Berta Sándor

Google: javuló szolgáltatások és iráni blokkolás

A Google Maps 54 országgal bővítette online térképét. Eközben Iránban hosszabb időre blokkolják a Google összes szolgáltatásához való hozzáféréseket.

A Google Maps oldalán elérhető 54 új állam között van Afganisztán, Banglades, Bolívia, a Fidzsi-szigetek, Irak, Irán, Venezuela és Vietnam. A bővítés elsősorban az ázsiai és a dél-amerikai országokra terjed ki. Az online atlaszban háromszor több ázsiai és kétszer több dél-amerikai állam található, mint korábban. A szolgáltatás a következő hónapokban új funkciókkal, további információkkal és kilenc ország új térképével bővülhet. Ezenkívül hivatalosan is véget ért a Google Maps bétafázisa és a készítők olyan új funkciókat is integráltak, amelyeknek a segítségével bárki elkészítheti a saját önálló térképét. Emellett lehetővé tették a fotók, információk és menetrendek befűzését is.

Eközben Iránban a Google és a szolgáltatásai is felkerültek a hivatalos cenzúralistára. A cég honlapjai már korábban is több esetben rövidebb ideig nem voltak elérhetők, azonban a mostani döntés hosszú távú. "A cenzúra egyelőre csak a keresőt és a Gmailt érinti" - jelentette be Hamid Shahriari, a Nemzeti Információs Tanács szóvivője, aki nem indokolta a lépést. Az iráni kormány évek óta megpróbálta blokkolni a Google és más neki nem tetsző oldalakhoz a hozzáféréseket. Emellett több tízezer, politikai vagy pornográf tartalmú oldalt zárattak be.

Eddig általában felszólították a cégeket külön internetszűrők telepítésére és ha ennek nem tettek eleget, blokkolták a hozzáféréseket. Ezúttal azonban nem volt ilyen felszólítás, a bejelentés a derült égből villámcsapásként érte a Google vezetőit. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Irán a blokádot meddig akarja fenntartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #8
  szép lenne a CIA a google mapból tájékozodna mikor saját müholdjai vannak
  amit irányithat is.
 • rigidus #7
  > szerintem a cia nm a google segitsegevel szedi osze az infot.

  Nos tevedsz. A CIA - meg ma mar az osszes titkosszolgalat - legolcsobb, leggyorsabb, legkockazatmentesebb, legmegbizhatobb hirforrasa az internet. A CIA eseteben pedig raadaskent az anyaorszagban mukodo - mondhatni nemzetkozi szinten monopol - informatikai vallalatok. Ugye nem gondolod, hogy a CIA nem kukucskal bele egy olyan adat-kincsesbanyaba amiert:
  1. nem kell az emberei eletet kockaztatni
  2. nem kell mas orszagokat bevonni
  3. nem kell messze menni, mert a laba mellett hever, otthon van.

  > es mivel korlatoza a hirszerzest??

  Azzal, hogy a ket szolgaltatas blokkolasaval jelentosen csokkenti azon informaciok atszivargasat az USA-ba amelyekbol kovetkeztetni lehet Iran:
  1. jelenlegi helyzetbol fakado informaciogyujtesere,
  2. embargo miatt megvaltozott ipari strategiaira,
  3. barmire ami fegyverbeszerzesre, azok utvonalaira iranyulhat.

  stb.
 • eto demerzel #6
  Teny, hogy grat jar neki, mivel korlatozza egy olyan orszag hirszerzeset amely eppen azon filozgat, hogy lerohanja. szerintem a cia nm a google segitsegevel szedi osze az infot. ez abszurdum. es mivel korlatoza a hirszerzest??
 • rigidus #5
  > Grat nekik hogy azt hiszik hogy az átlag ember birka, retardált állat, és ezért nekik meg kell mondani mit szabad látni, hallani, érezni.....

  Teny, hogy grat jar neki, mivel korlatozza egy olyan orszag hirszerzeset amely eppen azon filozgat, hogy lerohanja.
 • 1Obi1 #4
  Uram atyám, egy reklám van az oldal közepén!Így nem lehet elolvasni a cikket, na mentek ti a pcsába!
 • Polemius #3
  Sokféleképp el lehet azt tüntetni onnan. Utóbbi időben a firefox + adblocker kombináció kapott nagyobb "reklámot". :)
 • sathinel #2
  Már megint mi ez az idióta reklám az oldal közepén? megint nem lehet normálisan olvasgatni. ismét kihagyok pár hetet amíg ismét meglátogatom ezt az oldalt...
 • sathinel #1
  "Az iráni kormány évek óta megpróbálta blokkolni a Google és más neki nem tetsző oldalakhoz a hozzáféréseket."

  a másik cikknél még csak aggályaimat fejtettem ki hogy a vezetőjük túl vallásos, de ahogy elnézem bigott is. Grat nekik hogy azt hiszik hogy az átlag ember birka, retardált állat, és ezért nekik meg kell mondani mit szabad látni, hallani, érezni..... Na ezért gázos hogy atomot akarnak, és az nem épp feléjük zuhan. A gond a vezetőkkel van nem az átlagemberrel, de gáz hogy egy "demokratikus" országban a nép elfogadja ezek ténykedését.