jövőre már kellőképp széles körökben hódíthat.

A PC-s meghajtók terén eddig a konkurens HD DVD állt némileg jobban - már ha az apró piacon érdemes ilyesmiről beszélni - többek között az LG Super Multi Blue meghajtói révén. Meglátjuk, hogyan alakul a verseny az elkövetkező hónapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)