Szekeres Viktor

Zuhanórepülés: vírussal fenyegetik a letöltőket

Új korszak a letöltések világában: a legújabb hazai akciófilm producere vírussal fogja tönkretenni a letöltők vincseszterét. Ezentúl rend lesz.

A magyar mozgókép-forgalmazók mindig is meglehetősen háklisak voltak a warezolókra, az illegális letöltőkre, de odáig még nem nagyon fajult a helyzet, hogy egy producer nyilvános károkozással fenyegesse meg a netezőket. Kálomista Gábor ugyanis azokat, akik le merészelik tölteni az új sikervárományos magyar filmet, a Zuhanórepülést - amely premierjét nyilvánvalóan a nézők zöme centi vágásával próbálja kibekkelni, , hogy a bemutató napján megnézhessék a filmet - a sajtóvetítésén bejelentette: komoly lépést intéz a hazai filmkalózok ellen.

Hogy mire fel a Nagy WarezPara, azt nem tudni (azon kívül, hogy remek negatív reklámot kreál a filmnek), hiszen bármennyire is virágzik a fájlcsere, a magyar filmek zöme nemhogy a moziban, de még az interneten sem különösebben érdekli a potenciális nézőket. Különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy még mindig nem tart ott a hazai kalózkodás, hogy minden hazai premierről illegális moziskópia kerülhessen fel a fájlcserélőkre. A kiválasztott filmek pedig amelyek felkerülnek, szinte kivétel nélkül vagy érdeklődést generálnak mind a mozikban, mind a letöltők körében, vagy pedig sehol sem érdekelnek senkit sem.


Tehát amik megérdemlik, a filmek, amelyek sikerre vannak ítélve, azok sikeresek is lesznek, a buktaalapanyagokra pedig kár is a pixeleket fecsérelni. Hiába került ki már premier előtt az Üvegtigris 2 (kissé hiányos) kópiája a netre, a nézők özönlöttek a moziba, mint ahogy a magyar remake-készítő mészárosok munkáinak (Egy szoknya, egy nadrág, Egy bolond száz bajt csinál) sem kottyant meg a warezjelenlét. A tavalyi év két legsikeresebb filmje, a Szabadság szerelem és a Csak szex és más semmi készítői sem fenyegették meg nyíltan a letöltőket és érdekes módon jó ideig nem is látott napvilágot egyetlen mozis kópia sem a fent említett filmekből. (Sőt, még Árpa Attila látványos, kalózellenes sajtótájékoztatója az Argóval kapcsolatban is csak vihar maradt egy pohár vízben.)

És ekkor csapott bele a látszólagos békességbe a Zuhanórepülés című magyar film producerének, Kálomista Gábornak a letöltőkkel kapcsolatos kijelentése a Moziplusszon, miszerint: "Nem bosszút szeretnénk állni, hanem vissza akarjuk szorítani az illegális letöltéseket és másolásokat. A filmet mi magunk töltjük fel az ismertebb helyekre, de a fáljt egy speciális vírussal látjuk el, ami hazavágja a letöltő merevlemezét. Innentől mindenkinek a saját felelőssége, megkockáztatja-e a letöltést. Valószínűleg egy-két napon belül elérhetővé válik a neten az általunk készített kópia, melyhez komoly számítógépes szakemberek hozzáillesztettek egy olyan vírust, amely letöltés után letörli a merevlemez teljes tartalmát."

Azt hiszem a fent említett idézet különösebb kommentárt nem is igényel, hiszen Kálomista egy illegálisat cselekedne (megosztana, feltöltene) és a legálisan cselekvőket (a letöltőket) újabb illegális tettel (vírus) szorítaná sarokba. A producer egyébként hajdanán a Zimmer Ferivel futott be és a további Tímár Péter-filmeket gondozta. Az utóbbi időben olyan anyagi bukásokkal állt a nagyérdemű elé, mint a Buhera Mátrix, az Idegölő vagy A herceg haladéka, mindössze a Tibor vagyok... sikerét lehet említeni a másik oldalon.

Az más kérdés, hogy az egész művelet technikai megvalósítása eléggé kétséges, valószínűleg csak a kezdő letöltőket próbálta befenyíteni az efféle hülyének nézéssel. Közlése szerint Kálomista nem fél a jogi következményektől, hiszen elmondása szerint a vírus pusztítása ellen nem lehetséges fellépni jogi úton, a szoftvert ugyanis jogászok bevonásával fejlesztették ki. (Érdekes érvelés, hogy Kálomista úgy tartja, nem lesz olyan jelentkező, aki először bevallja, hogy letöltötte a filmet, majd feljelentést tesz, hiszen a bűncselekményt elsősorban ő maga követte el.)

"Vírusok, trójaiak szándékos terjesztése bűncselekmény" - jelentette ki a Napi megkeresésére Szappanos Gábor, a VirusBuster szekértője. Különösen, ha ez kifejezetten bosszúból, a károkozás szándékával történik. Ilyen esetben az antivírus termékeknek magától értetődően trójai programként kell azonosítania ezt a programot. A fájlcserélő hálózatok ugyan komoly anyagi károkat okoznak a filmiparnak, ezt azonban jogi és jogszerű eszközökkel kell orvosolni, semmiképpen nem törvénysértő módon, kárt okozó programok alkalmazásával. A cél nem szentesítheti az eszközt - figyelmeztet Szappanos.


Nem járhatunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy a bejelentés - egyrészt - csak a letöltők elrettentésére szolgál, és a vírus elhelyezése egyszerűen nem igaz. Másrészt viszont nagyon jó ingyenreklám lehet, ha forog a médiában a film címe, így most lapunkon is cikk született emiatt. Kálomista is tudhatja, hogy Magyarországon a filmek letöltése legális, csak feltöltése, megosztása törvénytelen. Kálomista tehát azokat büntetné, akik legálisan letöltik a filmjét, miközben ő maga bűncselekményt követne el a vírus szándékos terjesztésével.

A producer egyébként, hogy a másik oldal körmére is koppintson egy jókorát kijelentette, hogy a film minden egyes kópiáját vízjelekkel fogják ellátni, s e lépés által vissza lehet követni a kiszivárogtató személyéig a bűneset láncolatát. Ja, a film címe Zuhanórepülés, Novák Erik rendezte. Ha ugyan érdekel valakit. Mindenesetre a beígért egy-két nap már letelt.

A film előzetesének letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlmcl #79
    Nem tudom mégis hogy képzelte, lesz a film mellett egy "eztfuttasd.exe", amiben a vírus lesz? :) Amúgy a legtöbb magyar film mellé kár vírust mellékelni, maga a film is hasonló hatást vált ki, ha megnézi az ember.
  • tproli #78
    Nem kamu a fenyegetés. A film "minősége" maga a vírus! :)
  • trogerzsiger #77
    micsodaaa?! én azzal utazok:DDDDDDdd
  • Oblivion 5 #76
    Nemcsak hogy észreveszi a virust hanem vissza is tudja küldeni,,,
    Ez szerintem gáz-.-
    Nem kéne 11ezer ft-ért adni a pc játékokat meg stb...
  • HUmanEmber41st #75
    Szerintem 1 rendes víruskereső azonnal észreveszi, ha nem odaillő dolgok is vannak egy akármilyen film fájlban..főleg rar ban.
    Pl a vertesvolan.hu oldal is teli van trójaival a Kaspersky szerint :D
  • alienslive #74
    Nem akarok okoskodni, de torrentről történő letöltésnél általában van feltöltésed is (főleg ahol számít a le/fel arány)és akkor már büncselekménynek számít.
  • orkaman #73
    "szoftvert ugyanis jogászok bevonásával fejlesztették ki."

    képzeletbeli vezetőségi megbeszélés:
    producer: kéne egy ilyen vírusos letöltős valami.
    informatikus: hát az nehéz lenne, mert hát itt nem egy programról hanem egy filmről van szó....
    .
    .
    .
    - pár perc múlva -

    jogász: egébként sem javasolt mert büntetendő, és sok-sok pernek nézhetünk elé.

    PR-os: és az sem biztos hogy pozítvan befolyásolja az érdeklődést...

    producer: akkor megbeszéltük. kezdjetek hozzá.
  • koschwarz #72
    az alaptémáról már azt hiszem mindent elmondtatok. nézzük a FILM-et, amelyet remegő ujjakkal várnak a magyar letöltők

    ne legyen igazam, de előre látom, hogy milyen izzadtságszagúan próbálják lemásolni az amcsi kliséket, kamerabeállításokat, vágásokat...amit a legjobb szándékkal is eddig csak nagyon bénán tudtak megtenni.

    egy jó magyar film mindig pont attól lett jó, hogy olyan egyedi hangulata vagy humora volt, amit egy amerikai vagy bármilyen más külföldi filmben sem láthattunk. szerintem a 24 egy részében több izgalom és akció van mint ebben a filmben (lesz). ha minden igaz, lesz egy valami parkolóban, és ettől mindjárt hátast kell dobnunk. börtönből kijövök-jó útra akarok térni-de nem sikerül történetet is láttunk már néhányszor.

    ha nem lesz igazam, előre is bocsánatot kérek.
  • kisb92 #71
    Szimplán szánalmas, illetve gusztustalan...
  • janus391 #70
    JUJ!