Gyurkity Péter

Olcsó Blu-ray a Pioneer és a Mitsubishi fejlesztőitől

A két gyártó bejelentette, hogy sikerült elkészíteniük az optikai korongok szerves adathordozó réteggel érkező olcsó változatát, amely azonban nem kompatibilis a jelenleg kapható lejátszók nagy részével.

A teljes nevén LTH (Lot to High) Blu-ray korong a Pioneer és a Mitsubishi Chemical Media több évig tartó közös fejlesztőmunkája révén készült el, hiszen a két gyártó még 2004-ben döntött az olcsó változat kidolgozása mellett. Ebben a munkában a CD és DVD-lemezeknél már hasznosított tudásra alapoztak, a cél az volt, hogy mindezt a Blu-ray szabvány esetében is alkalmazzák. A törekvést most siker koronázta, ám az új változat kompatibilitási problémákat okoz a meglévő lejátszók esetében.

A problémát az jelenti, hogy a szerves adathordozó réteget csak a Blu-ray Disc Recordable formátum 1.2-es verziója támogatja, ezt pedig a napjainkban kapható asztali és PC-s lejátszók nagy többsége még nem ismeri. A olcsó korongok elterjedéséhez tehát megint új lejátszókra lesz szükség, amelyet nagy valószínűséggel minden gyártó támogat majd, hiszen ezzel a megoldással jelentős mértékben csökkenthetik az előállítási költségeket. A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy a Blu-ray korongok sorozatgyártásához immár nem lesz szükség a gyártósorok költséges átalakítására.

Ez ugyanis a megfelelő CD és DVD-üzemek módosításával elérhető, vagyis nagyságrendekkel csökkenthető a kezdeti kiadások mértéke. Az sem mellékes, hogy a rivális HD DVD már jó ideje hasznosít egy ilyen megoldást. A Pioneer és a Mitsubishi jelenleg azzal számol, hogy az olcsó korongokat legkorábban az év végén, illetve 2008 elején dobhatják majd piacra, amikor is megjelennek az első kompatibilis lejátszók.

Azt még nem lehet tudni, hogy ezen lejátszók és az új korongok ára miképpen alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #20
    miii vaaan ? feltaláltak valamit ami űbergigakirály csak nem lehet használni ??
    most akkor vagy keveset ittam ma még vagy már túl sokat ...
  • dez #19
    Itt vannak a variációk és verziók: http://www.blu-raydisc.info/spec_info/index.shtml
  • duke #18
    Ugyan ma mit szamit a minoseg.A megirt lemezek 99.999 %-ra ertektelen warez anyagot irnak,annak meg pont eleg ha 1-2 evig olvashato.Azert erdekes hogy egyik oldalrol mindenaron probaljak megakadalyozni a masolast,ugyanakor pedig a lemez gyartok ebbol elnek.Mert egyebbkent mi a fenere hasznalnanak az emberek milliardnyi cd dvd lemezt.
  • arty #17
    a blu-ray első változata, ami megjelent 0.1 ... ilyen szintü formátumot nem szoktak árusitani :(

    pár év és meglesz az igazi 1.0, hajrá sonji!
  • 3P #16
    Ha ennek az az azára, hogy épp olyan pocsék lesz, mint a az írható DVD lemezek adatbizonsága az idő függvényében, akkor ez is egy...
    Szinte siralmas, hogy a DVD-k néhány év után szép lassan "elfelejtik" a tartalmukat (én nem gagyi Princo és társaira célzok, hanem a "márkásabbakra" Verbatim, TDK, stb...).
    Nekm már a DVD kapacitása is bőven elég lenne, ha úgy 20-30 évig bízhatnék abban, hogy meg is lesz rajta azaz az adat amit ráírtam (A jó öreg 25 VHS szalalgok a mai napig jó minőségűek, vagy épp a hangkazetták is, nem beszélve a szalagos magnóhoz való anyagokról).
    Anno a BR megjelenésekor 50 évet emlegettek. Örültem is ennek nagyon. mosdt meg jön a Te**o Gazdaságos változat, szupi :(. Gondolom ez már nem 50 év, hanem jó ha 5 év adatgaranciával érkezik (persze ezt nem is szempont csak a Ft/GB). Persze a tömeg örül, hogy 100 Ft-ért írhat rá, aztán pár év után meg sóhajtozik, hogy hová tünt a családi vidó a korongról... :(
    Remélem azért lehet majd kapni a drágább változatot is, de erre kevés az esély, hiszen a piacot mennyiség és nem a minőség érdekli (itt sem).
  • dez #15
    Ez itt inkább az írható lemezekre vonatkozik (a gyári mozis/game lemezekre nem lézerrel írják rá a tartalmat, az kicsit időigényes lenne, hanem valamifajta préseléssel). Tehát max. csökkentenék a warezt rajta... :P
  • Zro #14
    Ha a régi lejátszók és a ps3 lejátszója nem eszi meg, akkor ez tulajdonképpen egy új formátum. A Sony akkor beakasztott magának, mert vagy kicseréli az összes ps3 br lejátszót vagy no movie on PS3.
    Azt hiszem én is, hogy még pár évet várni kell, mire meg szabad venni az új kütyüket :)
  • kadar1 #13
    Eddig se vettem,ezután se fogok.Nem látok benne fantáziát...
  • floatr #12
    muhahaha... kb 10 áv múlva lecsengenek a tranziensek, és lesz egy stabil, de legalább idejétmúlt technológia :)
  • virs lee #11
    Ez nem kérdés hiszen a konzolosok nem warezolnak, megvesznek mindent eredetiben, különben ez is leáldozna mint a pc-s játékok, ugye?